Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 18:32

Στο κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου η Πολεοδομία Μεσσήνης 

Στο κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου η Πολεοδομία Μεσσήνης 

 

Στο κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου, που ήδη ανακατασκευάζεται, θα στεγαστεί η υπηρεσία της Πολεοδομίας του Δήμου Μεσσήνης, η οποία αναμένεται στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πλήρεις αρμοδιότητες -κι αφού προηγουμένως δημοσιευθεί το ΦΕΚ με την ίδρυσή της.

Αυτό γνωστοποίησε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα αποδέχθηκε την εισήγηση του αντιδήμαρχου Κώστα Γεωργακόπουλου για δημιουργία Τμήματος Δόμησης και Πολεοδομικών εφαρμογών, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μεσσήνης.

«Στον Δήμο Μεσσήνης υπηρετούν, ως τακτικό προσωπικό, συνολικά 11 μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, γεγονός που σημαίνει ότι ο δήμος διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για την κατ’ αρχήν στελέχωση της υπηρεσίας και την εξασφάλιση της βασικής λειτουργίας της» κατέληξε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει οι ΟΤΑ να εξαιρεθούν από την μνημονιακή απαγόρευση των προσλήψεων, προκειμένου να μπορούν να στελεχώνουν επαρκώς σημαντικές υπηρεσίες, όπως η Πολεοδομία.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος επισήμανε, από την πλευρά του, ότι υπήρξε εξ αρχής λάθος στον «Καλλικράτη», ο οποίος διέθεσε όλους τους μηχανικούς των ΤΥΔΚ στον δήμο της πρωτεύουσας του νομού, αφήνοντας τους υπόλοιπους υποστελεχωμένους: «Ο Δήμος Καλαμάτας έχει 63 μηχανικούς, όλοι οι άλλοι δήμοι στην υπόλοιπη Μεσσηνία 33. Αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Γ. Τσώνης, αποδέχθηκε ότι φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι άφησε να περάσουν δύο χρόνια, «αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την καθυστέρηση, έπρεπε να το προχωρήσω εξ αρχής. Ο δήμος μας χωρίς πολεοδομία είναι κουτσουρεμένος» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσώνης, τονίζοντας ότι η πολεοδομία αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για κάθε δήμο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τους τρεις υπαλλήλους του Τμήματος πρόκειται να εκπαιδεύσει προσωπικό από την Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας, επικαλούμενος για αυτό σχετική συμφωνία που είχε, όπως είπε, στην πρόσφατη συνάντησή του, στην Αθήνα, με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πολεοδομία του Δήμου Μεσσήνης θα γίνει δυνατό να ενισχυθεί και με άλλους 3 έως 4 μηχανικούς, μέσω της κινητικότητας των υπαλλήλων των ΟΤΑ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση γι’ αυτό  το βήμα αυτό του δήμου, παράλληλα όμως δήλωσε ανήσυχος για το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται δυνατότητα ενίσχυσης της υπηρεσίας με το προσωπικό που χρειάζεται, ώστε να λειτουργεί όπως πρέπει. Θετικά έκρινε την εξέλιξη και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, παρατηρώντας ότι «δεν είναι δυνατόν οι δημότες μας να εξυπηρετούνται κατά το δοκούν από υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας».

Ας σημειωθεί ότι τον λόγο, στη συζήτηση του θέματος, πήρε και ο παλαίμαχος αυτοδιοικητικός της Μεσσήνης Νίκος Τζώρτζης, σημειώνοντας ότι η λειτουργία πλήρους Πολεοδομίας στο δήμο -έκδοση αδειών, βεβαίωση αυθαιρέτων και κυρίως οι πολεοδομικές εφαρμογές- θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη που όλοι επιθυμούν.

Β.Γ.Μ.