Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012 08:57

Φίλ. Μπάμης δήμαρχος Οιχαλίας: «Δεν θέλω οι νέοι να φεύγουν μακριά από τον τόπο τους»

Γράφτηκε από τον
Φίλ. Μπάμης δήμαρχος Οιχαλίας: «Δεν θέλω οι νέοι να φεύγουν μακριά από τον τόπο τους»

 

«Δεν θέλω οι νέοι του δήμου να φεύγουν μακριά από τον τόπο τους», ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, όταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το όραμα που έχει για την περιοχή. Οσο για τις πρώτες εμπειρίες του στο δήμο, ο κ. Μπάμης μας είπε: «Η αλήθεια είναι ότι όταν εμπλέκεται κανείς με την τοπική αυτοδιοίκηση, μόνη φιλοδοξία έχει την προσφορά στον τόπο του. Αυτά πίστευα και αυτά πιστεύω και σήμερα, όμως αντίκρισα μια άλλη, διαφορετική κατάσταση, και διοικητικά και οικονομικά και κοινωνικά». Παράλληλα παραδέχτηκε ότι έχει κάνει και λάθη στην επιλογή των συνεργατών του: «Ομολογώ ότι έκανα λάθος με μερικούς συνεργάτες μου γιατί υπερεκτίμησα τις δυνατότητές τους, πίστεψα σ΄ αυτούς, τους εμπιστεύτηκα».

Μιλώντας για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, ο κ. Μπάμης σημειώνει: «Ο Δήμος Οιχαλίας τέμνεται από τους δυο μεγάλους οδικούς άξονες. Αυτό μας δίνει τεράστιες δυνατότητες για προσέλκυση επενδύσεων, όπως για παράδειγμα κατασκευή διαμετακομιστικού εμπορικού κέντρου». Σε άλλα σημεία της συνέντευξης μιλάει επίσης για τη δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.


- Ο θεσμός του "Καλλικράτη" είναι νέος. Πώς κρίνετε τα πρώτα του βήματα;

«Το είχαμε πει και προεκλογικά ότι ο "Καλλικράτης" είναι ένα άλμα στο κενό για την τοπική αυτοδιοίκηση αν δεν στηριχθεί. Παρά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, οικονομική στήριξη και φυσικά χρόνο μετάβασης και υλοποίησης.
Υπάρχει αύξηση αρμοδιοτήτων χωρίς επιπλέον προσωπικό, χωρίς επιπλέον πόρους, χωρίς κρατική ενίσχυση. Δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τα νέα δεδομένα και γενικά αυτό καθιστά δύσκολο επίτευγμα την ανάπτυξη. Οι πολίτες είχαν τη διάθεση να κατανοήσουν την περίοδο προσαρμογής της υλοποίησης του "Καλλικράτη" και περίμεναν την καλυτέρευση της πορείας. Ομως όλες οι συγκυρίες που επικρατούν δεν επέτρεψαν τη βελτίωση, αλλά αντίθετα μπορεί να πει κάποιος ότι μειώθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης. Η λογική "πετάω την μπάλα μπροστά και τρέχω" δεν πετυχαίνει πάντα γιατί εδώ έχεις να κάνεις με ανθρώπους».

- Η οικονομική κατάσταση των δήμων δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας ένας "φτωχός" προϋπολογισμός. Επαρκούν τα χρήματα αυτά για την κάλυψη των άμεσων αναγκών;

«Δεν θα τον έλεγα "φτωχό" προϋπολογισμό. Είναι ένας ρεαλιστικός και "σφιχτός" προϋπολογισμός, που ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες του δήμου και καλύπτει τις άμεσες και καθημερινές βασικές ανάγκες του και κατ’ επέκταση των δημοτών μας. Σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε έναν όχι τόσο "σφιχτό" προϋπολογισμό αλλά ο δήμος μας έχει την υποχρέωση ως συνέχεια των πρώην δήμων να αντεπεξέλθει και στις όποιες υποχρεώσεις είχαν αυτοί - οι οποίες δεν ήταν και λίγες. Ηδη τον πρώτο χρόνο αυτές μειώθηκαν κατά 40%.
Ισως το μόνο φως που φαίνεται στο τούνελ είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα για διάφορες δράσεις, που άλλοτε καλύπτουν το σχεδιασμό σου και άλλοτε όχι. Βεβαίως πρέπει να έχεις ώριμες μελέτες και πανέτοιμες υπηρεσίες, που κι αυτό δεν είναι δεδομένο και προσπαθούμε να το κατακτήσουμε παρά την κρίση».

- Θεωρείτε ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι απόρροια τις περικοπής των κεντρικών πόρων ή έχουν παίξει ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η διαχείριση που γινόταν στην τοπική αυτοδιοίκηση;
«Το σοβαρότερο πλέον είναι η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης και η μη έγκαιρη απόδοσή τους. Σίγουρα έχει συμβάλει και το ότι δεν είχε θεσμοθετηθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο στους μικρούς πρώην δήμους, οπότε ίσως να παίζει ρόλο και η διαχείριση των πόρων των παρελθόντων ετών. Εδώ δεν είμαστε για να δικάσουμε κανέναν, αλλά είναι οδυνηρό γιατί ήρθε και η κρίση και το ανέδειξε σ' όλο του το μεγαλείο. Να δούμε από εδώ και μπρος τι μπορούμε να κάνουμε».

- Πριν θέσετε υποψηφιότητα γνωρίζατε την κατάσταση που περιγράφετε σήμερα;
«Η αλήθεια είναι ότι όταν εμπλέκεται κανείς με την τοπική αυτοδιοίκηση μόνη φιλοδοξία έχει την προσφορά στον τόπο του. Αυτά πίστευα και αυτά πιστεύω και σήμερα, όμως αντίκρισα μια άλλη διαφορετική κατάσταση, και διοικητικά και οικονομικά και κοινωνικά».

- Εχουμε διαπιστώσει πολλούς τριγμούς στην παράταξη της πλειοψηφίας, και μάλιστα από τους πρώτες μήνες της νέας δημοτικής αρχής. Πού οφείλονται αυτοί και τι δεν έχει λειτουργήσει καλά μέσα στην παράταξή σας;
«Οπως είπα και παραπάνω, αλλιώς τα περίμενα και αλλιώς τα βρήκα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η νοοτροπία, η κουλτούρα των ανθρώπων και η λογική αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ομολογώ ότι έκανα λάθος με μερικούς συνεργάτες μου γιατί υπερεκτίμησα τις δυνατότητές τους, πίστεψα σ' αυτούς, τους εμπιστεύτηκα. Ο καθένας απ' αυτούς είχε και μια κρυφή ατζέντα και μόλις ο κόσμος ψήφισε και πήραν τα αξιώματα εκδηλώθηκαν. Βεβαίως αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, αλλά για τις προσωπικές επιλογές τους θα τους κρίνει ο λαός, όπως όλους μας. Αρα το πρόβλημα δεν είναι δικό μου, είναι μάλλον δικό τους απέναντι στον κόσμο που τους ψήφισε. Εγώ τα ανέδειξα στην τοπική κοινωνία και ο κόσμος γνωρίζει καλά. Εμείς πορευόμαστε με τους υπόλοιπους συνεργάτες, που πιστεύουν στο πρόγραμμά μας και το όραμά μας».

- Η πλευρά της αντιπολίτευσης σας έχει καταλογίσει ευθέως πολλές φορές ότι δεν είχατε όραμα για την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά και ότι δεν έχετε τη διάθεση να ακούσετε τις προτάσεις τους. Τι απαντάτε σε αυτό;
«Είχαμε και έχουμε όραμα και προσπαθούμε πάντα να αντεπεξέλθουμε σε αυτό που προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί στους συμπολίτες μας. Για να ανταποκριθούμε συνεχίζουμε την πολιτική αυτή. Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα και υποχρέωση κριτικής, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά προς εμάς. Επανειλημμένως έχουμε δείξει συναίνεση στην οποία δε βρίσκαμε ανταπόκριση.
Προσωπικά επέδειξα την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από την πρώτη στιγμή. Πολλοί το θεώρησαν αυτό αδυναμία αλλά ήταν νέο ήθος στην πολιτική του τόπου και κοίταξαν να το δυναμιτίσουν. Εμείς με γνώμονα το καλό του τόπου θα πορευτούμε και θα συνυπολογίζουμε τις προτάσεις και τις ιδέες από όπου κι αν προέρχονται αυτές. Εχουμε το πολιτικό θάρρος να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα για να λυθούν χρειάζονται συναίνεση και προσπάθεια από όλους».

- Ο Δήμος Οιχαλίας είναι ο μοναδικός στη Μεσσηνία που δεν βρέχεται από θάλασσα. Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης του τουρισμού;
«Αχ, αυτή η ανάπτυξη! Πράγματι ήταν προεκλογικά και είναι σήμερα ο μεγάλος μας στόχος. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας αλλά βρεθήκαμε καταμεσής της κρίσης. Μπορεί να μην έχουμε θάλασσα, όμως έχουμε άλλα πλεονεκτήματα που δύνανται να συμβάλουν στην ανάπτυξη - όπως αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί χώροι, περιοχές φυσικού κάλλους και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται ήπια στη περιοχή μας (ναός Επικούριου Απόλλωνα, ποταμός Νέδα, Λύκαιο, Μάλθη, γεφύρι Μαυροζούμαινας, Αγ. Θεοδώρα, πατρική οικία Μαρίας Κάλλας και πολλά άλλα μέρη).

