Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 10:53

Προκαταρκτικές εργασίες για την ανάπλαση στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Προκαταρκτικές εργασίες για την ανάπλαση στη Μεσσήνη

 

 

Ξεκινούν οι προκαταρκτικές εργασίες του έργου ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Μεσσήνης, οι οποίες θα διαρκέσουν περί τις 20 ημέρες με έναν μήνα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί, τις προηγούμενες ημέρες, σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ και του αναδόχου, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών του δήμου.

Η δαπάνη του έργου -το οποίο την περασμένη εβδομάδα πήρε το “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος- θα ανέλθει, τελικά, σε 750.875,29 ευρώ, μετά την έκπτωση που δόθηκε από τον εργολάβο στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο δήμος -ο προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με τη μελέτη έφθανε το 1.869.408,86 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συμβατική υποχρέωση του εργολάβου είναι να παραδώσει ολοκληρωμένη την ανάπλαση μέσα σε διάστημα 8 μηνών.

Το έργο προβλέπει την επαναδιαμόρφωση και ανάπλαση 9 κεντρικών δρόμων, μεταξύ της οδού Νικολάου Χιώτη, του προαυλίου της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και της παλιάς αγοράς απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη. Παρεμβάσεις θα γίνουν, συγκεκριμένα, στις οδούς Μερλοπούλου (από Κολοκοτρώνη έως Ι. Καρατζά), Ερμού (από Πολυτεχνείου έως Μερλοπούλου), Ρήγα Φεραίου, Γεωργιάδου (πεζόδρομος), Φ. Σάρρα (πεζόδρομος), Κορκονικήτα, Ι. Καρατζά, Κολοκοτρώνη και Ιωσήφ Ανδρούσης.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου οι επεμβάσεις έχουν σκοπό: α) Τη μείωση του πλάτους κίνησης οχημάτων σε κάποιους δρόμους, ώστε να μονοδρομηθούν και να υφίσταται σε αυτούς κίνηση οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα, καθώς η άσφαλτος θα αντικατασταθεί με τσιμεντένιους κυβόλιθους. β) Την αύξηση του πλάτους κίνησης των πεζών (όσο είναι δυνατό), επίστρωση νέων πλακών, φύτευση, δημιουργία ευχάριστων συνθηκών περιπάτου και σκιάς, αποθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρήση οχημάτων για μικρές αποστάσεις μέσα στο δίκτυο επέμβασης. γ) Την τοποθέτηση ιστών καλλιτεχνικού φωτισμού σε όλο το δίκτυο των οδών και των κοινόχρηστων χώρων καθιστικών πάγκων για ξεκούραση των πεζών, διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου στη Νικολάου Χιώτη και ανάδειξη της προτομής του. δ) Την ανάπλαση και διαμόρφωση του προαύλειου χώρου του ναού της Αγίας Αικατερίνης, με δαπεδόστρωση και δημιουργία καθιστικών φωτισμού και πρασίνου. ε) Την πλακόστρωση του δημοτικού χώρου της παλαιάς αγοράς απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη και στ) Τον καθορισμό συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης σε όλους τους δρόμους, όπου επιτρέπει το πλάτος τους.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER