Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 19:44

Δήμος Δυτικής Μάνης: Υψηλά πρόστιμα για ρύπανση στον καινούργιο κανονισμό 

Υψηλά πρόστιμα για ρύπανση προτείνονται στον νέο κανονισμό καθαριότητας που έχει θέσει σε διαβούλευση ο Δήμος Δυτικής Μάνης από την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάμειξη οικιακών απορριμμάτων με επικίνδυνα απορρίμματα, τοξικά ή μολυσματικά, όπως και η εναπόθεση τοξικών αποβλήτων σε κοινόχρηστους χώρους, επισύρει πρόστιμα από 500 μέχρι και 3.000 ευρώ, τα οποία διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής του παραβάτη.

Επίσης, στα 100 ευρώ ορίζονται τα πρόστιμα (που διπλασιάζονται σε υποτροπή του παραβάτη) σε περιπτώσεις όπως: α) εγκατάλειψη χύμα απορριμμάτων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος έξω από κάδους, β) τοποθέτηση στους κάδους αιχμηρών ή μεταλλικών αντικειμένων και κάθε άλλη ουσία ή αντικείμενο που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων του δήμου, γ) εναπόθεση στους κάδους υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης, δ) εναπόθεση σε πεζοδρόμιο, οδόστρωμα ή κοινόχρηστο χώρο ογκωδών απορριμμάτων (ψυγεία, προθήκες, κ.α.), ε) εναπόθεση μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης, στ) σύνδεση πλυντηρίων, νεροχυτών, βόθρων με αγωγούς που καταλήγουν σε κοινόχρηστους χώρους ή σε φρεάτια απορροής, καθώς και ζ) καταστροφή εξοπλισμού καθαριότητας. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με το πρόστιμο προσμετράται και το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς ή της αγοράς νέου εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο δήμος γνωστοποιεί ότι υλικά όπως οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες (λάμπες), οι μπαταρίες, τα μελάνια από εκτυπωτές, φωτοτυπικά και φαξ και οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές τοποθετούνται υποχρεωτικά στους ειδικούς κάδους (στα δημοτικά κτήρια, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και σε καταστήματα). Σημειώνει επίσης ότι οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές μεταφέρονται στον ειδικό κάδο στη Στούπα, σε συνεννόηση με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου, ενώ ρούχα και παπούτσια τοποθετούνται στον κόκκινο κάδο στην Καρδαμύλη (στο τουριστικό περίπτερο).

Τέλος, όσον αφορά την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων, αυτή πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας μέσα σε 10 ημέρες αφού αυτό ειδοποιηθεί, διάστημα κατά το οποίο θα παραμένουν εντός της ιδιοκτησίας του κατόχου τους. Βασική προϋπόθεση της αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων είναι α) το βάρος του κάθε είδους να μην υπερβαίνει τα 50 κιλά και β) ο συνολικός όγκος των προς αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων να μην υπερβαίνει τα 15 κυβικά μέτρα ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση το έτος.