Η ΒΙΠΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

- Τις προηγούμενες δεκαετίες η ευρύτερη περιοχή είχε στηρίξει πολλές ελπίδες στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Σήμερα όμως η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων έχει ξεσηκώσει τον κόσμο. Μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε αν μπορούν να λειτουργούν οχλούσες βιομηχανίες κοντά σε κατοικημένες περιοχές;
«Εχουμε κάνει ενέργειες ώστε τα ελεγκτικά όργανα του κράτους να λειτουργούν σωστά και οι βιομηχανίες να λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο και τους περιβαλλοντικούς όρους της αδειοδότησής τους. Αν δεν λειτουργήσουν και οι δύο παράμετροι που ανέφερα, σε κάθε είδους εγκατεστημένη βιομηχανική μονάδα, αυτό θα μας βρίσκει αντιμέτωπους».

- Η κατασκευή του δρόμου νέου δρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα και της Ολυμπίας οδού θα φέρει το Δήμο Οιχαλίας πιο κοντά στην Καλαμάτα. Καθώς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα απέχει μόνο ένα τέταρτο της ώρας πολλοί θα αναζητήσουν φθηνό οικόπεδο στη περιοχή σας. Είναι έτοιμος να υποδεχτεί την οικιστική ανάπτυξη ο δήμος;

«Ακούστε: Ο Δήμος Οιχαλίας δεν είναι μόνο κοντά στην Καλαμάτα, αλλά και κοντά στην Αθήνα με το νέο δρόμο. Σήμερα φαίνεται ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει στην αντίστροφη πορεία και να φέρει παλιούς και νέους κατοίκους στην περιοχή, για λόγους απασχόλησης στον αγροτικό και επιχειρηματικό τομέα, για λόγους διαβίωσης σ' ένα ήρεμο περιβάλλον, για λόγους αναψυχής σ' ένα θαυμάσιο τοπίο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε απόλυτα έτοιμοι, αλλά σε βασικά έργα υποδομής θεωρούμε ότι με τις ελάχιστες δυνάμεις μας θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε Στόχος μας είναι να έχει όλος ο νέος Δήμος Οιχαλίας Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλεως (ΣΧΟΟΑΠ)».

- Οι αγρότες συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ της Οιχαλίας. Πώς θα βοηθήσει ο δήμος τους αγρότες να ενισχύσουν το εισόδημά τους;
«Η υφιστάμενη παραγωγή (κυρίως λάδι, ελιές, σύκα και κτηνοτροφικά) έχει βρεθεί σε κλοιό πιέσεων λόγω χαμηλών τιμών, χαμηλής παραγωγικότητας και έντονου διεθνούς ανταγωνισμού. Κατ’ αρχήν πρέπει να πείσουμε και να προτρέψουμε με τέτοιο τρόπο τους αγρότες ώστε να απαντήσουν στις σημερινές προκλήσεις της αγοράς με ομάδες παραγωγών και με πιστοποιημένα προϊόντα, είτε ολοκληρωμένης διαχείρισης είτε βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Αν υπήρχε επαρκές γεωτεχνικό προσωπικό (γεωπόνοι, κτηνίατροι κ.ά.), που δεν υπάρχει πάρα τα αιτήματά μας στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα μπορούσαν να γνωρίσουν  στους αγρότες μας τις νέες τεχνικές καλλιεργειών, τις νέες τεχνολογίες, και να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι γεωργικής ανάπτυξης. Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα και θα υποστηρίζουμε έργα εγγειοβελτιωτικά και υποδομών για την αγροτική ανάπτυξη».

- Ποιες άλλες δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν στην περιοχή;
«Εκτός των άλλων δυνατοτήτων που ανέφερα παραπάνω, πιστεύω ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι ο δήμος μας τέμνεται από τους δυο μεγάλους οδικούς άξονες. Αυτό μας δίνει τεράστιες δυνατότητες για προσέλκυση επενδύσεων, όπως για παράδειγμα κατασκευή διαμετακομιστικού εμπορικού κέντρου».

ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΥΤΥ

- Αν σας ζητήσει η Περιφέρεια να εγκατασταθεί στην Οιχαλία ένας από τους ΧΥΤΥ της Πελοποννήσου θα συμφωνήσετε;
«Συνεχίζουμε την κατεύθυνση που ακολουθούσαν και οι πρώην δήμοι της περιοχής μας και λέμε ότι δε θα δεχθούμε να γίνουμε το μαύρο πρόβατο της Μεσσηνίας. Εχουμε ήδη αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως ΒΙΠΕ, μολύνσεις ποταμών κ.λπ. Επιζητούμε την οριστική λύση και όχι την προσωρινή για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο».

