Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 17:48

“Οχι” σε hot spot για μετανάστες στην Τριφυλία 

“Οχι” σε hot spot για μετανάστες στην Τριφυλία 

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο είπε "όχι" στην δημιουργία hot spot στην περιοχή, καθώς υπήρχαν αρκετές φωνές που εξέφρασαν την άποψη ότι δεν είναι αντίθετοι το να φιλοξενηθεί συγκριμένος αριθμός προσφύγων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες στην περιοχή. Αφορμή βέβαια για την συζήτηση στάθηκε η αναφορά του τηλεοπτικού σταθμού STAR για την φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχείο στα Φιλιατρά.

Πράγμα που φυσικά είναι διαφορετικό από την δημιουργία hot spot. Οταν τέθηκε το ερώτημα αν οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου κάνει συμφωνία για τη φιλοξενία προσφύγων, τι θα πράξει ο δήμος, δεν υπήρχε καμία σαφής απάντηση. 

Μέσα από όλη την συζήτηση ακούστηκαν διάφορες απόψεις, ενώ τέθηκε και θέμα από το δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Δημήτρης Κουτσούλη να εκδοθεί ψήφισμα που να καταδικάζει την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Απέναντι σε αυτό υπήρξε αντιπρόταση από το δήμαρχο για ψήφισμα που να λέει σε γενικές γραμμές ότι στο Δήμο Τριφυλίας όλοι έχουν και θα έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση, χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά σε καταδίκη των ενεργειών της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο στο τέλος της συνεδρίασης που τα δύο ψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία με τους δημοτικούς συμβούλους να είναι επί ποδός καθώς τελείωνε η συνεδρίαση, κανείς δεν διαφώνησε με αυτά, καθώς επανειλημμένα ρώτησε ο πρόεδρος αν υπάρχει διαφωνία. Μάλιστα και ο δήμαρχος παίρνοντας θέση -αν και δεν έχει δικαίωμα ψήφου- είπε ότι υπερψηφίζει το ψήφισμα-πρόταση του κ. Κουτσούλη.

Οσον αφορά τις εισηγήσεις που έγιναν, ο δήμαρχος επισήμανε καταρχήν ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. "Δεν μπορεί να υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι η κοινωνία της Τριφυλίας. Το κράτος είναι ανύπαρκτο στην περιοχή και οι υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας περιθωριοποιημένες. Το κράτος, η Υπατη Αρμοστεία και οι ΜΚΟ δεν έκαναν ποτέ πουθενά καμία σοβαρή δουλειά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνει η Τριφυλία νεκροταφείο ψυχών". Τέλος σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δημιουργεί εγκαταστάσεις και μετά τις εγκαταλείπει. Για όλους αυτούς τους λόγους ανέφερε δεν μπορούν να δεχθούν την δημιουργία hot spot.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι η όλη συζήτηση γίνεται γενικά και αόριστα χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και δεν μπορούμε να απαντάμε με ένα "ναι" ή ένα "όχι". Από εκεί και πέρα στην δευτερολογία του υπογράμμισε ότι άλλο hot spot και άλλο φιλοξενία εκφράζοντας την αντίθεσή του στη δημιουργία hot spot καθώς τα υπάρχοντα είναι αποθήκες ψυχών. 

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Επαμεινώνδας Βουδούρης υπογράμμισε πως άποψή τους είναι ότι σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα κάθε δήμος πρέπει να βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί και να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. 

Ο Σαράντος Κουκούμης από την δεύτερη ελάσσονα μειοψηφία σημείωσε ότι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα -δηλαδή τους πολέμους- βρίσκονται πάντα στο απυρόβλητο. Σαν λαός της Τριφυλίας είπε πρέπει να δείξουμε τη φιλοξενία μας και την αλληλεγγύη μας σε μια μερίδα προσφύγων.

