Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 08:26

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος για πάρκινγκ, 5G και Mαραθόλακκα

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος για πάρκινγκ, 5G και Mαραθόλακκα

 

Απορία για τη σημαντική διαφορά των χρεώσεων στάθμευσης μεταξύ των πάρκινγκ στο κέντρο της Καλαμάτας και στην παραλία εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος, σε συνέντευξή του χθες Παρασκευή το μεσημέρι στο “Mylo”, τονίζοντας ότι ήταν το γεγονός αυτό που έδωσε την αφορμή για την -πρώτη, μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου- επικοινωνία του με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ίδια συνέντευξη ο Β. Κοσμόπουλος, αφού προηγουμένως ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τον συνδυασμό, αλλά και τους συνεργάτες του, διατύπωσε και τον προβληματισμό του για τη σπουδή -όπως είπε, του δήμου να προβεί στην πιλοτική ενεργοποίηση της τεχνολογίας 5G στην Καλαμάτα. Εξ άλλου, γνωστοποίησε ότι η Μαραθόλακκα έχει τεθεί υπό “επιτήρηση” από την Κομισιόν.

 

ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

Ειδικότερα ο Β. Κοσμόπουλος, αναφερόμενος στην Μαραθόλακα, δήλωσε ότι η Κομισιόν, σε έλεγχο που έγινε στις 26 Ιουλίου 2018 από τον επιθεωρητή για τη Νότια Ελλάδα, διαπίστωσε ότι “δεν υπήρχαν κανάλια προστασίας στην περίμετρο της ανεξέλεγκτης υγειονομικής ταφής για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά των νερών της βροχής από τις εσωτερικές υποζώνες και την εξωτερική ανάντη λεκάνη”, αλλά “παρ’ όλα αυτά, ο επιθεωρητής δεν διαπίστωσε κάποια ρύπανση ως αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης”.

Πρόσθεσε ακόμα ο Β. Κοσμόπουλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “βασιζόμενη στις πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές, θα παρακολουθεί τη βελτίωση της κατάστασης τα επόμενα χρόνια”.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι φέτος τον Απρίλιο, η ελληνική πολιτεία προσέθεσε κάποια νέα στοιχεία στην Αναφορά 0134/2018 της Κομισιόν, υποστηρίζοντας σε αυτά ότι “η κατάσταση στη Μαραθόλακκα, με τις ενέργειες της Ελέκτορ Α.Ε., η οποία είναι πλέον υπεύθυνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα, βελτιώνεται αισθητά και ότι το συνολικό ποσό των αποβλήτων που έχει συσσωρευτεί και εκτιμάται σε 9.000 τόνους αναμένεται να έχει αφαιρεθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2019”.

Η εκτίμηση του Β. Κοσμόπουλου, ωστόσο, όπως διατυπώθηκε χθες, είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η απομάκρυση των ποσοτήτων αυτών.

 

5G ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα μπροστά” εξέφρασε προβληματισμό για την σπουδή, όπως είπε, του δήμου, να προβεί στην πιλοτική ενεργοποίηση της τεχνολογίας 5G στην Καλαμάτα:

“Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σκεπτικισμό την πιλοτική εγκατάσταση τεχνολογίας 5G στην πόλη μας, χωρίς να δαιμονοποιούμε τις νέες τεχνολογίες - των οποίων, άλλωστε, είμαστε θιασώτες” τόνισε ο Β. Κοσμόπουλος παρατηρώντας:

“Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι αναγκαία η δημοσιοποίηση, α) της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ή οποιουδήποτε άλλου υπεύθυνου κρατικού φορέα) η οποία επιτρέπει στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας 5G και την πιλοτική της εγκατάσταση στην Καλαμάτα. Εννοείται ότι πιστοποιήσεις των επί μέρους μηχανημάτων – εξαρτημάτων δεν επαρκούν, και β) της σύμβασης την οποία υπέγραψε ο δήμος με την εταιρεία, για να εκτιμήσουμε τα άμεσα χειροπιαστά οφέλη του από αυτή τη συμφωνία”.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Β. Κοσμόπουλος, “η πόλη έχει άλλες ουσιαστικές πρωτιές να διεκδικήσει και δεν χρειάζεται πρωτιές που άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, αποφεύγουν συνειδητά να διεκδικήσουν”, για να επισημάνει παράλληλα:

“Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο για τις πιθανές επιπτώσεις της εν λόγω τεχνολογίας στην υγεία, αλλά και το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες διστάζουν να προχωρήσουν στην έγκριση της εγκατάστασης αυτής της τεχνολογίας, ακόμα και πιλοτικά, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις από τις εταιρείες και τους ερευνητές. Δεν μπορούμε, κατά συνέπεια, να κατανοήσουμε τη σπουδή την οποία επέδειξε ο δήμος για την πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής σε ορισμένα σημεία της πόλης, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα (τηλέφωνα και ρούτερ) για να την αξιοποιήσουν. Ουσιαστικά, μόνο πειράματα μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και να προβάλλεται διαφημιστικά”.

 

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Οι σημαντικές διαφορές στις χρεώσεις για τη στάθμευση που ισχύουν μεταξύ των ιδιωτικών πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης και του επίσης ιδιωτικού πάρκινγκ στην παραλία, αποτέλεσε την αφορμή για τη χθεσινή του συνέντευξη, δήλωσε ο Β. Κοσμόπουλος, που επικαλέστηκε σχετικές “παρατηρήσεις πολλών επισκεπτών της πόλης”.

Οπως διευκρίνισε, διαπιστώνεται “δυσανάλογη τιμολογιακή πολιτική ανάμεσα στο κεντρικό πάρκινγκ στον Νέδοντα και σε αυτό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, μπροστά από το ΝΟΚ, δεδομένου ότι και τα δύο τα διαχειρίζονται ιδιώτες. 50 λεπτά η πρώτη ώρα στο πάρκινγκ του Νέδοντα, 3 ευρώ η είσοδος σε αυτό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου”.

Ο Β. Κοσμόπουλος επικαλέστηκε τόσο την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την εκμίσθωση χώρου Χερσαίας Ζώνης Λιμένα για χρήση χώρου στάθμευσης, όσο και τη διακήρυξη του αντίστοιχου δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, από την ανάγνωση των οποίων “έμεινα έκπληκτος” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: “Διαπίστωσα ότι, τόσο στην απόφαση όσο και στη διακήρυξη, αναφέρεται ότι ‘το επιτρεπόμενο μίσθωμα για οχήματα που κάνουν χρήση του χώρου στάθμευσης καθορίζεται ως εξής: Για διάστημα μέχρι 1 ώρα χρήση θα καταβάλει το ποσό του 1 ευρώ, από 1 έως 6 ώρες χρήση το ποσό των 2 ευρώ και από 6 μέχρι 24 ώρες χρήση το ποσό των 3 ευρώ. Μετά την πρώτη ημέρα, χρεώνεται με 3 ευρώ για κάθε επόμενη ημέρα χρήσης του χώρου. Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%”, ενώ -όπως είπε- “τα ίδια, προφανώς, αναφέρονται και στο συμφωνητικό παραχώρησης του χώρου”.

Καταλήγοντας ο Β. Κοσμόπουλος έθεσε προς κάθε αρμόδιο τρία ερωτήματα:

“α) Τι άλλαξε και δεν τηρούνται η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, η διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού και το συμφωνητικό παραχώρησης του χώρου;

β) Αν κάτι άλλαξε, είναι νόμιμο αφού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα ανωτέρω;

Και γ) ποιος έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση των όρων του συμφωνητικού και σε ποιες ενέργειες προέβη όταν διαπίστωσε τη μη τήρηση των όρων του;”.

 

Ο απολογισμός και η επόμενη μέρα των εκλογών

“Μπορεί κανείς να επικαλεστεί πάρα πολλούς λόγους” για την ήττα (“στο νήμα”) τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Καλαμάτας, απάντησε στην “Ε” ο Βασίλης Κοσμόπουλος, όταν ρωτήθηκε χθες Παρασκευή, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, για τους λόγους που ενδεχομένως οδήγησαν στο συγκεκριμένο, άτυχο για τον συνδυασμό του αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα μπροστά” σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “μπορεί κανείς να επικαλεστεί πάρα πολλούς λόγους, αυτή όμως ήταν η βούληση των πολιτών. Τη σεβόμαστε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ωστόσο, μέσα στη στενοχώρια για το αποτέλεσμα, είμαστε χαρούμενοι γιατί τουλάχιστον στην πόλη της Καλαμάτας είμαστε νικητές, όπως και στον παλιό καποδιστριακό δήμο. Ομως ο δήμος είναι ενιαίος, εξέλεξε δήμαρχο, σεβόμαστε τη θεσμική διαδικασία και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους δημότες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Αρνητικά απάντησε, εξ άλλου, ο Β. Κοσμόπουλος σε άλλη ερώτηση της “Ε”, σχετικά με το αν έχουν υπάρξει μέχρι τώρα κρούσεις προς την πλευρά του για συνεργασία, ενώ όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει -αν τελικά προκύψει σχετική πρόταση-, έθεσε ως προϋπόθεση γι’ αυτήν, τη σύγκλιση σε θεσμικό και προγραμματικό επίπεδο:

“Οχι, δεν είχαν υπάρξει τέτοιες κρούσεις. Συνεργασία, για εμάς, είναι η συμμετοχή στη διαδικασία. Νομίζω είναι ο καλύτερος τρόπος. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ νωρίς να το πούμε. Νομίζω ότι η όποια συνεργασία είναι θέμα θεσμικών και προγραμματικών συγκλίσεων”.

 

ΟΧΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ”

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα μπροστά” είχε επικρίνει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει στον “Κλεισθένη” με το πρόσχημα ότι ενδεχομένως προκύψουν προβλήματα ακυβερνησίας στους δήμους:

“Οι πολίτες έδωσαν εντολή στους υποψηφίους να βρουν κοινό τόπο για την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Κάθε παρέμβαση που παραβιάζει αυτή την εντολή είναι καταδικαστέα. Η δημοκρατία δεν είναι λέξη προς επίκληση, αλλά τρόπος κοινωνικής λειτουργίας - και όλοι δοκιμαζόμαστε” σημείωσε ο Β. Κοσμόπουλος, που έκανε λόγο για “συνταγματικές ακροβασίες” και για μια επί της ουσίας απόπειρα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος εκ των υστέρων, τη στιγμή μάλιστα που προεκλογικά το κυβερνών κόμμα δεν είχε κάνει λόγο για νομοθετική παρέμβαση υπέρ των εκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών:

“Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον «Κλεισθένη» με τον οποίον έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ακροβατούν συνταγματικά και σίγουρα αλλοιώνουν τη έκφραση των εκλογέων.

Δεν είναι πειστική σε εμάς η δικαιολογία ότι επιχειρείται νομοθετική παρέμβαση για προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν. Δεν είναι δυνατόν να νοθεύεται το σύστημα που έγιναν οι εκλογές στην πορεία, με ακραίες ρυθμίσεις. Αλλοιώνεται όλη η εκλογική διαδικασία, και συνδυασμοί -οι οποίοι συμμετείχαν για να εκφράσουν την δική τους θέση και να έχουν λόγο στη διαμόρφωση συναινετικών αποφάσεων-, δεν θα έχουν καμία ουσιαστική δυνατότητα να το πράξουν.

Θα ήταν πιο ξεκάθαρο να έχει δηλώσει το κυβερνών κόμμα, όχι μόνο τη διάθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση, αλλά και ότι θα παρέμβει νομοθετικά υπέρ των εκλεγμένων περιφερειαρχών και δημάρχων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είχαν έγκαιρα ενημερωθεί όσοι πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, τόσο ως υποψήφιοι όσο και ως ψηφοφόροι, και όπως γίνεται αντιληπτό θα είχαν αλλάξει οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών.

Ενώνουμε, κατά συνέπεια, τη φωνή μας με όσους ζητούν να μην δοθεί ένα καίριο χτύπημα στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την άστοχη και άκαιρη παρέμβαση της κυβέρνησης, που θα αλλοιώσει τη βούληση των πολιτών. Οι πολίτες έδωσαν εντολή στους υποψηφίους να βρουν κοινό τόπο για την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Κάθε παρέμβαση που παραβιάζει αυτήν την εντολή είναι καταδικαστέα. Η δημοκρατία δεν είναι λέξη προς επίκληση, αλλά τρόπος κοινωνικής λειτουργίας - και όλοι δοκιμαζόμαστε”.

Β.Γ.Μ.