Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 20:12

Απολογισμός ζημιών στο Δήμο Καλαμάτας από τον “Ζορμπά” (βίντεο)

Απολογισμός ζημιών στο Δήμο Καλαμάτας από τον “Ζορμπά” (βίντεο)

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας στον αστικό χώρο, στην αγροτική παραγωγή και στους αγροτικούς δρόμους στο Δήμο Καλαμάτας.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για ισχυρό φυσικό φαινόμενο, παρατηρώντας πως “οι περισσότεροι από μας πρώτη φορά είδαμε κυκλώνα τέτοιας έντασης και τέτοιας έκτασης”. Ανέφερε ότι “ως πόλη και ως δήμος ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι, όσο μπορεί να είναι κανείς προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ακραίο φαινόμενο”.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο δήμο, οι οποίοι Σάββατο και Κυριακή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίοι διευκόλυναν τους πολίτες, προστατεύοντας ζωές και περιουσίες.

Ο κ. Νίκας δήλωσε υπερήφανος, διότι στις 6.50 το βράδυ του Σαββάτου, “δηλαδή τρεις ώρες περίπου μετά την εκδήλωση του φαινομένου, είχαμε δώσει όλους τους δρόμους της Καλαμάτας στην κυκλοφορία”. Ενημέρωσε ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική, με την Αστυνομία και επικοινωνία με το γ.γ. Υποδομών, τον κ. Δέδε.

Παρατήρησε ότι είχαμε ζημιές και στον αστικό χώρο και στη γεωργία και διευκρίνισε: “Στον αστικό χώρο είχαμε ζημιές στην παραλιακή περιοχή, καθώς πολλά καταστήματα έχασαν τον εξοπλισμό τους. Επίσης, είχαμε ζημιές στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου πάνω από 10 πλεούμενα κάθε είδους, από βάρκες μέχρι επαγγελματικά σκάφη, βούλιαξαν ή υπέστησαν ζημιές. Αυτό πρέπει να μας εμβάλει σε σοβαρό προβληματισμό όσον αφορά στην ασφάλεια του λιμανιού μας και να το δούμε στο μάστερ πλαν, το οποίο είναι προς επικαιροποίηση αυτές τις εβδομάδες”.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι “σε 3 μέρες θα έχουμε την πόλη της Καλαμάτας σε άριστη κατάσταση, όπως ήταν πριν” και σημείωσε: “Το καλοκαίρι δεν τελείωσε, έχουμε έναν περίπου μήνα μπροστά μας. Αυτή η πόλη, που έχει φτάσει να είναι η 6η στην Ελλάδα στον εσωτερικό τουρισμό, με αναφορά κυρίως στην Αθήνα, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανέλθει στην κατάσταση, στην οποία βρισκόταν πριν τον κυκλώνα”.

Τέλος, ο κ. Νίκας είπε ότι “υπάρχουν προβλήματα και με το αγροτικό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στις πεδινές”. Κι επεσήμανε πως “δεν αρκεί το 1 εκ. του «Φιλόδημου», που πρόσφατα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα”.

Χθες συνεργεία του δήμου έπλεναν το νότιο πεζοδρόμιο και το δρόμο στη Ναυαρίνου, ενώ μηχάνημα έπαιρνε την άμμο από το δρόμο και την έριχνε στην παραλία.

Γ.Σ.