Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011 00:29

Αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτάκος: Πανελλήνια συνάντηση αγροτισσών στη Σκάλα

Αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτάκος: Πανελλήνια συνάντηση αγροτισσών στη Σκάλα

Τριήμερες εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας», θα γίνουν στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου, στην Σκάλα του Δήμου Ευρώτα.
Πλήθος αγροτισσών από την Ελλάδα, δραστήριων γυναικών και μελών σε συνεταιριστικές οργανώσεις και συλλόγους, θα επισκεφθεί την περιοχή δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος.
Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν ημερίδες, κατά τις οποίες θα αναλυθούν λεπτομερώς και με επιστημονικό τρόπο, οι προοπτικές και οι δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης στον τόπο μας, με νέες - καινοτόμες μεθόδους, που θα προσφέρουν απασχόληση και κέρδος, τόσο στην υφιστάμενη αγρότισσα όσο και την ενδιαφερόμενη «νέα αγρότισσα».
Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα στην περιοχή, μια ενέργεια που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Λακωνία, για την οποία μας μίλησε ο αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος.


- Πώς προέκυψε η διοργάνωση στη δική σας περιοχή;

«Εμείς με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου υποβάλαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αίτημα να φιλοξενήσουμε την πανελλήνια συνάντηση των αγροτισσών που γίνεται κάθε χρόνο. Εγινε δεκτό το αίτημά μας και η συνάντηση ορίστηκε για τις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου στην έδρα του δήμου μας, τη Σκάλα».

- Στην περιοχή υπάρχει δραστηριότητα γυναικών στον αγροτικό τομέα;
«Είναι σε λανθάνουσα κατάσταση θα έλεγα. Υπάρχει ένα κίνημα γυναικών στο δήμο και υπάρχουν δύο σύλλογοι, των Κροκεών και του Γερακίου οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Equal" για την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Μπορεί να μην έχουν λοιπόν μεγάλη δυναμική ωστόσο με μια κατάλληλη υποδομή μπορούν να περάσουν σε ένα δεύτερο επίπεδο. Αυτό που εμείς στοχεύουμε είναι η ανάπτυξη της περιοχής και η προβολή της, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε τον τόπο μας στις γυναίκες που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα. Κι όταν λέμε τον τόπο μας εννοούμε την αγροτική του παραγωγή όπως ελιές, κηπευτικά και κατά βάση εσπεριδοειδή. Να δείξουμε τη δράση των συνεταιρισμών που αν και δεν υπάρχουν αυτοτελείς ως γυναικείοι, ωστόσο οι γυναίκες συμμετέχουν στα συνεταιριστικά κινήματα και μερικές απ’ αυτές θα μιλήσουν κιόλας για τις εμπειρίες τους. Ακόμη στοχεύουμε στην προβολή των πολιτιστικών στοιχείων του δήμου ανοίγοντας έναν κύκλο εκδηλώσεων για το Ετος του Νικηφόρου Βρεττάκου που είναι το 2012. Δείχνοντας επίσης κάποια μνημεία μας όπως το Παλαιομονάστηρο, το Κάστρο του Γερακίου κ.λπ.».

- Η γη μπορεί να δώσει ευκαιρία αντιμετώπισης της κρίσης;
«Η θέση μου είναι ότι πρέπει να τελειώνουμε με την οικονομία του playstation και να επιστρέψουμε στην πραγματική οικονομία. Αλλωστε σε όλους τους κύκλους της κρίσης ιστορικά πάντα ο πρωτογενής τομέας και η γεωργία ήταν το εφαλτήριο της ανάπτυξης. Οπως και την περίοδο του πολέμου ο αστικός χώρος έστειλε τα παιδιά του στην επαρχία για να επιζήσουν τρώγοντας ψωμί με λάδι. Μπορεί να μην είναι σήμερα ίδιες οι συνθήκες όμως η γη σήμερα μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία εκείνη που με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας θα μπορέσει να δώσει μια αναπτυξιακή ώθηση στα προϊόντα και στους αγρότες. Για να συμβεί βέβαια αυτό χρειάζεται να αποδοθούν στους πραγματικά ασχολούμενους αγρότες- μεταποιητές οι επιδοτήσεις, να γίνει ένα ξεκαθάρισμα δηλαδή για να αποφύγουμε την παρασιτική οικονομία. Να δώσουμε ώθηση στους νέους αγρότες και στις νέες αγρότισσες με επιχειρησιακά προγράμματα οι δήμοι μέσω των γεωτεχνικών και των τεχνικών τους υπηρεσιών που θα μπορούν να εκπονούν μελέτες».