Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 20:08

Λειτουργία ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες ζήτησε η δημοτική αρχή Καλαμάτας από τον υφυπουργό Υγείας

Λειτουργία ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες ζήτησε η δημοτική αρχή Καλαμάτας από τον υφυπουργό Υγείας

Η λειτουργία ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά είναι ένα χρόνιο αίτημα κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών της Μεσσηνίας. Στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Καλαμάτα, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρόνοιας έθεσαν εκ νέου το αίτημα αυτό, δίνοντας στον υφυπουργό εγγράφως τις προτάσεις τους για τη διευκόλυνση του έργου της υπηρεσίας.
Μεταξύ των προτάσεων ήταν και η ίδρυση ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και παιδιών ο οποίος θα εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς όπως π.χ. τη φιλοξενία αστέγων. Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με κάποιους κύκλους, το στοίχημα δεν είναι η δημιουργία του ξενώνα, αλλά η λειτουργία του, αφού στις συζητήσεις που έγιναν ξεκαθαρίστηκε ότι δύσκολα θα βγουν χρήματα από τον κρατικό κορβανά για τα λειτουργικά του έξοδα.
Η Μαρία Οικονομάκου, πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, μιλώντας στην "Ε" εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου και τόνισε ότι «οι ανάγκες των καιρών απαιτούν περισσότερο από ποτέ τη δημιουργία ενός ξενώνα». Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για τη φροντίδα κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, κι ένας ξενώνας θα μπορεί να προσφέρει φιλοξενία σε μητέρες και στα παιδιά τους μέχρι να τους αναλάβει κάποιο εξειδικευμένο κέντρο.
«Θα προσφέρει μια πρώτη θαλπωρή και ζεστασιά πριν αναλάβουν τη στήριξη και φροντίδα τους κέντρα όπως αυτά του "Χαμόγελου του Παιδιού" ή των Παιδικών Χωριών SOS, ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί και αστέγους οι οποίοι είναι περαστικοί από την πόλη μας και χρειάζονται κάπου να μείνουν», είπε η πρόεδρος του Φορέα. Και πρόσθεσε ότι η λειτουργία ενός ξενώνα έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και φορείς - «και ίσως τώρα να το πετύχουμε», όπως ανέφερε.
Καταλήγοντας η Μαρία Οικονομάκου αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία του Φορέα με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας που ουκ ολίγες φορές έχει ανταποκριθεί στην παράκληση για φιλοξενία στο Ασυλο ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Ομως τόνισε ότι «το Ασυλο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως αποκούμπι, και οι αυξημένες ανάγκες των καιρών απαιτούν επιπλέον τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου για υπερήλικους, το οποίο επίσης τέθηκε στον υφυπουργό».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Οι προτάσεις που συνέταξαν και παρέδωσαν στον υφυπουργό Δημ. Βαρτζόπουλο η Διεύθυνση Πρόνοιας και ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας έχουν ως εξής:
1. Αναμόρφωση και αύξηση του επιδόματος παιδικής προστασίας, το οποίο αφορά την οικονομική ενίσχυση με 44,02 ευρώ το μήνα για απροστάτευτα παιδιά μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Προτείνεται η γενναία αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης μέχρι την αποφοίτηση από το λύκειο ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Ιδρυση ξενώνα προστασίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Οπως επισημαίνεται στο κείμενο, στη Μεσσηνία και τους όμορους νομούς δεν υπάρχει τέτοια μονάδα και συνεπώς η ίδρυσή της θα έλυνε ένα χρόνιο και οξύ πρόβλημα σχετικά με την προστασία κακοποιημένων γυναικών.
3. Ιδρυση μονάδας κλειστής περίθαλψης υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων. Οπως επεσήμανε και η Μαρία Οικονομάκου, στη Μεσσηνία ναι μεν λειτουργεί το Ιδρυμα Ανιάτων της Εκκλησίας, όμως οι ανάγκες προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων είναι πολύ μεγαλύτερες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν λίστες αναμονής - και στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι ανάγκες προστασίας των ατόμων αυτών. Προτείνεται λοιπόν η Πρόνοια η ίδρυση μιας τέτοιας μονάδας σε συνεργασία με τους λοιπούς καλλικρατικούς δήμους του νομού.
4. Χρηματοδότηση προνοιακών επιδομάτων. Στο κείμενο επισημαίνεται η σημαντική καθυστέρηση καταβολής των επιδομάτων μετά τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας στους καλλικρατικούς δήμους. Προτείνεται η χρηματοδότηση να γίνεται από το υπουργείο προκαταβολικά εφάπαξ ή έστω σε δύο εξάμηνα, έτσι ώστε να είναι έγκαιρα στη διάθεση της Πρόνοιας οι απαιτούμενοι πόροι.
5. Μεταβίβαση των κατασκηνώσεων της Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου στο Δήμο Καλαμάτας.
6. Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών Πρόνοιας των καλλικρατικών δήμων.