Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 08:13

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο Απόστολος Γεωργιάδης (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Νομικής και ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η τελετή της ανακήρυξής του έγινε χθες το πρωί, στην αίθουσα “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη”, στο παλιό Δημαρχείο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Καρατζάς διάβασε την απόφαση του Σώματος για την ανακήρυξή του και στη συνέχεια την παρέδωσε στον τιμώμενο καθηγητή. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρέδωσε στον κ. Γεωργιάδη το χρυσό κλειδί της πόλης, αντίγραφα της προειδοποίησης προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές και τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Ο Απόστολος Γεωργιάδης, συγκινημένος, αναφέρθηκε σε προσωπικές του στιγμές συνδεδεμένες με την Καλαμάτα, οι οποίες του έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη. Ευχαρίστησε για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη της πόλης όπου μεγάλωσε και έζησε την κατοχή των Γερμανών και τον εμφύλιο σπαραγμό. “Ουσιαστικά και ψυχικά ουδέποτε έπαψα να είμαι Καλαματιανός”, είπε σε σημείο της ομιλίας του και θυμήθηκε την υπόσχεση που έδωσε στον πατέρα του και τους Καλαματιανούς συμπολίτες του φεύγοντας για την Αθήνα: Θα έκανε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ξακουστή και θα τιμούσε τους συμπολίτες του, και το έπραξε.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0hk7bsAjP8w}

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Από τη μνήμη του δεν έσβησαν άλλωστε ποτέ εικόνες της πόλης, μιας πόλης διαφορετικής από την όμορφη (όπως ο ίδιος χαρακτήρισε) Καλαμάτα του σήμερα. Παιδί ακόμα στα 8 ένα πρωί που ξεκινούσε από το σπίτι του στην Αθηνών για το σχολείο του, το 1ο Δημοτικό, αντίκρισε έναν αντάρτη κρεμασμένο από τους Γερμανούς σε έναν στύλο του ηλεκτρικού. Ηταν ο Ηλίας Βασιλόπουλος και ποτέ αυτή η εικόνα δεν έφυγε από τη μνήμη του, όπως και οι άνθρωποι οι οποίοι μετέπειτα, στον Εμφύλιο, περνούσαν μπροστά από το πατρικό του και τους πήγαιναν για κρεμάλα στην πλατεία. Με αυτά τα βιώματα λοιπόν ξεκίνησε μια μέρα για την Αθήνα, όπου έκανε δύο μέρες να φτάσει. Ολα τα χρόνια που ακολούθησαν, μαζί και τα 13 χρόνια στη Γερμανία όπου έμεινε και διέπρεψε ως νομικός, είχε πάντα στο μυαλό του να τιμήσει τη γενέτειρά του και να εκπληρώσει έτσι το όνειρό του και την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα του φεύγοντας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αφιερώθηκε στο ρόλο του δασκάλου και ακαδημαϊκού -ο ίδιος είπε ότι ο τίτλος του δασκάλου είναι ένας τίτλος τιμής γι' αυτόν. Είπε ακόμα πόσο τυχερή στάθηκε η πόλη, μια όμορφη πόλη, διαφορετική από αυτήν που ο ίδιος έζησε, γιατί είχε φωτισμένους δημάρχους, και μάλιστα αναφέρθηκε και στο βιβλίο του πρώην δημάρχου Παναγή Κουμάντου, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή. Επαίνεσε επίσης την οικογένεια Καρέλια, απευθυνόμενος προς τη Βίκυ Καρέλια, η οποία ήταν παρούσα, και καταλήγοντας ευχαρίστησε και τους συγγενείς του οι οποίοι παρευρέθηκαν στην τελετή από την πλευρά του πατέρα του και της μητέρας του (το γένος Καμαρινάκη), αλλά και τους φίλους που έπαιζαν μαζί στις αλάνες. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Νωρίτερα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας για τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Απόστολο Γεωργιάδη αναφέρθηκε στη μεγάλη του προσφορά στην επιστήμη του Δικαίου, αλλά και της καθολικής αναγνώρισής του τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Παρατήρησε ότι ο κ. Γεωργιάδης προσφέρει επί 65 χρόνια στη νομική επιστήμη προβάλλοντας την Καλαμάτα και τη χώρα, μέσα από το ακαδημαϊκό και συγγραφικό του έργο, σε δύο γλώσσες: την ελληνική και τη γερμανική. Και εκτός από τη νομική του επάρκεια και κατάρτιση διδάσκει στους φοιτητές του την ανθρωπιά και την ευγένεια. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στις πολύτιμες, όπως είπε, υπηρεσίες του κ. Γεωργιάδη σε κοινωνικό και πατριωτικό επίπεδο, στις αγωνίες του για την πορεία της πατρίδας και τους νέους ανθρώπους, αλλά και πόσο βοήθησε την πόλη μετά τους σεισμούς όταν ήταν ακόμα διευθυντής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας.

Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε γεύμα το οποίο δόθηκε προς τιμήν του Απόστολου Γεωργιάδη από το δήμο και το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Στην τελετή που προηγήθηκε στο παλιό Δημαρχείο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Θεόδωρος Σχινάς, η Βίκυ Καρέλια, ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Θανάσης Θεοδωρόπουλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, αυτοδιοικητικοί και δικηγόροι.

Ν.Κ.