Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 17:51

Κατά πλειοψηφία η πρόταση για διόρθωση των δασικών χαρτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Κατά πλειοψηφία η πρόταση για διόρθωση των δασικών χαρτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Σημαντικές βελτιώσεις και διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Και αν τα αιτήματα αυτά δεν ικανοποιηθούν, τότε να ανακληθούν οι χάρτες, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν για την Πολιτεία και τους παραγωγούς. 

Πρόκειται για την πρόταση της πλειοψηφίας, που ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της, ενώ οι παρατάξεις των μειοψηφιών ζήτησαν πρώτα από όλα την ανάκληση και το πάγωμα της διαδικασίας των δασικών χαρτών.

Στη συζήτηση που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, προχθές το βράδυ, παρουσία προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων και κυρίως δημοτών που κατέκλυσαν την αίθουσα, δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι αντιπαραθέσεις, όμως, έγινε προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να εκδοθεί ομόφωνη απόφαση.

 

ΔΑΣΟΣ ΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ 70 ΧΡΟΝΩΝ 

Ενημερώνοντας ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος είπε ότι στον πρώην Δήμο Μεσσήνης έχουμε κυρωμένους δασικούς χάρτες. Παρατήρησε ότι 

δεν έχουν πρόβλημα οι εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ΑΑ (άλλης μορφής κάλυψης εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης και πρόσφατης λήψης) και ΠΑ (τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις χαρακτηρισμού - μη δασικές).

Ενημέρωσε αναλυτικά ότι στο Δήμο Μεσσήνης εμφανίζονται: 53% γεωργικές εκτάσεις (47% έχει όλη η Μεσσηνία), 31% δασικές (38% σε όλο το νομό), ΑΔ (άλλης μορφής κάλυψης το 1945, δάση και δασικές εκτάσεις πρόσφατα) 10% (12% σε όλο το νομό) και ΔΑ (δάση και δασικές εκτάσεις το 1945, άλλης μορφής πρόσφατα) 4% (3% σε όλο το νομό). Διευκρίνισε πως σε αυτές τις τελευταίες εκτάσεις υπάρχουν επεμβάσεις και νόμιμες και παράνομες, ενώ πολλές απ’ αυτές έχουν ελιές 60 - 70 χρονών. Εκτίμησε ότι όταν κυρωθεί ο χάρτης, υπάρχει ζήτημα γι’ αυτές. Ανέφερε ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης μπορεί να την εξαγοράσει, αλλά το ποσό είναι εξωπραγματικό και έχει περιορισμό χρήσης (μόνο αγροτική). Πληροφόρησε ότι 

για τα ΑΔ (άλλης μορφής κάλυψης το 1945, δάση και δασικές εκτάσεις πρόσφατα) η Πολιτεία απαιτεί συμβόλαια.

Ο διευθυντής επεσήμανε ότι «η δίμηνη προθεσμία των αντιρρήσεων, μέχρι τις 23 Μαρτίου, είναι πολύ σφιχτή, θεωρώ ότι θα δοθεί παράταση». Επανέλαβε πως οι αντιρρήσεις και ο έλεγχος γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Ενημέρωσε ότι δύο επιτροπές σε επίπεδο νομού εξετάζουν τις αντιρρήσεις και βγάζουν απόφαση σε 3 μήνες. Και αυτή η απόφαση είναι τελεσίδικη. Κάλεσε τον κόσμο για λεπτομέρειες να απευθύνεται στα δύο Γραφεία, στο Δασαρχείο στην Καλαμάτα. Εξήγησε ότι η αναδασωτέα έκταση δεν μπορεί να ανακληθεί με τους δασικούς χάρτες, είναι θέμα της διοίκησης. Εκτίμησε πως δεν είναι σωστή η κλιμάκωση του τέλους. Τάχθηκε κατά της απόσυρσης των δασικών χαρτών, αναφέροντας ότι «αν τους αποσύρουμε, θα τους ξαναβγάλουμε σε 6 μήνες και θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα». Εξήγησε ότι αν δεν μπορεί μια Δασική Υπηρεσία να εξετάσει τις αντιρρήσεις, η ΕΚΧΑ αναθέτει σε ιδιώτη και το κόστος είναι 1 εκ. ευρώ, ενώ για τη Δ.Υ. είναι μόλις 40.000 ευρώ.

Ξεκαθάρισε ότι τα ΠΔ (τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις χαρακτηρισμού - δασικές), ΠΑ (τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις χαρακτηρισμού - μη δασικές), ΑΝ (αναδασωτέα) και ΠΧ (τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις χαρακτηρισμού - χορτολιβαδικές) δεν αποτελούν αντικείμενο επί της ουσίας των επιτροπών αντιρρήσεων. 

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος ενημέρωσε ότι με στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου «στο Δήμο Μεσσήνης έχουμε 182 περιπτώσεις (ιδιοκτησίες) με 2.852 στρέμματα, που παίρνουν επιδότηση κι έχουν εμφάνιση ΔΑ στους χάρτες».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Παρουσιάζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Νίκος Κοτταρίδης, ζήτησε: 

«1) Να χρησιμοποιηθούν, ιδιαίτερα για τη Μεσσηνία και οι αεροφωτογραφίες από το 1960 και μετά, οι οποίες είναι  πιο ευκρινείς και πιο κοντά στην πραγματικότητα. 

2) Να καθοριστεί συμβολικό τίμημα 5 ευρώ το στρέμμα και αντί της μελέτης ο παραγωγός να προσκομίζει τη βεβαίωση της είσπραξης της επιδότησης, γεγονός που αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. 

3) Για τις ΑΔ εκτάσεις (αγροτικές το 1945 - δασικές σήμερα), οι ενδιαφερόμενοι να εξαιρούνται από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, να εξαιρεθούν από το χαρακτηρισμό δασικές και ο ιδιοκτήτης να προσκομίζει τον τίτλο του στη Δασική Υπηρεσία, η οποία ατελώς θα προβαίνει στη διόρθωση και θα το χαρακτηρίζει αγροτικό. 

4) Για τις ΑΔ, ΔΑ και ΑΑ που περιλαμβάνονται σε περιγράμματα αναδασωτέας έκτασης (ΑΝ), δεν πρέπει ο πολίτης να υποβάλει αντίρρηση, αλλά να αποτελεί υποχρέωση της Δασικής Υπηρεσίας να προβεί στις διορθώσεις και να χαρακτηρίσει τις εκτάσεις αγροτικές. 

5) Το ειδικό τέλος για την άσκηση αντιρρήσεων να μειωθεί σε 10 ευρώ, για όλες τις κατηγορίες. 

6) Να δοθεί παράταση του χρόνου άσκησης αντιρρήσεων κατά 6 μήνες ακόμη, ώστε να υπάρχει χρόνος η υπηρεσία να αναμορφώσει τους χάρτες, σύμφωνα με τις προτάσεις μας. 

7) Να σταματήσει η άμεση σύνδεση των δασικών χαρτών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να υπάρξει πρώτα συνεργασία με άλλες υπηρεσίες (Πολεοδομία, ΔΑΟΚ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Αυτοδιοίκηση), προκειμένου να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η πραγματικότητα και να αρθούν εμφανείς αδικίες. Να υιοθετηθεί άμεσα η πρότασή μας για την απρόσκοπτη καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους, έως την οριστική επίλυση του ζητήματος των αναρτημένων δασικών χαρτών.

8) Να υπάρξει οργανωμένη στήριξη των πολιτών και συνεχής ενημέρωση, τουλάχιστον, στον εντοπισμό και το χαρακτηρισμό των ενστάσεών τους. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μπορούμε να διαθέσουμε άμεσα χώρο στο Δημαρχείο, για τη λειτουργία Σημείου Στήριξης. 

