Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 09:38

Ο Νίκας στηρίζει τον Τατούλη στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. για τα σκουπίδια

Ο Νίκας στηρίζει τον Τατούλη στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. για τα σκουπίδια

 

Υπέρ του διαγωνισμού της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των σκουπιδιών, «γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τάχθηκε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, επικρίνοντας τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, στην αντιπαράθεση με τους βουλευτές της Ν.Δ. και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά των βουλευτών και του κόμματος, ενώ παραδέχθηκε πως έχει υψηλότατο κόστος ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας για τα αίτια της αντιπαράθεσης Ν.Δ. - Τατούλη, ο κ. Νίκας είπε ότι δεν είναι δουλειά του να κάνει πολιτική ανάλυση, πως δουλειά του είναι το θέμα των σκουπιδιών και υποστήριξε ότι δεν μπαίνει στα πολιτικά ζητήματα και ότι υπόγειες διαδρομές και ίντριγκες δεν τον ενδιαφέρουν.

«Το θέμα των σκουπιδιών είναι 30 χρόνια στην επικαιρότητα, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, δεν θέλησε να συμφωνήσει στα αυτονόητα», δήλωσε ο κ. Νίκας κι επικρίνοντας Ν.Δ. και κυβέρνηση ανέφερε: «Το 2013, η τότε κυβέρνηση μπορούσε να καταργήσει το διαγωνισμό. Αντίθετα, τον επαίνεσε. Τα λόγια "κρέμονται" ακόμα στο Διαδίκτυο, με 4 - 5 υπουργούς που παρευρέθηκαν στην Τρίπολη. Το 2015, η σημερινή κυβέρνηση μπορούσε να καταργήσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος μάλιστα έχει εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και η μία κυβέρνηση μπορούσε να τον σταματήσει και η άλλη και το έργο να έχει επαναδημοπρατηθεί». Παρατήρησε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο ένα διαγωνισμό, εγκεκριμένο από το Ελεγκτικό Συνέδριο«, αναγνώρισε τα προβλήματα και το υψηλό κόστος, υποστηρίζοντας, όμως, ότι «μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί έγκαιρα» και πρόσθεσε: «Τι έχουμε εκτός από αυτόν σήμερα; Απολύτως τίποτα. Και το ενδεχόμενο να γεμίσει η Πελοπόννησος σκουπίδια είναι ορατό -και η Καλαμάτα και οι άλλες πόλεις και τα χωριά». Είπε, ακόμα, ότι από το 2011 μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα, για τις δυσκολίες που έχει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, για το κόστος, το οποίο ήταν υψηλότατο, αλλά ανέφερε πως δεν προτάθηκε κάτι άλλο στην πορεία. Εκανε λόγο για τοπικές διαχειρίσεις, για το Βαλτί και το Παλιοροβούνι, ισχυριζόμενος ότι «το μόνο που προχώρησε είναι χρήματα -και μάλιστα πάρα πολλά- για τη σύνταξη των μελετών». Καταλήγοντας, δήλωσε ότι στηρίζει το συγκεκριμένο διαγωνισμό, γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο και ανέφερε: «Μπροστά στο κόστος να γεμίσουμε σκουπίδια, οποιοδήποτε άλλο κόστος είναι μικρό. Αν υπήρχε πολιτική βούληση, προφανώς θα είχαμε άλλα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Μανώλη Σκαντζού, που τον επέκρινε για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, αρνήθηκε να απαντήσει, αναφέροντας με απαξιωτικό τρόπο ότι δεν μπορεί να απαντάει σε πρώην δήμαρχο.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, αργότερα το μεσημέρι, όπου συζητήθηκε το θέμα μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη, στο δήμαρχο ασκήθηκε έντονη κριτική από τις μειοψηφίες για την αλλαγή της θέσης του, υπέρ της κεντρικής διαχείρισης και της ΣΔΙΤ, ενώ αρχικά υποστήριζε την τοπική διαχείριση.

Ο Μαν. Μάκαρης σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή έκανε γύρισμα 180 μοιρών από την αποκεντρωμένη διαχείριση στην κεντρική, που θα είναι πιο ακριβή».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος μίλησε για «τεράστια συμφέροντα που χτυπιούνται μεταξύ τους» κι επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στις κυβερνήσεις, στις Περιφέρειες και στους δήμους. Εκανε λόγο για «εύκολο και σίγουρο χρήμα», είπε πως τα έχουν μοιράσει τα σκουπίδια οι μεγάλες εταιρείες και σημείωσε, επικρίνοντας Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και τον δήμαρχο: «Δεν μπορούμε να λέμε άλλα το 2013 και άλλα το 2017. Ο δήμαρχος καλά τα έλεγε στην αρχή, αλλά τα έχει γυρίσει κι έβαλε στην άκρη τις παρατηρήσεις για το διαγωνισμό της ΣΔΙΤ. Το ζήτημα είναι το κόστος, η αύξηση, από τα 60 ευρώ τα σκουπίδια θα πάνε πάνω από 100 ευρώ. Οταν θα γίνει η αύξηση ο ένας θα ρίχνει στον άλλον τις ευθύνες. Να βγείτε και να πείτε στον κόσμο ότι θα πληρώσει πάνω από 100 ευρώ τον τόνο για τα σκουπίδια».

Γ.Σ.