Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 18:59

Η δημιουργία Πολεοδομίας στο Δήμο Μεσσήνης 

Η δημιουργία Πολεοδομίας στο Δήμο Μεσσήνης 

Η δημιουργία Τμήματος Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών στον Δήμο Μεσσήνης απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Το θέμα ήλθε προς συζήτηση μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να σταματήσει ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας να υποστηρίζει πολεοδομικά τον Δήμο Μεσσήνης. Ο οποίος, όμως, έχει προσφύγει εναντίον της εν λόγω απόφασης, ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής της.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε χθες, «είναι κατανοητή η αδυναμία του Δήμου Καλαμάτας να συνεχίζει να στηρίζει πολοεδομικά τον Δήμο Μεσσήνης», δεδομένου ότι -όπως επισημάνθηκε- ο πρώτος «αντιμετωπίζει προβλήματα αναφορικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών του και το αυξημένο κόστος των μετακινήσεων προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες». Ετσι κι αλλιώς, όμως, ο Δήμος Μεσσήνης, με βάση και το θεσμικό πλαίσιο, οφείλει μέχρι το τέλος του φετινού χρόνου να έχει οργανώσει τη δική του πολεοδομική υπηρεσία.

Οπως επισημάνθηκε, ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση, «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκδίκασης της προσφυγής, είναι κρίσιμο το γεγονός ότι το τελευταίο έτος περίπου έχει πάψει ουσιαστικά να παρέχεται η διοικητική υποστήριξη προς τον Δήμο Μεσσήνης αναφορικά με τα πολεοδομικά θέματα, με αποτέλεσμα, αφ’ ενός να υπάρχουν δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις πολιτών, αφ’ ετέρου να μένουν στάσιμες πολύ σημαντικές υποθέσεις του δήμου σε πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα, που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξή του».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η σχετική εισήγηση, «κρίνουμε ότι είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε άμεσα στη λειτουργία υπηρεσίας δόμησης, αρχικά με το υφιστάμενο προσωπικό. Ηδη, έπειτα από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη μονίμου προσωπικού, υποβάλαμε αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, όπου προτάξαμε κατά σειρά προτεραιότητας θέσεις μηχανικών, διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να στελεχώσουμε μια Πολεοδομία άρτια από όλες τις πλευρές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, στον Δήμο Μεσσήνης υπηρετούν, ως τακτικό προσωπικό, συνολικά 11 μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, γεγονός που σημαίνει -σύμφωνα με την εισήγηση- ότι ο δήμος διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό «για την κατ’ αρχήν στελέχωση του Τμήματος Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και την εξασφάλιση της βασικής λειτουργίας του».

 

Β.Γ.Μ.