Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 23:39

Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το Φιλοσοφικό Κέντρο

Γράφτηκε από την

Εκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύσκεψη με όλους τους φορείς του Δήμου Μεσσήνης εξήγγειλε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος για τη Δευτέρα το απόγευμα, με μοναδικό θέμα τα εγκαίνια του Φιλοσοφικού Κέντρου που ανήγγειλε για τις 28 Νοεμβρίου η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει δε στη σχετική ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, «η βεβιασμένη ενέργεια εγκαινίων την ύστατη στιγμή σε ένα κτήριο που η εμφάνισή του και μόνο δεν προμηνύει τη λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών ή τμημάτων στην πόλη της Μεσσήνης, αποτελεί μεθοδευμένη καταστρατήγηση των όρων της δωρεάς και αδικαιολόγητη παρακράτηση της κυριότητας ενός ακινήτου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης, μιλώντας χθες στην «Ε», χαρακτήρισε ως «αστειότητες» τις βεβιασμένες, όπως είπε, ενέργειες του Πανεπιστημίου «με τελετές εγκαινίων λίγο πριν τη λήξη παραχώρησης και χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό επί 5 χρόνια».

Θύμισε δε ότι το θέμα του Φιλοσοφικού Κέντρου το είχε θέσει ήδη από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, «όταν τότε η δημοτική αρχή είχε επιφυλαχθεί να εκφράσει θέση. Ωστόσο, η τωρινή αντίδραση του κ. Αναστασόπουλου είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα» παρατήρησε ο Ν. Τζώρτζης.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο δήμαρχος στην ανακοίνωσή του, που απευθύνει προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τους τοπικούς συμβούλους και κάθε επαγγελματικό, πολιτιστικό, αθλητικό και συνδικαλιστικό φορέα του Δήμου Μεσσήνης, τονίζει:

«Οπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Μεσσήνης έχει προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 12 στα εγκαίνια του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης "Ευάγγελος Μουτσόπουλος".

Το ανωτέρω ακίνητο με το υπ΄αριθ. 2944/15-12-2006 συμβόλαιο δωρεάς εν ζωή έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Μεσσήνης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τους κάτωθι όρους:

Μέχρι την 15η -12-2011 να έχει εκπληρωθεί ο σκοπός της δωρεάς ήτοι:

α) Να έχουν αποπερατωθεί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι κτηριακές εγκαταστάσεις του κτηρίου και να είναι έτοιμη η λειτουργία σε αυτό πανεπιστημιακών σχολών ή τμημάτων.

β) Μετά την άπρακτη παρέλευση της πενταετίας ήτοι την 15η Δεκεμβρίου 2011, η κυριότητα επανακάμπτει αυτοδικαίως στο Δήμο Μεσσήνης.

Η βεβιασμένη ενέργεια εγκαινίων την ύστατη στιγμή σε ένα κτήριο που η εμφάνισή του και μόνο δεν προμηνύει τη λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών ή τμημάτων στην πόλη της Μεσσήνης, αποτελεί μεθοδευμένη καταστρατήγηση των όρων της δωρεάς και αδικαιολόγητη παρακράτηση της κυριότητας ενός ακινήτου, το οποίο αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανεπιστημιακή σχολή ή τμήμα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο που να φιλοξενεί ακόμη και δράσεις εκπαιδευτικού ή μετεκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Μετά τα ανωτέρω σας καλούμε την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεσσήνης για προγραμματισμό συλλογικών δράσεων και λήψη αποφάσεων επί των μεθοδευμένων ενεργειών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που επί πενταετίας αδιαφορούσε για την πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας».

Ο Ν. ΤΖΩΡΤΖΗΣ

Απορία και αγανάκτηση εξέφρασε, μιλώντας χθες στην «Ε», ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Νίκος Τζώρτζης.

«Δεν αποτελούν παρά αστειότητες οι βεβιασμένες ενέργειες του Πανεπιστημίου με τελετές εγκαινίων λίγο πριν τη λήξη παραχώρησης και χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό επί 5 χρόνια. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου προβαίνει σε ενέργειες της τελευταίας στιγμής για να αποδείξει τι άραγε;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι από την πλευρά του συνδυασμού του το θέμα είχε τεθεί έγκαιρα, από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού -«είχα τότε ζητήσει να κινηθεί η δημοτική αρχή για να επιστρέψει στο Δήμο Μεσσήνης η χρήση του Φιλοσοφικού Κέντρου, κάνοντας και σχετικές προτάσεις ως προς την αξιοποίησή του, όμως τότε ο κ. δήμαρχος είχε αποφύγει να πάρει θέση. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειώσω ότι η στάση που επιδεικνύει τώρα ο κ. Αναστασόπουλος και η θέση που έχει λάβει προκαλεί ικανοποίηση» δήλωσε ο Ν. Τζώρτζης.

Β.Γ.Μ.