Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012 09:17

Δημ. Γιαννημάρας δήμαρχος Δυτικής Μάνης: “Η Μάνη μπορεί να κρατήσει τους νέους της”

Γράφτηκε από την
Δημ. Γιαννημάρας δήμαρχος Δυτικής Μάνης: “Η Μάνη μπορεί να κρατήσει τους νέους της”

«Το στοίχημα για τη Μάνη είναι να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Και η Πολιτεία και ο δήμος και οι δημότες». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην "Ε"  δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας. Παρατηρεί πως «ο Δήμος Δυτικής Μάνης μπορεί από μόνος του να επιβιώσει και να κάνει πάρα πολλά πράγματα, αρκεί να του επιτρέψουν να προσλάβει το προσωπικό που του λείπει» κι εκτιμά ότι «οποιαδήποτε ενσωμάτωσή του με άλλον δήμο, θα είναι η καταστροφή του».
Επισημαίνει ότι η Μάνη μπορεί να κρατήσει τους νέους της: «Εάν επιτύχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, της σύγχρονης γεωργικής ενασχόλησης και της εκμετάλλευσης των τοπικών προϊόντων».
Ο κ. Γιαννημάρας διαφωνεί με τη δημιουργία ενιαίου Δήμου Μάνης και ανακοινώνει πως το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού της παραλιακής ζώνης της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.


-Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τον "Καλλικράτη"; Η κρίση έχει ακυρώσει τις προσδοκίες σας;
«Εάν κάποιος, είναι ένας άνθρωπος που η τιμιότητα είναι μια από τις βασικές του αρχές και βρίσκεται στη θέση του δημάρχου, παρακολουθώντας την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και με το πλήθος των ελέγχων που έχει, εξανίσταται, γιατί από την αρχή θεωρείται ύποπτος διαφθοράς. Επίσης, εάν λάβει υπόψη του ότι: α) οι έλεγχοι, εκτός από νομιμότητα, πολλές φορές καταλήγουν και σε σκοπιμότητα που εξαφανίζουν την υλοποίηση κάποιας αναγκαιότητας ή οράματος της δημοτικής αρχής. β) έγινε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση και γ) έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τις μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ολα τα παραπάνω αναγκάζουν και τον πιο καλόπιστο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας τέτοιος νόμος είναι έξω από το πνεύμα του αρχιτέκτονα που πήρε το όνομά του. Τέλος, η σημερινή οικονομική κρίση -έως σήμερα- δεν έχει επηρεάσει το έργο μας που στηρίζεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά, δυστυχώς, ακυρώνει πολλές προσδοκίες μας, η λύση των οποίων είχε να κάνει με εσωτερικές χρηματοδοτήσεις του δήμου».

-Πόσο σοβαρά είναι τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δυτικής Μάνης;
«Ο Δήμος Δυτικής Μάνης αντιμετωπίζει και οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Τα οικονομικά προβλήματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μη κανονική ροή των κρατικών χρηματοδοτήσεων στους δήμους και κατά δεύτερο λόγο στο μέχρι σήμερα ανθρώπινο πρόσωπο που έχει δείξει ο δήμος στους οφειλέτες δημότες του. Οσον αφορά τα λειτουργικά προβλήματα, αυτά έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού, που όμως, η λύση του προβλήματος αυτού δεν εξαρτάται από το δήμο, αλλά από την κρατική νομοθεσία που απαγορεύει τις προσλήψεις. Οσο το κράτος δεν ανταποκρίνεται -για διάφορους λόγους- στις υποχρεώσεις του προς τους δήμους, τόσο τα προβλήματα θα οξύνονται σε όλους τους δήμους και μπορεί στο τέλος να γίνουν και δραματικά».

-Ο δήμος σας είναι από τους πιο μικρούς της χώρας. Εχει μέλλον, μπορεί να σταθεί και να ορθοποδήσει ή θα απορροφηθεί από το Δήμο Καλαμάτας, όπως βλέπουν κάποιοι;

«Ο Δήμος Δυτικής Μάνης μπορεί να είναι από τους πιο μικρούς της χώρας, είναι όμως από τους πιο πλούσιους σε φυσικές ομορφιές, πολιτιστική κληρονομιά, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Μπορεί από μόνος του να επιβιώσει και να κάνει πάρα πολλά πράγματα, αρκεί να του επιτρέψουν να προσλάβει το προσωπικό που του λείπει. Η οποιαδήποτε ενσωμάτωσή του με άλλον δήμο, θα είναι η καταστροφή του».

