Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 09:37

Η Καλαμάτα τους κλείνει τον βιολογικό: "Μπλόκο" στα λύματα από άλλους δήμους

 

Από την 1η Δεκεμβρίου η ΔΕΥΑΚ δεν θα δέχεται λύματα στον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας από ιδιώτες μεταφορείς, τα οποία προέρχονται από δήμους που έχουν δικούς τους βιολογικούς.

Με την απόφαση αυτή, που έρχεται ως συνέχεια σχετικών δηλώσεων και οδηγιών του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αποκλείονται λύματα από τους Δήμους Πύλου - Νέστορος, Τριφυλίας και Οιχαλίας. 

Το “μπλόκο” στα λύματα των άλλων δήμων ουσιαστικά αποφασίστηκε μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων της Δυτικής Παραλίας για τη μόλυνση που προκαλεί η λειτουργία του βιολογικού. Τότε ο κ. Νίκας είχε πει ότι τα κανάλια μολύνονται από λύματα άλλων δήμων που μεταφέρονται με βυτία και δεν γίνονται δεκτά στον βιολογικό της Καλαμάτας. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στους δημάρχους της Μεσσηνίας που ενώ διαθέτουν βιολογικούς εξακολουθούν να στέλνουν τα λύματα στην Καλαμάτα. Απαντώντας ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι οι περιφερειακοί βιολογικοί είναι μικρής δυναμικότητας και δεν μπορούν να δεχθούν τα λύματα των γειτονικών οικισμών. 

Τώρα, μετά την απόφαση της ΔΕΥΑΚ, το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί καθώς δεν θα υπάρχει βιολογικός για τα λύματα των περισσότερων οικισμών της Μεσσηνίας. Ετσι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είναι συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης ακάθαρτων θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, αφού δεν θα μπορούν να αδειάσουν το βόθρο τους.