Σάββατο, 20 Μαϊος 2017 09:48

Φύρδην μίγδην η Αστική Ανάπτυξη στην Καλαμάτα: Καμία συγκροτημένη αντιπρόταση στις αυθαιρεσίες Νίκα

Φύρδην μίγδην η Αστική Ανάπτυξη στην Καλαμάτα: Καμία συγκροτημένη αντιπρόταση στις αυθαιρεσίες Νίκα

 

Καμία δημοτική παράταξη δεν παρουσίασε συγκροτημένη πρόταση που να απαντά στην αυθαίρετη λίστα έργων που πρότεινε ο δήμαρχος Παν. Νίκας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης ο δήμαρχος «έκρυψε» τη χρόνια αδιαφορία του για σύνταξη κυκλοφοριακής-συγκοινωνιακής μελέτης, απέδωσε την καθυστέρηση στο Πράσινο Ταμείο και ανακοίνωσε ότι  θα κάνει την πρόταση στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Ωστόσο και πριν ακόμα συζητηθεί η πρόταση για τη μελέτη έσπευσε να υπονομεύσει την εκδοχή οι μελετητές να προτείνουν πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου και… έκανε τη χάρη να μιλήσει για μονοδρόμηση «η οποία θα λύσει πολλά προβλήματα αλλά δεν είναι θέσφατο», φανερώνοντας έτσι την αρνητική του στάση για αλλαγές στην παραλιακή. Συμπλήρωσε δε ότι δεν βλέπει να γίνεται σύντομα η διάνοιξη της Κρήτης.

Παραδέχθηκε επίσης ότι το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι μεγαλεπήβολο και χρήματα δεν υπάρχουν, καθώς όπως είπε: «Αν μείνουμε στα 9,2 εκ. ευρώ του προγράμματος και δεν πάρουμε άλλα χρήματα, από άλλες χρηματοδοτικές πηγές, θα είναι πρόβλημα για τη δημοτική αρχή».

Η τελική πρόταση που κατάρτισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και υποβλήθηκε χθες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης διαμορφώθηκε στα 23.006.940 ευρώ με ιεράρχηση στα έργα και στις δράσεις. 

Η κατάρτιση της πρότασης έγινε κατά πλειοψηφία και η αρνητική ψήφος των μειοψηφιών ήταν για τις υποδομές. Η παράταξη Μάκαρη ψήφισε λευκό στις υποδομές και υπέρ στην πρόνοια και την επιχειρηματικότητα. Οι παρατάξεις Οικονομάκου και Μπρεδήμα υπέρ στην πρόνοια και λευκό στα άλλα δύο, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος υπέρ σε όλα, ο Παναγιώτης Αλούπης κατά στις υποδομές, υπέρ στα άλλα δύο και ο Χάρης Βγενής υπέρ σε όλα, με προϋποθέσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση αφορά έργα στην παραλιακή ζώνη (Ναυαρίνου έως την Ηρώων, διάνοιξη Βουλγαροκτόνου, οδό Πλαστήρα και 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία) και στο Ιστορικό Κέντρο, καθώς και δράσεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά, στη συνεδρίαση για τη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μετά την εισήγηση της αντιδημάρχου Παναγιώτας Ντίντα, ο σύμβουλος του δήμου Δημήτρης Οικονόμου, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε ότι «η Καλαμάτα είναι πύλη της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Ν.Α. Μεσόγειο. Οταν έρχεται ένας επισκέπτης στην πόλη, βλέπει πρώτα το παραθαλάσσιο μέτωπο. Είναι σημείο στρατηγικής σημασίας για την πόλη με αναπτυξιακό δυναμικό και το Ιστορικό Κέντρο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοχή». Είπε, μεταξύ άλλων, πως «προσπαθούμε να βάλουμε και ένα οδικό έργο, την οδό Βουλγαροκτόνου. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτό». Παρατήρησε ότι «προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εικόνα, να αναπτύξουμε επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Οι περιοχές που έλκουν πληθυσμό είναι το παραθαλάσσιο μέτωπο και το Ιστορικό Κέντρο». Διευκρίνισε πως η στρατηγική μας είναι και τα δύο: και τα 9,2 εκ. ευρώ και τα 23 - 24 εκ. ευρώ. Δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρεις όλο το ποσό, τα 9,2 εκ. ευρώ». Εκτίμησε πως«όσο πιο ισχυρή είναι η υποστήριξη, τόσο πιο πειστικό θα είναι το πρόγραμμα» κι επεσήμανε ότι «ανοίγει η διαδικασία να διεκδικήσουμε και από το ΠΕΠ και από τα τομεακά».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή, είπε ότι «ούτε ένα έργο δεν εντάχθηκε ως προϊόν διαβούλευσης. Θα ακολουθηθεί το αποτυχημένο παράδειγμα προηγούμενων αναπλάσεων». Ζήτησε να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τις αναπλάσεις στο παραλιακό μέτωπο, όπως έγινε για την 23ης Μαρτίου κι επεσήμανε πως «έπρεπε να έχε γίνει, να έχει προηγηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη». Εξέφρασε τη δυσφορία του που «δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του τεχνικού κόσμου για πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου» και μίλησε θετικά για τις προτάσεις σε πρόνοια και επιχειρηματικότητα.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος επέκρινε το γεγονός ότι «δίνεται προτεραιότητα σε έργα βιτρίνας, που ενισχύουν τουρισμό και εργολάβους». Παρατήρησε πως «θα έπρεπε ο κάθε δήμος να επιλέγει πού θα πάνε τα χρήματα» και σημείωσε: «Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι τα αντιπλημμυρικά, τα αντιπυρικά έργα, τα σχολεία, ο πολιτισμός. Αν δεν προηγηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη, δεν θα έχει αποτέλεσμα η παρέμβαση για την Παραλία». Ζήτησε να προβλεφθεί Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών για λίγες ημέρες και μίλησε για «χρήματα σε λάθος προτεραιότητα, σε λάθος θέσεις, ενώ ο κόσμος πεινά».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας έκανε λόγο για «βεβιασμένες διαδικασίες και αποσπασματική κατάρτιση». Είπε ότι «λείπει η κυκλοφοριακή μελέτη» και τάχθηκε υπέρ της μονοδρόμησης της Ναυαρίνου.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για ψηφοθηρικό πρόγραμμα κι άσκησε κριτική, γιατί «διανοίγεται η Βουλγαροκτόνου και δεν διανοίγεται και η Κορώνης». Ανέφερε ότι «βασικές δομές λείπουν από το πρόγραμμα» και τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης - διάνοιξης της Αριστομένους (στα όρια του Πάρκου Σιδηροδρόμων), έστω και ως μονόδρομος.