-Η Μάνη στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό. Πώς είναι φέτος τα πράγματα; Η Μάνη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάτε ότι αυτό το τεράστιο όνομα έχει δώσει τα οφέλη που αξίζει ο τόπος;
«Είναι γεγονός ότι, κατά κύριο λόγο, η Μάνη στηρίζεται στον τουρισμό. Γι’ αυτό και ο Δήμος Δυτικής Μάνης προσπαθεί να διευρύνει την τουριστική περίοδο, στηρίζοντας και αξιοποιώντας και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μπορεί ο τόπος μας να μην έχει ωφεληθεί τα μέγιστα -εδώ όλοι μας έχουμε ευθύνη-, αλλά επειδή ακριβώς διαθέτει όλα εκείνα που μπορεί να ενδιαφέρουν τον επισκέπτη, πιστεύω ότι η οικονομική κρίση θα τον επηρεάσει λιγότερο. Το τέλος της σεζόν, όμως, θα μας δώσει την απάντηση».

-Η παραλιακή ζώνη έχει τον τουρισμό. Η ορεινή περιοχή έχει προοπτικές, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισόρροπη ανάπτυξη;
«Είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η παραλιακή ζώνη έχει μόνο τον τουρισμό και ξέρετε γιατί; Γιατί στην ορεινή ζώνη βρίσκεται κατά κύριο λόγο όλη η πολιτιστική κληρονομιά (βυζαντινές εκκλησίες, πύργοι, καλντερίμια), ο Ταΰγετος δεσπόζει με τις ασυναγώνιστες ομορφιές του, τα φαράγγια και τα μονοπάτια του, όπως επίσης σε αυτή τη ζώνη συναντώνται  -κατά βάση- και τα τοπικά προϊόντα. Η ανάδειξη και προβολή αυτών των προϊόντων και η εξασφάλιση της άνετης σύνδεσης της ορεινής ζώνης με την παραλιακή, μαζί με τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της οικιστικής φυσιογνωμίας της, πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και να προσφέρει στην ανάπτυξη».

-Η Μάνη έχει ιδιαίτερο χρώμα, ξεχωριστή φυσιογνωμία. Πώς μπορεί να τα διατηρήσει; Πού βρίσκονται τα ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής;
«Το στοίχημα για τη Μάνη είναι να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Και η Πολιτεία με τους νόμους της και ο δήμος με τις παρεμβάσεις του και με την ήπια μορφή ανάπτυξης που πρέπει να επιδιώξει και φυσικά  -και κατά κύριο λόγο- όλοι οι δημότες με τις δικές τους παρεμβάσεις. Τα ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής που βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρέπει να εξυπηρετούν σκοπιμότητες και αυτή την περίοδο είναι σε μια στασιμότητα, λόγω διαφόρων προβλημάτων».

-Με το ιδιοκτησιακό το γίνεται; Οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις δίνουν τη λύση που ζητούν οι Μανιάτες εδώ και χρόνια;
«Η Μάνη και οι Μανιάτες ταλαιπωρήθηκαν -από κάθε άποψη- αφάνταστα με το θέμα του ιδιοκτησιακού. Σήμερα, με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις έχει γίνει το μεγάλο βήμα για την οριστική ρύθμιση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από νομοθετική τακτοποίηση της έννοιας του δάσους. Ασκούνται οι πιέσεις και ευελπιστούμε στην οριστική επίλυση του θέματος».


-Τόσα χρόνια ακούγεται, αλλά το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού μένει στα λόγια. Είναι από τις προτεραιότητες της δημοτικής σας αρχής;
«Για να υπάρχει ανάπτυξη σε μια περιοχή, χρειάζεται να έχουν γίνει και έργα υποδομής. Εμείς σαν δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά, έχουμε αυτό σαν πρωταρχικό στόχο, γι’ αυτό και… τρέχουμε να εντάξουμε έργα στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Είμαι, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να πω σήμερα ότι, το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού της παραλιακής ζώνης της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για να αρχίσει η υλοποίησή του».


-Η Μάνη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης. Οι πηγές του Αγίου Φλώρου είναι η μοναδική δυνατότητα να το λύσετε; Εχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια αξιοποίησης των υποθαλάσσιων νερών της Στούπας;
«Το νερό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Δεν υπάρχουν ούτε οι αναγκαίες ποσότητες, αλλά ούτε και το κατάλληλο δίκτυο, γι’ αυτό και κατά την καλοκαιρινή περίοδο που οι ανάγκες αυξάνονται, όλα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οξύνονται. Εχουμε υποβάλει μελέτη στη Διαχειριστική Επιτροπή, για αντικατάσταση τμήματος του δικτύου, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, καθώς και πρόταση για έγκριση γεώτρησης, προκειμένου να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση ελαχιστοποίησης του προβλήματος. Πράγματι, επειδή τα υποθαλάσσια νερά της Στούπας  -βάσει του συμπεράσματος της μελέτης- είναι ακατάλληλα, η μόνη ουσιαστική λύση φαίνεται να είναι τα νερά του Αγίου Φλώρου. Το διεκδικήσαμε και ο κ. περιφερειάρχης ζήτησε στη σύνταξη της μελέτης να περιλαμβάνεται και η τροφοδοσία της Μάνης».

-Ο επαρχιακός δρόμος της Μάνης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια ανάπτυξης. Πρόκειται να γίνει καμιά σοβαρή παρέμβαση από το ΕΣΠΑ;
«Ζητήσαμε από τον κ. περιφερειάρχη τη σύνταξη μελέτης για μια καινούργια χάραξη δρόμου από την παραλία και μας είπε ότι ζήτησε την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του γι’ αυτό το θέμα. Επειδή, όμως -όπως σας ανέφερα- δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς έργα υποδομής και ο δρόμος αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο, μετά από συζητήσεις και εισηγήσεις μας, ήδη υλοποιείται μελέτη βελτίωσης της επαρχιακής οδού, κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Στούπας από την Περιφέρεια και ολοκληρώνονται οι αδειοδοτήσεις για την ωρίμανση της μελέτης παράκαμψης του Κάμπου -Σταυροπηγίου».

-Θέλουμε τουρισμό, αλλά ακόμα δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών. Δεν είναι δυσβάστακτο το κόστος μεταφοράς τους; Αισιοδοξείτε για την προσωρινή και κυρίως για την οριστική λύση του προβλήματος;
«Το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών είναι πράγματι δυσβάστακτο, αλλά ακόμα μεγαλύτερη είναι η αγωνία που περνάμε, μια που βρισκόμαστε κάτω από τις διαθέσεις των εργολάβων. Η λύση του προβλήματος δεν εξαρτάται, όπως ξέρετε, από τους δημάρχους. Είναι ευθύνη της Πολιτείας και προσβλέπουμε στην προσωρινή λύση, για να έχουμε μια βελτίωση της κατάστασης, αλλά κυρίως προσδοκούμε στη λύση της Περιφέρειας, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού, για να αναστενάξουμε με ανακούφιση!».


-Τι θα ζητούσατε για τη Μάνη από τη νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί;
«Να εξασφαλίζει τους ευρωπαϊκούς πόρους για τη δημιουργία των μεγάλων έργων και να αποδίδει στους δήμους τα χρήματα που τους ανήκουν, προκειμένου να μπορέσουν απρόσκοπτα να λειτουργήσουν, εκπληρώνοντας την αποστολή τους».


-Είστε αισιόδοξος για την πολιτική κατάσταση της χώρας; Θα δοθεί λύση μετά τις 17 Ιουνίου ή δε θα αποφύγουμε την έξοδο από την ευρωζώνη;

«Η συνεννόηση των πολιτικών μας δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα ανάγκης, καθώς οφείλουν να δείξουν ομόνοια σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας μας. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι αβάσταχτες και οι ευθύνες δεν θα είναι ανώνυμες, αλλά θα έχουν όνομα».

-Είναι εφικτή η δημιουργία ενιαίου Δήμου Μάνης; Θα στηρίζατε μια τέτοια προσπάθεια;

«Πιστεύω απόλυτα ότι η Μάνη είναι ενιαία ως εδαφική ενότητα, ως καταγωγή, ως ιδιοσυγκρασία κατοίκων, ως ιστορία, ως ήθη, έθιμα και παραδόσεις, ως πολιτισμός, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας δήμος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των τοπικών κοινοτήτων και οικισμών είναι πολύ μεγάλος (εκατοντάδες), οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι τεράστιες και οι απαιτήσεις τους για αναπτυξιακή ανάγκη, είναι τελείως διαφορετικές. Ποτέ δεν θα στήριζα μια τέτοια προσπάθεια. Αλλωστε και ως υποψήφιος, είχα δημοσιοποιήσει την ίδια θέση, τώρα δε που ζω την κατάσταση από μέσα, υπερθεματίζω των απόψεών μου».


-Πώς μπορούν οι νέοι της Μάνης να μείνουν στον τόπο τους; Υπάρχει η προοπτική να αποφύγουν τη μετανάστευση;
«Η Μάνη είναι μια ξεχωριστή περιοχή και αξίζει να μένεις σε αυτή. Επιβιώνεις σήμερα; Ναι. Μπορείς να κρατήσεις τους νέους; Ναι, εάν επιτύχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, της σύγχρονης γεωργικής ενασχόλησης και της εκμετάλλευσης των τοπικών προϊόντων».


-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να αφήσετε στη Μάνη και στους Μανιάτες με την ολοκλήρωση της θητείας σας;
«Θα ήθελα να αφήσω μια διαφορετική θύμηση από τη δημαρχοντία μου, μια θύμηση αγάπης και προσφοράς προς τους συνδημότες μου, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ολοκλήρωση του αναπτυξιακού προγράμματός μου».

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη


NEWSLETTER