Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 15:24

Κ. Φούρκας: Αναβολή επέκτασης ορίων της ΔΕΥΑ Σπάρτης

Γράφτηκε από την

Συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα α)της επέκτασης των ορίων της ΔΕΥΑΣ στις Δημοτικές Ενότητες Φάριδος-Μυστρά-Πελλάνας-Θεραπνών-Οινούντος και Καρυών  και β)της αναπροσαρμογής ή μη των τελών.
Οσον αφορά το πρώτο θέμα, η παράταξή μας ζήτησε την αναβολή του, μέχρις ότου η δημοτική αρχή:
α)συντάξει σχετική οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΣ, από την οποία και θα προέκυπταν τα οφέλη και οι ζημίες που θα επέφερε το εγχείρημα, τόσο στη ΔΕΥΑΣ, όσο και στους κατόχους των χωριών μας, όπως είχε δεσμευτεί από τον Φεβρουάριο του 2011.
β)ληφθούν οι απολύτως απαραίτητες για μας, γνωμοδοτικές αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, άλλως όπως τονίσαμε, θα είμασταν αναγκασμένοι να καταψηφίσουμε την πρόταση του δημάρχου, για την επέκταση της ΔΕΥΑΣ στους πρώην δήμους.
Δυστυχώς ο Δήμαρχος και η παράταξή του, δεν θεώρησαν απαραίτητη τη γνώμη των Τοπικών Συμβουλίων και των Τοπικών Κοινοτήτων, πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτουν τα χωριά μας, το νερό , ούτε και με τη σύνταξη της μελέτης και οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση του θέματος και στη λήψη απόφασης.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 38 Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, έναντι 34 για τη μη επέκταση των ορίων της ΔΕΥΑΣ στις Τοπικές Κοινότητες, που αποτελούσαν τους πρώην δήμους, καταψήφισε την εισήγηση του δημάρχου.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πλειώτας, νομικός και έμπειρος στα δημοτικά πράγματα, έκρινε και αποφάσισε παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , πως η εισήγηση του δημάρχου έγινε δεκτή από το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο, όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά πλειοψηφία!!!
Φαίνεται πως είτε αγνοεί τα άρθρα 95,96,128 και 129 του Ν.3463/06 καθώς και τις σχετικές με το θέμα αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και τη σχετική νομολογία, είτε πραξικομματικά αποφασίζει και διατάσσει, θυμίζοντας άλλες εποχές.
Συνέπεια των παραπάνω ήταν η παραπλάνηση των τοπικών ΜΜΕ, τα οποία με τη σειρά τους πληροφορούν λανθασμένα τους πολίτες περί έγκρισης από το σώμα της εισηγήσεως του δημάρχου.
Επειδή η διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου, των νομικών του προσώπων, της ΔΕΥΑΣ, αλλά κυρίως αυτά των δημοτών μας, αποτελεί για την παράταξή μας  κύριο μέλημα, ασκώντας το ρόλο μας, θα προστατεύσουμε τη νομιμότητα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με κάθε μέσο.
Οσον αφορά το θέμα των τελών, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη μη αναπροσαρμογή τους, πλην ενός.
Η θέση της παράταξής μας ήταν γενικά η μείωση των τελών κατά 20% από το προηγούμενο έτος, παροτρύνοντας το δήμαρχο, να δείξει επιτέλους το κοινωνικό  πρόσωπο του δήμου  προς τους δημότες μας, στις δύσκολες ώρες που περνούν, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα ζητήσαμε την απαλλαγή από τα τέλη στους πολίτες με αναπηρία άνω του 67%, στους μακροχρόνια άνεργους  και στους απόρους.
Για τις πολύτεκνες οικογένειες καθώς και τις τρίτεκνες, απαλλαγή από τα τέλη ανάλογα με το εισόδημά τους από 50% έως και 100%.
Για τις νέες επιχειρήσεις , καθώς και αυτές που θα προσλάβουν προσωπικό από δημότες , απαλλαγή από τα τέλη για δύο έτη.
Τέλος ζητήσαμε να υπάρξει μείωση 25% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων για τα καταστήματα του δήμου.
Δυστυχώς και πάλι η δημοτική αρχή κώφευσε, απαντώντας ότι αυτά τα μέτρα μπορούμε να τα δούμε στο μέλλον.

Από το γραφείο της Δημοτικής
Παράταξης
“ΣΠΑΡΤΗ  ΝΕΑ   ΕΠΟΧΗ”


NEWSLETTER