9) Να δημιουργηθεί Δασολόγιο για λόγους για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης των δασών, καθώς και ως μέσου για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης που ζήτησε τη δημιουργία Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) στη Μεσσήνη με τη διάθεση χώρου από το δήμο, είπε ότι η πρόταση αυτή προέκυψε μετά από πολύ χρόνο και πολλή δουλειά από τη δημοτική αρχή. Δήλωσε πως είναι ενημερωμένο το Γραφείο του πρωθυπουργού και όλα τα αρμόδια υπουργεία και η απόφαση θα αποσταλεί αμέσως. Και παρατήρησε ότι «είναι ρεαλιστικές και σοβαρές οι προτάσεις μας. Αν δεν τις κάνουν δεκτές, θα πάμε απέναντι με όλες τις μορφές αγώνα».

 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος, αφού επέκρινε τη δημοτική αρχή που δεν ενημέρωσε έγκαιρα τις μειοψηφίες για την πρότασή της ζήτησε απόσυρση των δασικών χαρτών. Συμφωνώντας με τον επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη, ζήτησε να υπάρξει διαβούλευση πάνω στην πρόταση της δημοτικής αρχής και με τις δικές τους προτάσεις και παρατηρήσεις. Και η απόφαση του Δ.Σ. να ληφθεί μετά από λίγες ημέρες μέσα στην εβδομάδα, για να είναι ομόφωνη. Στη συνέχεια επέκρινε τη δημοτική αρχή για εκβιαστικά διλήμματα, επέμεινε στη δική του πρόταση και μίλησε για φοροεισπρακτική και ψυχοφθόρα διαδικασία. Στην πρότασή του ζήτησε: Αναστολή της διαδικασίας. Να γίνει διόρθωση για να μην υπάρξουν ενστάσεις, αξιοποιώντας και άλλους ενδιάμεσους δασικούς χάρτες. Να μη θεωρηθούν δασικές οι εκτάσεις που ήταν αγροτικές και είναι σε διαδικασία αγρανάπαυσης. Οι όποιες ενστάσεις που θα είναι ελάχιστες, να γίνουν χωρίς αντίτιμο ή με συμβολικό ποσό. Στην Επιτροπή Εξέτασης των ενστάσεων να θεσμοθετηθεί και η συμμετοχή του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, αφού στάθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, ζήτησε:

Πάγωμα των δασικών χαρτών για να μην τρέχουν οι διαδικασίες, μέχρι να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα που ανέφερε και ζητάει η δημοτική αρχή. Εκανε λόγο για επιδρομή του κράτους στο εισόδημα των αγροτών κι εκτίμησε πως με τα ΔΑ (το 1945 δασικά, τώρα αγροτικά) θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ από τη Μεσσηνία. Πρότεινε φωτοερμηνεία με βάση το ελαιοκομικό μητρώο και πρόσφατες αεροφωτογραφίες.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος παρατήρησε πως «είναι απαίτηση του 3ου μνημονίου οι δασικοί χάρτες» και πρόσθεσε ότι «οι αγρότες είναι τα πρώτα θύματα των μνημονιακών και των πολιτικών της Ε.Ε., που πάνε να ξεκληρίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες». Εκτίμησε ότι «αυτά δε γίνονται, δεν αλλάζουν με επιστολές, αλλά με κινητοποιήσεις» και πως «το κύριο είναι η έξοδος από την Ε.Ε.». Ζήτησε πλήρη άρνηση για τους δασικούς χάρτες και για ό,τι προέρχεται από την Ε.Ε., «να τους πετάξουμε στα σκουπίδια».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε από την αρχή -κι ενώ γινόταν προσπάθεια για σύγκλιση- ότι θα διαφωνήσει, «αν δε ζητήσουμε την ανάκληση των δασικών χαρτών». Ζήτησε να δώσει το κράτος δασικές εκτάσεις στον κόσμο να τις καλλιεργήσει και οι δασικές εκτάσεις να γίνουν με βάση τα δικαιώματα και τους ορθοφωτοχάρτες του 2008.

Κατά την προσπάθεια της σύγκλισης, ο εισηγητής - αντιδήμαρχος Ν. Κοτταρίδης, αποδέχθηκε στην απόφαση να προστεθεί η πρόταση του Στ. Αναστασόπουλου για τη συμμετοχή των προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων στις επιτροπές για τις αντιρρήσεις.