- Στον ορεινό όγκο υπάρχουν πολλά μικρά χωριά στα οποία ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς. Τι πρέπει να γίνει για να μη σβήσουν από το χάρτη;
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μακριάς πορείας εγκατάλειψης της υπαίθρου πριν από πολλά χρόνια. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Η ζωή όμως κάνει περίεργους κύκλους. Τώρα με την κρίση είναι πιθανόν να έχουμε επαναπατρισμό τις πατρογονικές εστίες. Απλά εμείς πρέπει να διδαχθούμε από τα σφάλματα του παρελθόντος και να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε και είμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς στηρίζοντας τις επενδύσεις τους (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες – αγροτική παραγωγή) με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος και διάνοιξη και καθαρισμό δρόμων κ.λπ. Στόχος είναι αυτοί που μένουν να μην εγκαταλείψουν την ύπαιθρο, και ταυτόχρονα οι υποδομές που δημιουργούμε να υποδεχθούν αυτούς που θέλουν να γυρίσουν πίσω. Προσπαθούμε πάντα να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή».

- Είστε αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κεντρική πολιτική σκηνή;
«Οντως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Από τη μια μεριά με λυπεί γιατί στην νεότερη ιστορία μας είναι η τέταρτη φορά επισήμως -και καμιά δεκαριά φορές ανεπίσημα- που βρισκόμαστε σε δανειακό καθεστώς, και δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας σαν έθνος. Από την άλλη μεριά είμαι αισιόδοξος, αφού τα ξεπεράσαμε τόσες φορές γιατί να μη τα ξεπεράσουμε άλλη μια ακόμη; Το θέμα είναι πολιτικό πρώτα και μετά οικονομικό - και άρα είναι στο χέρι μας, όλοι μαζί μπορούμε».

- Ποιο είναι το όραμά σας για το Δήμο Οιχαλίας. Τι θέλετε να θυμούνται από το έργο σας;
«Το μεγαλύτερο όραμα, ή μάλλον ο μεγαλύτερος εφιάλτης που έχει τώρα κάθε Ελληνας, είναι να βγει η πατρίδα από αυτή τη δύσκολη θέση.
Είχα πει σε μια συνέντευξη όταν εκλέχθηκα δήμαρχος Οιχαλίας για το όραμα που έχω γι’ αυτό τον τόπο όπου γεννήθηκα και τον αγαπάω, και το ίδιο θα σας πω και σήμερα: Εγώ μπορεί να μεγάλωσα στα πετροβούνια του Δεσύλλα και αναγκάστηκα να φύγω για την Αθήνα, όπως όλοι σχεδόν της γενιάς μου, μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα, για να προοδεύσω και να καταξιωθώ κοινωνικά και επαγγελματικά, αλλά δεν θέλω οι νέοι του δήμου να φεύγουν μακριά από τον τόπο τους. Εχω ένα όραμα και θα παλέψω να βρουν εδώ τις ευκαιρίες που ψάχνουν, να τους εμπνεύσω με τη δράση μας και την στήριξή μας στον δήμο, να ασχοληθούν στον τόπο μας με την αγροτική παραγωγή, την μεταποίηση, το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών στις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες. Θεωρώ πολύ σημαντικό τον ανθρώπινο παράγοντα. Τι ωφελεί να φτιάξουμε ένα δήμο με τέλειες υποδομές αλλά χωρίς να κατοικούν άνθρωποι και κυρίως νέοι άνθρωποι;
Εμαθα στην ζωή μου πολλά από στόχους, δουλειά και προβλήματα, αλλά και από την ικανοποίηση του αποτελέσματος. Εχω ένα όραμα κι αυτό κάνω στον δήμο, που είναι πρόκληση για μένα, και μαζί με τους ανθρώπους θα έρθουν και τα έργα υποδομής, η προστασία των ηλικιωμένων, η ποιότητα ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος. Και τότε θα είμαστε ένας δήμος νοικοκυρεμένος, συμμετοχικός κυρίως ανθρώπινος, με κατοίκους υπερήφανους και επισκέπτες ευχαριστημένους.
Ετσι βλέπω και θέλω τον Δήμο Οιχαλίας. Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να βρούμε γρήγορα σαν Ελληνες τον εθνικό μας δρόμο - και σαν πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικά σαν πολίτες του Δήμου Οιχαλίας, την πυξίδα της τοπικής μας ανάπτυξης».


NEWSLETTER