Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 20:29

Αδυναμία για οποιαδήποτε παρέμβαση στο Πολυλίμνιο, δηλώνει ο Δήμος Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Αδυναμία για οποιαδήποτε παρέμβαση στο Πολυλίμνιο, δηλώνει ο Δήμος Μεσσήνης

Χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση είναι το Πολυλίμνιο, στην οποία δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει κανείς, δηλώνει ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος στην “Ε” η οποία επικοινώνησε χθες Δευτέρα μαζί του, μετά το νέο τραγικό γεγονός που συνέβη στην πιο πάνω περιοχή προχθές Κυριακή και στοίχισε τη ζωή σε έναν 22χρονο.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης δεν έχει καμία αρμοδιότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που ξεκαθαρίστηκε, όπως είπε, μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2016 στο Δημαρχείο -με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του Δασαρχείου Καλαμάτας. Η εν λόγω σύσκεψη είχε συγκληθεί μετά τον τραγικό θάνατο, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, στο Πολυλίμνιο, μιας 24χρονης από την Πάτρα, από κατάπτωση βράχων στη διάρκεια ξαφνικής καταιγίδας.

Ο Κ. Γεωργακόπουλος πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχει περίφραξη, καθώς και πινακίδες που προειδοποιούν τους εκδρομείς ότι ενδεχόμενη κάθοδος στα μονοπάτια ή κολύμβηση στις λίμνες είναι καθαρά θέμα δικής τους, προσωπικής, ευθύνης.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη δικαιοδοσία ή μη του δήμου στο Πολυλίμνιο ήταν και η δήλωση που έκανε στην “Ε” η δικηγόρος Ευφροσύνη Βασιλαδιώτη, η οποία εκπροσωπεί τον Δήμο Μεσσήνης στην υπόθεση που αφορά το προηγούμενο θανατηφόρο δυστύχημα στην πιο πάνω περιοχή.

Συγκεκριμένα, η νομικός επισήμανε ότι η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί δασική και ως εκ τούτου ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι οι προειδοποιητικές πινακίδες έχουν τοποθετηθει πριν από πολύ καιρό και όχι μετά το θανατηφόρο δυστύχημα τον Αύγουστο του 2016.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κ. Γεωργακόπουλος υπενθύμισε και το πόρισμα του ΙΓΜΕ -μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε με αφορμή το δυστύχημα του 2016- σύμφωνα με το οποίο η περιοχή του Πολυλιμνίου είχε κριθεί επικίνδυνη για τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) επισημαίνονταν τα εξής:

«Από τις παρατηρήσεις της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πολυλιμνίου προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Το Πολυλίμνιο σαν σύνολο (φαράγγι, λίμνες, καταρράκτες, χλωρίδα, πανίδα) αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

2. Ο χώρος προβάλλεται ιδιαίτερα στα μέσα πληροφόρησης και παρουσιάζει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο επίσημες καταγραφές του ημερήσιου αριθμού των επισκεπτών ή της χρονικής κατανομής τους.

3. Εχουν γίνει στο παρελθόν αποσπασματικές διαμορφώσεις από τον καποδιστριακό Δήμο Βουφράδων, οι οποίες διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών στο φαράγγι. Δεν είναι όμως σαφές αν οι υπάρχουσες υποδομές πληρούν τις συνθήκες ασφάλειας και ικανοποιούν τις ανάγκες του πλήθους των επισκεπτών, αφού δεν υπάρχει επίσημη Διαχειριστική Μελέτη για το σύνολο της περιοχής, ούτε Υπεύθυνος Φορέας Διαχείρισης.

4. Από την τεχνικογεωλογική εξέταση προέκυψε ότι ο κίνδυνος καταπτώσεων από τα πρανή του Πολυλιμνίου είναι υπαρκτός. Η χρονική στιγμή, η συχνότητα και η κλίμακα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού εκτός των άλλων παραμέτρων επηρεάζεται σημαντικά από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες, όπως είναι ο σεισμός ή η έντονη βροχόπτωση. Τονίζεται ότι ιδιαίτερα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού σε ώρα που κινείται πολύς κόσμος κατά μήκος της διαδρομής του φαραγγιού, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, δεδομένου ότι η μορφολογία του χώρου δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους επισκέπτες.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αλλά και το τελευταίο τραγικό συμβάν, είναι φανερό ότι ο χώρος του Πολυλιμνίου θα πρέπει να επανεξεταστεί, τόσο από άποψη ασφάλειας των επισκεπτών από καταστροφικά φαινόμενα, όσο και από πλευράς αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, που μπορεί να προκαλέσει η μαζική και ανεξέλεγκτη προσέλευση κόσμου. Η επανεξέταση αυτή προϋποθέτει τα ακόλουθα:

1. Οριοθέτηση της περιοχής ενδιαφέροντος

2. Αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος της περιοχής (ιδιοκτησιακό καθεστώς προστασίας κλπ)

3. Δημιουργία φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα εκπονήσει Διαχειριστική Μελέτη της περιοχής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρόσφατο σχέδιο υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών. Η Δημόσια Διαβούλευση για το εν λόγω σχέδιο, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 42 παρ. 9 του ν. 428/2014, ολοκληρώθηκε στις 22/8/2016. Στο Παράρτημα V του σχεδίου Υ.Α περιγράφεται λεπτομερώς το περιεχόμενο της Διαχειριστικής Μελέτης, ειδικό κεφάλαιο της οποίας καλύπτει το θέμα των απαιτήσεων ασφάλειας.

4. Στην παρούσα κατάσταση κανένα προσωρινό μέτρο δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την ασφάλεια των επισκεπτών, εκτός από την απαγόρευση εισόδου στο φαράγγι. Αν αυτό δεν είναι εφαρμόσιμο, προτείνεται σαν ελάχιστη άμεση ενέργεια η σαφής σήμανση του χώρου σχετικά με τον κίνδυνο των καταπτώσεων, καθώς και η κοινοποίηση αυτού του κινδύνου στα μέσα, προκειμένου οι επισκέπτες να είναι ενημερωμένοι για τον κίνδυνο και να αποφασίζουν αν θα εισέλθουν με δική τους ευθύνη στο χώρο».

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER