Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 20:51

Ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για επέκταση αστικής περιοχής 

Την επέκταση της αστικής περιοχής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια -που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πιθανή επέκταση της αστικής συγκοινωνίας- αποφάσισε ομόφωνα προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Ομως ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ξεκαθάρισε ότι το σημερινό καθεστώς εξυπηρέτησης από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ δεν πρόκειται να αλλάξει προτού το Αστικό ΚΤΕΛ εγγυηθεί τακτικά και πυκνά δρομολόγια, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον σημερινό αριθμό λεωφορείων που διαθέτει το Αστικό. Ετσι η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια μετατίθεται για το μέλλον, όταν το Αστικό ΚΤΕΛ θα μπορεί να εκτελεί πυκνά δρομολόγια.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης είπε ότι η επέκταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ζήτησε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο αστικής συγκοινωνίας στην πόλη, παρατηρώντας ότι βασικοί άξονες όπως οι οδοί Ακρίτα και Ηρώων δεν εξυπηρετούνται από τα σημερινά δρομολόγια.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος ζήτησε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα οι κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούν τους δημότες.

Ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Νικήτας Μπούρας είπε ότι η εξυπηρέτηση της Βέργας και της Μικρής Μαντίνειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξυπηρέτηση των αναγκών του Αρχοντικού και των Κιτριών. Πρόσθεσε ότι το χειμώνα υπάρχουν 3 δρομολόγια και το καλοκαίρι αυξάνονται ανάλογα με την κίνηση σε 5 ή 6.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Στέλιος Λιακέας διευκρίνισε ότι το χειμώνα υπάρχουν μόνο δύο δρομολόγια και ένα για τη μετακίνηση των μαθητών. Ζήτησε επιμόνως την επέκταση της αστικής κοινωνίας, διευκρινίζοντας ότι τόσο η Βέργα όσο και η Μικρή Μαντίνεια είναι τουριστικές περιοχές με χιλιάδες επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας Παναγιώτης Χειλάς τόνισε ότι η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας μπορεί να είναι βιώσιμη μετά την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Νίκας είπε ότι λυπάται που όλοι μιλούν σαν το... ΚΚΕ και ζητούν δημόσια συγκοινωνία για να πηγαίνουν πάνω κάτω άδεια λεωφορεία - και σχολίασε: «Εμείς προτείνουμε συνεργασία με τα αστικά ΚΤΕΛ γιατί ο δήμος δεν μπορεί να είναι λεωφορειούχος».

Θ.Λ.