Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 18:13

Εγκρίθηκε η ανάπλαση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την

 

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών η διακήρυξη δημοπράτησης του έργου ανάπλασης της Ανω Πόλης στην Κυπαρισσία, προϋπολογισμού 432.750 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο και ίδιους πόρους του Δήμου Τριφυλίας.

Η σχετική απόφαση αφορά την έγκριση προσθήκης ειδικών όρων στη διακήρυξη, καθώς το έργο χαρακτηρίζεται “περίπλοκο” και ως εκ τούτου ο ανάδοχος θα πρέπει να καλύπτει “συγκεκριμένα και εξειδικευμένα κριτήρια, προκειμένου να μπορέσει να το ολοκληρώσει έγκαιρα και κυρίως ικανοποιώντας τις αυστηρές αρχιτεκτονικές και αισθητικές απαιτήσεις που έχουν καθορίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού”.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως σημειώνεται ειδικότερα, “περιλαμβάνει εργασίες ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών απαιτήσεων, που απαιτούν ειδικές γνώσεις, εξοπλισμό και προσωπικό εκ μέρους του αναδόχου, ενώ απαιτεί και την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίησή του, λόγω της έκτασης της περιοχής του (αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και εμπορικής

δραστηριότητας της πόλης για την καλοκαιρινή περίοδο τουλάχιστον), καθώς η περιοχή της Ανω Πόλης της Κυπαρισσίας έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος τόπος”.

Οι εργασίες ανάπλασης προβλέπουν, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, την ευρείας κλίμακας αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων (πλακοστρώσεις, διαπλατύνσεις των

πεζοδρομίων, δημιουργία περιοχής ήπιας κυκλοφορίας κ.λπ.) κι ακόμα την αναβάθμιση των δικτύων υποδομής (νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά LED, νέα εγκατάσταση απορροής όμβριων κ.λπ.), τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ και την ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.

Συγκεκριμένα προβλέπονται: α) Ανακατασκευή και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της περιοχής παρέμβασης, δημιουργία προσβάσεων και οδεύσεων ΑΜΕΑ τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων με νέες πλακοστρώσεις και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. β) Δημιουργία νέων δικτύων υποδομής στους κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα, κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων, αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED και έξυπνες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας, εγκατάσταση βρυσών για πόσιμο νερό κ.λπ. γ) Δημιουργία ενιαίας ζώνης ήπιας κυκλοφορίας με πλακόστρωση όλης της οδού και ενοποίηση της στάθμης των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, διαχωρισμός των λειτουργιών με διαφορετικά υλικά επιστρώσεων και τοποθέτηση διαχωριστικών μεταλλικών κατασκευών (κολονάκια). δ) Αναβάθμιση και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής και συγκεκριμένα, αποκατάσταση και ανάδειξη των πέτρινων καλντεριμιών, σήμανση πληροφόρησης αξιόλογων κτηρίων ή διαδρομών.