Παρασκευή, 11 Μαϊος 2012 10:15

Διαχείριση απορριμμάτων: Ο Νίκας παραδέχτηκε ότι δεν είναι… μάγος

Γράφτηκε από τον
Διαχείριση απορριμμάτων: Ο Νίκας παραδέχτηκε ότι δεν είναι… μάγος

«Δεν είμαι μάγος να λύνω προβλήματα, πρέπει να βοηθήσει και η κοινωνία» δήλωσε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μετά την ενημέρωσή του προς τους επικεφαλής των  3 από τους 4 συνδυασμούς της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Η ενημέρωση, όπως διευκρίνισε, περιελάμβανε την παρουσίαση τριων εναλλακτικών προτάσεων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων για το μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι την υλοποίηση του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την οριστική λύση του προβλήματος.
Εγινε αναφορά επίσης και στην προσπάθεια να εξευρεθεί χώρος 30 στρεμμάτων -που να καλύπτει τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις- προκειμένου να γίνεται εκεί διαχείριση των απορριμμάτων και όχι εναπόθεση, όπως επισημάνθηκε.

Επιφυλακτικά στάθηκαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι -Θόδωρος Μπρεδήμας, Σταμάτης Μπεχράκης και Νίκος Φωτέας- που πάντως δήλωσαν ότι θα μελετήσουν τις προτάσεις και θα τοποθετηθούν εκτενέστερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην ενημέρωση του δημάρχου δεν προσήλθε εκπρόσωπος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο δήμαρχος ήταν, α) από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε 2,5 μήνες, θα διατεθούν στο Δήμο Καλαμάτας κομποστοποιητής και δεματοποιητής, με ταυτόχρονη υιοθέτηση συστήματος διαλογής των ανακυκλώσιμων, β) από την «Ηλέκτωρ», για σύστημα επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων με κομποστοποίηση των οργανικών και ανάκτηση των ανακυκλώσιμων και γ) από το ΤΕΙ Κρήτης, για την ανάπτυξη ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, τόσο των ανακυκλώσιμων, όσο και του οργανικού κλάσματος -το οποίο προορίζεται για κομποστοποίηση- και ταυτόχρονα προώθηση και της οικιακής κομποστοποίησης.
Σύμφωνα με το δήμαρχο θα υπάρξει και νέα συνάντησή του με τους επικεφαλής, στην οποία -όπως είπε- θα παρίστανται και εκπρόσωποι από την «Ηλέκτωρ» και το ΤΕΙ Κρήτης.
Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η πρόταση της Περιφέρειας -στο έγγραφο της οποίας ανακοινώνεται ότι η οριστική λύση θα έχει υλοποιηθεί ώς το τέλος του φετινού χρόνου- ουσιαστικά ακυρώνει στην πράξη τον εν εξελίξει διαγωνισμό του Δήμου Καλαμάτας για την προσωρινή διαχείριση:

ΑΚΥΡΟΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;

«Αν έχει βάση ο ισχυρισμός της Περιφέρειας τότε δεν μπαίνει ζήτημα να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του δήμου και του τελικού αναδόχου του διαγωνισμού για ένα διάστημα ελάχιστων μηνών -κανείς εργολάβος δεν θα το δεχόταν- ενώ δημιουργούνται άλλοι συνειρμοί αν επιδιώξω σύμβαση μεγαλύτερης διάρκειας, έχοντας υπόψη μου τη δέσμευση του περιφερειάρχη για το σύντομο της οριστικής λύσης» παρατήρησε ο Π. Νίκας και πρόσθεσε:
«Εκτιμώ όμως ότι δεν θα γίνει δυνατό να υλοποιηθεί ώς το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός για την οριστική λύση, καθώς ακόμα δεν υπάρχει ανάδοχος, ενώ ακόμα και μετά τη χρονοβόρα διαδικασία των ενστάσεων, θα πρέπει ο ανάδοχος -σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης- να χωροθετήσει τη μονάδα, κάτι που επίσης δεν είναι εύκολη υπόθεση».
Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι η απελθούσα Βουλή, λίγο πριν διαλυθεί -εν όψει των εθνικών εκλογών-, ενέκρινε ότι είναι δυνατόν με κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών να χωροθετούνται μονάδες διαχείρισης:
«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο περιφερειακός σχεδιασμός» διαπίστωσε ο Π. Νίκας, λέγοντας ότι ουσιαστικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου επανέρχεται, όσον αφορά στο μεταβατικό διάστημα, στο σχεδιασμό του πρώην περιφερειάρχη Νίκου Αγγελόπουλου.
Παράλληλα ο δήμαρχος επισήμανε ότι -σε κάθε περίπτωση- πρέπει να εξευρεθούν 30 στρέμματα όπου θα γίνει η εγκατάσταση των μηχανημάτων επεξεργασίας των απορριμμάτων, «ο χώρος προορίζεται για διαχείριση και όχι για εναπόθεση των απορριμμάτων» τόνισε ο δήμαρχος σε όλους τους τόνους.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

Απέκλεισε δε να επιλεγεί εκ νέου ως χώρος η Μαραθόλακκα -«εκτός από τους περιβαλλοντικούς λόγους, συντρέχουν και οικονομικοί λόγοι. Χρειαζόμαστε έναν κεντροβαρικό χώρο, η διαχείριση στη Μαραθόλακκα είναι εντελώς ασύμφορη για το δήμο, δεδομένου και του εξαιρετικά δύσκολου οικονομικού τοπίου που διαμορφώνεται και στην αυτοδιοίκηση λόγω της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα μας» σημείωσε ο Π. Νίκας.
Δεν συζητείται επίσης, είπε, ούτε ο χώρος που είχε επιλεγεί παλιότερα από το δήμο, στην περιοχή Σμερούχι στο Ασπρόχωμα, για τον αποκλεισμό του οποίου ο δήμαρχος «χρέωσε» ευθέως το συμπατριώτη μας Γιώργο Κανελλόπουλο, γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Με επιφύλαξη αντιμετωπίστηκαν, σε πρώτη φάση, από τους επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οι προτάσεις που κατέθεσε ο δήμαρχος:
«Επί 5 χρόνια η δημοτική αρχή ταλαιπωρεί τους δημότες -ταλαιπωρούμενη και η ίδια- με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που βεβαίως της κληροδότησαν παλιότερες δημοτικές αρχές» δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας και συνέχισε: «Ενημερωθήκαμε για τις προτάσεις και για την ώρα τηρούμε επιφύλαξη, προκειμένου να τις μελετήσουμε και να απαντήσουμε».
Την επισήμανση ότι η πρόταση του Δικτύου Ενεργών Πολιτών για την αξιοποίηση της ΜΟΛΑΚ θα μπορούσε να έχει δώσει ανάσες -και οικονομικές- στο Δήμο Καλαμάτας, έκανε ο επικεφαλής του συνδυασμού Σταμάτης Μπεχράκης, παρατηρώντας ότι το Δίκτυο «θα μελετήσει τις προτάσεις καθώς, μεταξύ άλλων, και το κόστος της κάθε μιας για τους δημότες».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας» Νίκος Φωτέας δήλωσε επίσης επιφυλακτικός, μέχρι να μελετήσει σε βάθος τις προτάσεις, επί των οποίων -όπως είπε- θα τοποθετηθεί σε νέα ανακοίνωσή του.


NEWSLETTER