Ο Παναγιώτης Αλούπης εκτίμησε πως «είναι προεκλογικές εξαγγελίες» και υποστήριξε ότι «ούτε στρατηγική, ούτε βιώσιμη, ούτε ανάπτυξη είναι, αλλά μόνο αστική».

Ο Χάρης Βγενής υποστήριξε ότι δεν έγινε διαβούλευση, είπε πως υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις που είναι χαμηλά και στα επιχειρηματικά ζήτησε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις τουρισμού και πρωτογενή τομέα.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «τώρα αρχίζει ο αγώνας για να κάνουμε τις μελέτες» κι έκανε λόγο για άρτια πρόταση. Παρατήρησε πως «πρέπει να εντάξουμε έργα μέσα στο 2017». Ανέφερε ότι η καθυστέρηση με την κυκλοφοριακή μελέτη οφείλεται στο Πράσινο Ταμείο και ανακοίνωσε πως «στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα κάνουμε πρόταση για την εκπόνηση της μελέτης». Εκτίμησε πως «με τη διάνοιξη της Βουλγαροκτόνου θα λύσουμε πολλά προβλήματα» και παρατήρησε ότι «η διάνοιξη της Αριστομένους δεν μπορεί να είναι στόχος. Το Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι στο ΓΠΣ».

Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι «πολύ γρήγορα θα έχουμε 200 ποδήλατα στην πόλη από δωρεά». Ανέφερε, ακόμα, ότι «το μάστερ πλαν που έχει εμπλοκή, είναι εμπόδιο για το παραθαλάσσιο πάρκο και τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις» κι ενημέρωσε πως «ώριμο έργο είναι η ανάπλαση της Ναυαρίνου, από την Τσαμαδού έως την Ακρίτα».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ

Η πρόταση συνολικού ύψους 23.006.940 ευρώ, που κατατέθηκε είναι:

Τομέας Υποδομών 16.800.000 ευρώ

Α. Παραλιακή Ζώνη, 8.335.000 ευρώ.

1) Διάνοιξη οδού Βουλγαροκτόνου από οδό Κρήτης έως οδό Κορώνης, 300.000 ευρώ (μη επιλέξιμη δαπάνη 450.000 ευρώ). 2) Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Α' φάση) από οδό Τσαμαδού έως οδό Ακρίτα, 650.000 ευρώ. 3) Ανάπλαση οδού Πλαστήρα, 80.000 ευρώ. 4) Διασύνδεση δικτύων ποδηλατοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, 100.000 ευρώ. 5) Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών, 260.000 ευρώ. 6) Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Β' φάση) από Ακρίτα έως Βουλγαροκτόνου, 500.000 ευρώ. 7) Οργάνωση Παραθαλάσσιου Πάρκου από "Πανελλήνιο" έως Ανάσταση, 2 εκ. ευρώ. 8) Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Γ' φάση) από Βουλγαροκτόνου έως Ηρώων, 300.000 ευρώ. 9) Κατασκευή νέων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, 1.250.000 ευρώ. 10) Πολεοδόμηση (επέκταση ρυμοτομικού σχεδίου) και πράξη εφαρμογής περιοχής Κορδία, 165.000 ευρώ. 11) Πολεοδομική μελέτη τμήματος περιοχής Ανατολικής Παραλίας, 410.000 ευρώ. 12) Διαμόρφωση χώρων αναψυχής Δυτικής Παραλίας (49 στρέμματα) και διασύνδεσή τους με την περιοχή της Μαρίνας, 1,5 εκ. ευρώ. 13) Δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Μεσσηνιακό Κόλπο, 100.000 ευρώ.

 

Β. Ιστορικό Κέντρο, 8.195.000 ευρώ.

1) Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου, 1,5 εκ. ευρώ. 2) Ολοκλήρωση αναπλάσεων στο Ιστορικό Κέντρο, 400.000 ευρώ. 3) Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, 300.000 ευρώ. 4) Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά και κάθετων δρόμων στον πεζόδρομο της Αριστομένους, 500.000 ευρώ. 5) Ανάπλαση πλατείας Μαυρομιχάλη, 325.000 ευρώ. 6) Ανάπλαση οδού Αγίου Νικολάου, 250.000 ευρώ. 7) Ανάπλαση οδού Φαρών από Φραγκόλιμνα έως Βασ. Γεωργίου, 900.000 ευρώ. 8) Δημιουργία Θρησκευτικού και Ιστορικού Μουσείου Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, 2.020.000 ευρώ. 9) Ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής, 2 εκ. ευρώ.

 

Κοινά για Παραλιακή Ζώνη και Ιστορικό Κέντρο, 270.000 ευρώ.

1) Εγκατάσταση συστημάτων για τη διευκόλυνση της περιήγησης στην πόλη, 100.000 ευρώ. 2) Δημιουργία συστήματος ψηφιακής ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Καλαμάτας, 70.000 ευρώ. 3) Εκπόνηση σχεδίου προσαρμογής της Καλαμάτας στην κλιματική αλλαγή, 40.000 ευρώ. 4) Εκπόνηση ΣΟΑΠ Καλαμάτας, 60.000 ευρώ.

 

Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας, 4.906.940 ευρώ

1) Ιδρυση και λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ, 1.012.800 ευρώ. 2) Λειτουργία δημοτικού ιατρείου και δημιουργία κινητής ιατρικής μονάδας, 407.200 ευρώ.  3) Ιδρυση και λειτουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, 700.000 ευρώ. 4) Δομή παροχής βασικών αγαθών Δήμου Καλαμάτας, 343.980 ευρώ. 5) Ενίσχυση της δομής "Βοήθεια στο Σπίτι", 196.560 ευρώ. 6) Ιδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με άνοια και Αλτσχάιμερ, 693.420 ευρώ. 7) Ιδρυση και λειτουργία υπνωτηρίου, 533.520 ευρώ. 8) Ανάπτυξη δράσεων επιχειρηματικότητας ΑμεΑ (δράση), 300.000 ευρώ. 9) Ανάπτυξη δράσεων γυναικείας επιχειρηματικότητας (δράση), 350.000 ευρώ. 10) Δράσεις για την προώθηση στην απασχόληση Ρομά, 300.000 ευρώ. 11) Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης για ανέργους, 69.460 ευρώ.

 

Τομέας Επιχειρηματικότητας 1,3 εκ. ευρώ

1) Δημιουργία θερμοκοιτίδας για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (start ups) στους τομείς της RIS3 Πελοποννήσου (δράση), 280.000 ευρώ. 2) Χρηματοδότηση ίδρυσης νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού (με έμφαση στον εναλλακτικό), της αγροδιατροφής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (δράση), 340.000 ευρώ (μη επιλέξιμη δαπάνη 368.180 ευρώ). 3) Ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους στους τομείς του τουρισμού (με έμφαση στον εναλλακτικό), της αγροδιατροφής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (δράση), 600.000 ευρώ (μη επιλέξιμη δαπάνη 368.180 ευρώ). 4) Σχέδιο marketing/city branding της Καλαμάτας, 80.000 ευρώ.