Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 08:47

Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου Μεσσήνης

 

Υπογράφηκε χθες η σύμβαση του Δήμου Μεσσήνης με τον όμιλο “ΟΤΕ Α.Ε. –Globitel A.E.”, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού, μέσω του εκσυγχρονισμού και της αυτοματοποίησής του, ενώ θα έχει και την ευθύνη της συντήρησης για τα επόμενα 12 χρόνια.

Ο δήμος, με το έργο αυτό -που προβλέπει την αντικατάσταση 8.326 φωτιστικών σωμάτων σε όλη την επικράτειά του- θα εξοικονομήσει συνολικά 3,5 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της 12ετίας, καθώς η κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυο θα μειωθεί κατά 80% με συνέπεια να μειώνεται και η δαπάνη του δήμου προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

“Ιστορική, φωτεινή, στιγμή” για τον Δήμο Μεσσήνης χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, παρουσία του Τάρεκ Αλ Γκιζάουι διευθυντή μάνατζμεντ της Globitel A.E. και του μηχανικού Βασίλη Κουτίβα, στελέχους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. “Ο Δήμος Μεσσήνης κέρδισε το στοίχημα της εξοικονόμησης ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα και επιπλέον 3,5 εκατομμύρια στα ταμεία του σε βάθος 12 χρόνων από την εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού” σημείωσε ο Γ. Τσώνης, ευχαριστώντας το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας για το έργο που επιτέλεσε προετοιμάζοντας τις σχετικές μελέτες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ομίλου Τάρεκ Αλ Γκιζάουι τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ΟΤΑ στην Ελλάδα που επιχειρεί την ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η συστηματική ψηφιακή καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων σε όλη την περιφέρεια του δήμου, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέσα σε ένα εξάμηνο -αν όχι νωρίτερα- θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των λαμπτήρων με άλλους τεχνολογίας LED. “Αναλαμβάνουμε, επίσης, τη συντήρηση για τα επόμενα 12 χρόνια, του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του δήμου, ενώ μέσω τηλεμετρίας θα εντοπίζονται αμέσως τυχόν προβλήματα που θα επιλύονται το αργότερο μέσα σε 48 ώρες. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν ηλεκτρονικές τεχνολογίες smart city που θα επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση θέσεων στάθμευσης, καθώς και των κάδων απορριμμάτων, αλλά και τη δωρεάν πρόσβαση των δημοτών στο Διαδίκτυο” συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Globitel A.E.

Εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεσσήνης, ο Βασίλης Κουτίβας τόνισε ότι η ο εκσυγχρονισμός και η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού συνιστά ένα σημαντικό έργο, που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και χρημάτων. Επισήμανε δε ότι η αμοιβή του εργολάβου θα προκύπτει αναλογικά από την εξοικονόμηση της δαπάνης που ο δήμος κατέβαλε στον ΔΕΔΔΗΕ.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι για την υποβοήθηση της υλοποίησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του δήμου προβλέπεται ανεξάρτητος σύμβουλος, ο οποίος θα παρακολουθεί και θα πιστοποιεί -με βάση τη Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)- την καλή εκτέλεσή της και θα πιστοποιεί την τήρηση των επιμέρους συμβατικών υποχρεώσεων.

Η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού στον Δήμο Μεσσήνης, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους λειτουργίας, αναμένεται να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με α) την εγκατάσταση νέων λαμπτήρων σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του δήμου, β) τη λειτουργία "συστήματος τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας" στο σύστημα ηλεκτροφωτισμού των δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, αλλά και σε επίπεδο φωτιστικού σώματος, για όσα φωτιστικά διαθέτουν αισθητήρες, γ) σύστημα περιοδικής και επεμβατικής συντήρησης μέσω κομπιούτερ και δ) αξιοποίηση του συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού καθώς και ελέγχου ενέργειας, για την εγκατάσταση απαραίτητων υλικών και λογισμικού για τη λειτουργία πιλοτικής εφαρμογής smart cities (πολλαπλές υπηρεσίες μέσω πλατφόρμας διαχείρισης).

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER