Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 15:44

Ανησυχία για τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα

Ανησυχία για τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα

Κραυγές αγωνίας και ανησυχίας για την προβληματική προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα ακούστηκαν χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και το διευθυντή Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων Γιάννη Παπαδόπουλο.

“Εχουμε χάσει τον ύπνο μας”, τόνισε ο Θαν. Βασιλόπουλος και ο Γ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι “το πρόβλημα είναι εκρηκτικό”.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε μια ακόμα παράταση για τη συνέχιση της προσωρινής διαχείρισης από τον υφιστάμενο εργολάβο, την εταιρεία “Ecowaste”, μέχρι να υπογράψει τη σύμβαση και να αναλάβει ο νέος ανάδοχος, η εταιρεία “Ηλέκτωρ” (συμφερόντων Μπόμπολα). Η νέα παράταση είναι για 1,5 μήνα, ουσιαστικά για 28 ημέρες, με το ποσό των 135.873 ευρώ, τα τελευταία που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2017, για τη συγκεκριμένη εργασία. Τονίστηκε ότι περισσεύουν 500.000 ευρώ για το διεθνή διαγωνισμό με ανάδοχο την “Ηλέκτωρ”, γι’ αυτό -για να μην χαθούν τα χρήματα- μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση με το νέο ανάδοχο.

Απαντώντας και σε ερωτήσεις και σε κριτική συμβούλων των μειοψηφιών, για τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης στη Μαραθόλακκα ο διευθυντής Γ. Παπαδόπουλος, μεταξύ  άλλων, επεσήμανε: “Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες, εξαντλούμε τους εαυτούς μας. Οι προσπάθειες να πάμε το υπόλειμμα σε τσιμεντοβιομηχανίες δεν ευοδώθηκαν, δεν υπάρχει η δυνατότητα της μεταφοράς. Δεν υπάρχει χώρος να πάμε, να μεταφέρουμε τα σκουπίδια”. Τόνισε πως “δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε εποχές Καράμπελα”, αποκάλυψε ότι “έχουμε ζητήσει εναλλακτική μελέτη και για το Γαρδίκι” (παλιό λατομείο Κάρτσωνα, για τα δέματα με το υπόλειμμα στην αρχή και αν χρειαστεί στη συνέχεια και για τη διαχείριση των απορριμμάτων) και κατέληξε πως “το πρόβλημα είναι εκρηκτικό”.

Ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος αναγνώρισε ότι “η κατάσταση μας ανησυχεί πάρα πολύ” και σημείωσε με αγωνία και ανησυχία: “Στη θέση μας δεν θα θέλαμε να είναι κανένας άλλος. Εχουμε χάσει τον ύπνο μας. Κανείς δεν μπορεί να πάρει τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας”. Κι ενημέρωσε ότι “τα δέματα θα τα μεταφέρουμε στην κεντρική διαχείριση. Η “Ηλέκτωρ” τα δικά της θα τα πάει σε τσιμεντοβιομηχανία”.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, με αφορμή και την τελευταία επίσκεψη στη Μαραθόλακκα, είπε ότι είναι λάθος η διαδικασία που γίνεται εκεί και χαρακτήρισε την κατάσταση τριτοκοσμική. Ανέφερε ότι παραβιάζονται εγκεκριμένοι όροι της διαχείρισης, μίλησε για προβληματική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και ζήτησε ενημέρωση για το χρόνο μεταφοράς των δεμάτων με το υπόλειμμα, που έχουν σπάσει και ανοίξει.

Ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε να δοθεί τέλος στην προσωρινή διαχείριση με τον υφιστάμενο ανάδοχο και να αναλάβει ο νέος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είναι πρόβλημα να μείνουν τα σκουπίδια 10 μέρες - ένα μήνα στους δρόμους. Εκτίμησε ότι είναι σε οριακό σημείο η Μαραθόλακκα και ανέφερε πως υπάρχει και η λύση της μεταφοράς.

 

Γ.Σ.