Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 10:03

"Μάχη" για το σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Νέδοντα

"Μάχη" για το σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Νέδοντα

Εμμένει στη δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Νέδοντα, στην Περιοχή Προστασίας του ποταμού όπως αυτή ορίζεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός ΓΠΣ και εκτός Natura, και με την απειλή να γεμίσει η πόλη σκουπίδια, ρίχνει τις ευθύνες σε όσους αντιδρούν. Φαίνεται μάλιστα να απορρίπτει και την προοπτική των 2 - 3 σταθμών μεταφόρτωσης για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών, και τη δημιουργία σταθμού στη ΜΟΛΑΚ, όπως είχε δηλώσει μέσα στην εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης αντιδρά στη δημιουργία του σταθμού στο Νέδοντα και ζητεί «να προσπαθήσουμε να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο, όχι στα χαρτιά». Κατηγορεί δε το δήμαρχο ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια και κρύβει την απόφαση του Συμβουλίου, όπου υπήρξε καθολική αντίδραση των μειοψηφιών.

Αρχικά, σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Π. Νίκας επέμεινε ότι η μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου στο Νέδοντα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ψηφίστηκε ομόφωνα. Αναφέρεται σε μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο και «ξεχνάει», κρύβει μια απόφαση για το ίδιο θέμα το Μάιο, όπου αντέδρασαν όλες οι μειοψηφίες.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο χώρος είναι εκτός περιοχής Natura και εκτός ΓΠΣ ως στρατιωτικός χώρος. Επέμεινε πως πρέπει να είναι μέσα στην πόλη και ανέφερε ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του σταθμού αγοράστηκε από το ΕΣΠΑ. 

Εξαπολύοντας επίθεση στη μείζονα μειοψηφία και όσους αντιδρούν, είπε ότι «αν θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα, ας μη γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης», αλλά εξέφρασε την απειλή «...αν θέλουν να γεμίσουν την πόλη σκουπίδια και να τινάξουν τα πάντα στον αέρα».

Δήλωσε ότι «ο σταθμός θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία» και τόνισε πως «αν θέλουν να τινάξουν την πόλη στον αέρα, δε θα συνεργήσω».

Υπενθύμισε στη μείζονα μειοψηφία ότι «επελέγη η κεντρική διαχείριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως «αν γίνει η κεντρική διαχείριση στη Μεσσηνία, θα συζητήσουμε με τους άλλους δήμους και την Περιφέρεια, για το πού θα γίνουν οι 2 - 3 κεντροβαρικοί σταθμοί μεταφόρτωσης στο νομό».

Διευκρίνισε ότι ο σταθμός στο Νέδοντα είναι για την προσωρινή διαχείριση, για τη Μαραθόλακκα, και υποστήριξε πως θα μας βοηθήσει οικονομικά και περιβαλλοντικά. Ισχυρίστηκε ότι «είναι εισήγηση της υπηρεσίας, όχι δική μου».

Επέμεινε ότι ο σταθμός πρέπει να είναι στην πόλη, όπως είναι στο Περιστέρι, στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά.

Για τη ΜΟΛΑΚ παραδέχτηκε ότι είναι αδειοδοτημένη για διαχείριση απορριμμάτων, αλλά ανέφερε πως έχει τεράστιο πρόβλημα, 40.000 τόνους λυματολάσπης. Υποστήριξε δε ότι «αρκετά έχει επιβαρυνθεί το Ασπρόχωμα» και πως «τη ΜΟΛΑΚ την έκλεισε το δικαστήριο. Είχε προβλήματα που οδήγησαν στη δικαστική απόφαση». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «δύο περιφερειάρχες της Ν.Δ. (Αβούρη) και του ΠΑΣΟΚ (Ματσίγκος) δε χρηματοδότησαν έργα επισκευής της ΜΟΛΑΚ από Κοινοτικά προγράμματα. Ποτέ δεν εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα». Ο κ. Νίκας «ξέχασε» όμως τα χιλιάδες ευρώ για το δεματοποιητή και τον εκσυγχρονισμό της ΜΟΛΑΚ που πήγαν στο βρόντο.

Είπε ακόμα ότι βρήκε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από δύο εταιρείες και ανέφερε πως για τη ΜΟΛΑΚ δεν υπήρχε 

καμία πρόβλεψη για υπόλειμμα, οργανικό, και τους 40.000 τόνους λυματολάσπης. Υποστήριξε ότι με τη ΜΟΛΑΚ «δεν είχε λύση η πόλη. Δεν μπορείς να κάνεις τοπική διαχείριση, χωρίς λύση για το υπόλειμμα».

Καταλήγοντας, είπε ότι «ο δήμαρχος δεν μπορεί να τα βάλει με την πόλη, αλλά αν υπάρχει καμία πρόταση να μου το πούνε».

Υποστήριξε ότι πρώτα «η κυβέρνηση επέλεξε την κεντρική διαχείριση κι εμείς δε φέραμε αντίρρηση, συμφωνήσαμε». Και επέμεινε πως «ο χώρος επελέγη και νοικιάστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι από το Νίκα».

 

ΜΑΚΑΡΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΔΟΝΤΑ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης επέμεινε στην αντίδραση για το σταθμό μεταφόρτωσης στο Νέδοντα.

«Το θέμα της επιλογής του Νέδοντα δε μας βρίσκει σύμφωνους», δήλωσε χθες κι επέκρινε το δήμαρχο που προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια. Ενημέρωσε ότι υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Μαΐου 2016 για τους όρους του συμφωνητικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας και Δήμου Καλαμάτας, για το συγκεκριμένο χώρο, «που οι μόνοι που είπαν "ναι", ήταν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Ολη η αντιπολίτευση ήταν κατά».

Ο Μ. Μάκαρης ζήτησε συνολικό σχεδιασμό και μελέτη για την εγκατάσταση σταθμών μεταφόρτωσης με συγκεκριμένα κριτήρια. Παρατήρησε ότι σε άλλους δήμους βαθμολογήθηκαν περιοχές κι έγινε η επιλογή, «αλλά σ' εμάς δεν έγινε αυτό».

Σημείωσε πως «διαφωνούμε κάθετα με το Νέδοντα. Είναι περιοχή με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Να προσπαθήσουμε να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο, όχι στα χαρτιά».

Ανέφερε, ακόμα, ότι δεν έχει οριοθετηθεί η κοίτη του Νέδοντα και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως εξακολουθεί να παίζει παιχνίδια με τα σκουπίδια, με πρώτο στη Μαραθόλακκα. Ζήτησε να γίνει σωστή διαχείριση εκεί και παρατήρησε πως «δεν έχουν γίνει προσπάθειες για τη βελτίωση της διαχείρισης στη Μαραθόλακκα». Τέλος, ζήτησε «να φύγουν οι αλλότριες δράσεις από το Νέδοντα και να γίνει πάρκο αναψυχής».

Γ.Σ.