Από τους δημοτικούς συμβούλους που τοποθετήθηκαν ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος είχε επικοινωνία και με την Υπατη Αρμοστεία και το γραφείο του κ. Μουζάλα και από τις δύο πλευρές πήρε την διαβεβαίωση πως δεν υφίσταται θέμα προσφύγων για το Δήμο Τριφυλίας και τα Φιλιατρά. Οπως είπε, "μας φέρνετε να συζητήσουμε ένα θέμα που δεν υφίσταται".

Είναι απαράδεκτο να δημιουργηθεί hot spot και από την άλλη να κλείνει το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών τόνισε ο Δημήτρης Σαρματζής, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε γκετοποίηση της περιοχής και για αυτό δεν θα το δεχθούν.

Για υποκρισία που περισσεύει στην αίθουσα μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούλης και αναρωτήθηκε τι θα κάνει ο δήμος αν ένα ξενοδοχείο δεχθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες. "Θα το σφραγίσουμε; Τι θα κάνουμε; Την ίδια ώρα που την ελαιοκομική περίοδο οι αποθήκες και τα χωράφια γεμίζουν με κόσμο που έρχονται για δουλειά. Εδώ δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό. Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς. Κινδυνεύουμε από αυτούς που έχουν κατασπαταλήσει το δημόσιο χρήμα, από λάθη και παραλείψεις δημοτικών αρχών", όπως είπε. Ζήτησε να βγει  ψήφισμα για καταδίκη της επίθεσης της Χρυσής Αυγής σε σχολείο στο Πέραμα και καταλήγοντας τόνισε πως δεν θα είχε αντίρρηση να δεχθούν πρόσφυγες αν ήξεραν τον αριθμό, αν ήταν ομοεθνείς, οικογένειες ανθρώπων. Ζητώντας παράλληλα επάνδρωση των μονάδων υγείας και αστυνομίας. 

Η δημιουργία hot spot στα Φιλιατρά θα είναι ταφόπλακα για την περιοχή τόνισε ο Σωτήρης Μπακούρος. "Δεν θα πάθει όμως τίποτα η Τριφυλία αν δεχθούμε ένα μικρό αριθμό 5-10 ατόμων σε κάποια από τα χωριά, που πολύ πιο εύκολα μπορούν να αφομοιωθούν, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους".

Πουθενά στην Τριφυλία δεν θα ήθελα να ανοίξει hot spot τόνισε ο Γιώργος Ασημακόπουλος συμπληρώνοντας πως όταν μιλάμε για αφομοίωση των αλλόθρησκων να κοιτάμε τις επιθέσεις στην Ευρώπη που γίνονται από αυτούς που μένουν και μεγάλωσαν εκεί. Μίλησε ακόμη για αισχρή προπαγάνδα από τη δημοτική αρχή καθώς από το γραφείο του δημάρχου έχει ακουστεί από την αρχή ότι θα πάνε πρόσφυγες στο Λιμενάρι. Για να καταλήξει λέγοντας πως το ζήτημα θα λυθεί όταν έρθει μια κυβέρνηση με πατριώτες.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παπαθεοδοσίου τόνισε ότι στην Τριφυλία έχουμε hot spot εδώ και 20 χρόνια με τόσους πρόσφυγες. Το θέμα είναι πώς θα λύσουμε το πρόβλημα και αυτό είναι με το να τους μάθουμε παιδεία και μόρφωση. Πρέπει να σκεφτούμε αλλιώς τόνισε και όχι να ξορκίζουμε τον καρκίνο. Ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει να πάνε πρώτοι στο Μουζάλα για να δουν το θέμα.

Τελικά κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η πρόταση του δημάρχου για τη μη δημιουργία hot spot στην Τριφυλία. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι Επαμεινώνδας Βουδούρης, Σαράντος Κουκούμης και Μπάμπης Καλογερόπουλος. Τη δική του πρόταση ψήφισε ο Σωτήρης Μπακούρος και επίσης τη δική του ο Δημήτρης Κουτσούλης.

 

Κ.Μπ.