Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 19:29

Σύμφωνα με το Μάκαρη: Πισωγύρισμα στην αυτοδιοίκηση οι αλλαγές στον “Κλεισθένη” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Σύμφωνα με το Μάκαρη: Πισωγύρισμα στην αυτοδιοίκηση οι αλλαγές στον “Κλεισθένη” (βίντεο)

Είναι αντιδημοκρατική, στερεί τη φωνή από τις μειοψηφίες και πισωγυρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση” η κυβερνητική παρέμβαση στον “Κλεισθένη”, δήλωσε χθες Παρασκευή το μεσημέρι ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του συνδυασμού “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, σε συνέντευξή του στο ιστορικό Δημαρχείο της Αριστομένους, μαζί με στελέχη της παράταξής του.

Ο Μ. Μάκαρης άφησε να εννοηθεί, μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις, ότι μετεκλογικά είχε υπάρξει συζήτηση για συνεργασίες, τόσο με τον εκλεγμένο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο όσο και με άλλους συνδυασμούς, “όμως τώρα η κατάσταση αλλάζει” όπως παρατήρησε.

Εμείς πάντα είμαστε υπέρ των συνεργασιών, σε ισότιμη βάση και με αμοιβαία αναγνώριση κάθε παράταξης” συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος προσθέτοντας ότι και “ο νέος δήμαρχος, όπως επανειλημμένα είχε δηλώσει, είχε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με άλλες παρατάξεις”. Τώρα όμως, παρατήρησε ο Μ. Μάκαρης, με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση “ενισχύεται η δημαρχιακή παράταξη, μέσα από τερατώδεις πλειοψηφίες στις διάφορες επιτροπές, ενώ προβλέπεται πως σε μια ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης ή αποχώρησης σε περίπτωση διαφωνίας. Θέλουμε τις συνεργασίες, αλλά όχι με αυτούς τους όρους που καταργούν την αυτοτέλεια των παρατάξεων”.

 

ΜΟΛΙΣ 3 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι είναι ελάχιστος ο χρόνος διαβούλευσης των τριών ημερών που έδωσε η κυβέρνηση πάνω στις αλλαγές που προωθεί στον “Κλεισθένη”, αναρωτώμενος για ποιον λόγο δεν δίνεται στον εν λόγω νόμο μια ευκαιρία να λειτουργήσει για ένα διάστημα:

Εφόσον χρειάζονται αλλαγές, να γίνουν. Αφού πρώτα, όμως, διαπιστωθούν στην πράξη οι όποιες αδυναμίες. Γιατί δεν μπορεί, ούτε με αυτά που εισηγούνται, να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα που επικαλούνται, καθώς πάντα θα μπορούν να αποχωρήσουν σύμβουλοι από τις διάφορες δημοτικές παρατάξεις” υποστήριξε. Και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο νόμο οδηγούν στην αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σχολιάζοντας στο σημείο αυτό, ο εκλεγμένος στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο σύμβουλος του συνδυασμού Χρήστος Αναστασόπουλος μίλησε για “πατερναλιστική διάθεση” και “προκατάληψη” της κυβέρνησης απέναντι στους αυτοδιοικητικούς, όσον αφορά τη δυνατότητά τους να συνεργαστούν και να συνθέσουν.

Ο Μ. Μάκαρης, επανερχόμενος, εξέφρασε τη θέση ότι ο “Κλεισθένης”, μέσα από τις συνεργασίες, διευκόλυνε να αποφεύγονται η κακοδιοίκηση και τα λάθη διαμοιράζοντας την πολιτική ευθύνη στις συνεργαζόμενες παρατάξεις, αναφέροντας ως παράδειγμα -όσον αφορά το Δήμο Καλαμάτας-, αφ’ ενός την επισήμανση του συνδυασμού του, από το 2014, για την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη και αφ’ ετέρου τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ως προς την ακαταλληλότητα του πάρκινγκ του Νέδοντα για τον σαϊτοπόλεμο του Πάσχα.

 

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

Παράλληλα, ο δημοτικός σύμβουλος άφησε αιχμές για υποψηφίους και συνδυασμούς που “τοποθετήθηκαν για την απλή αναλογική μόνο μετεκλογικά κι αφού το αποτέλεσμα τους έταξε στην αντιπολίτευση”, σε αντίθεση -όπως είπε- με τον ίδιο και τον συνδυασμό του που εξ αρχής “είχαμε δηλώσει προεκλογικά ότι στηρίζουμε την απλή αναλογική και την αποκέντρωση που έφερνε ο ‘Κλεισθένης’ μέσα από την ενίσχυση των Τοπικών Κοινοτήτων. Αυτό πιστεύουμε και σήμερα, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι “χαιρόμαστε να βλέπουμε άλλους συνδυασμούς, όπως του κ. Κοσμόπουλου, να ανακαλύπτουν ζητήματα που ο συνδυασμός μας έχει θέσει πολύ νωρίτερα, όπως η απλή αναλογική, η Μαραθόλακκα και το 5G”.

Γνωστοποίησε δε ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο συνδυασμός του θα φέρει πρόταση ψηφίσματος προκειμένου, όπως δήλωσε, “να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις και να μην κρύβονται”.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Μ. Μάκαρης αναφέρθηκε σε “παρατάξεις που δημιουργήθηκαν” και μετείχαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με βάση το πλαίσιο του “Κλεισθένη” και προέβλεψε ότι “θα διαλυθούν”, ενώ αναφερόμενος στο πλήθος των υποψηφίων εξέφρασε την προσδοκία “όλοι αυτοί, ακόμα κι όσοι δεν εξελέγησαν, να ενεργοποιηθούν κατά τη νέα δημοτική περίοδο”, προβλέποντας ωστόσο: “Δεν το πιστεύω όμως, πολλοί έβαλαν υποψηφιότητα για άλλους λόγους, όχι από ενδιαφέρον για τον δήμο”.

Ως προς το αποτέλεσμα του συνδυασμού του, ο Μ. Μάκαρης παραδέχθηκε ότι υπήρξε η βεβαιότητα πως θα ήταν σημαντικά καλύτερο, ωστόσο υπάρχει αποδοχή της θέσης που τους έταξαν οι δημότες. Ο ίδιος απέδωσε το μη αναμενόμενο αυτό αποτέλεσμα στην όχι ικανοποιητική επικοινωνία του συνδυασμού με τους δημότες “επειδή είχαμε χαμηλό μπάτζετ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που είχαν καθημερινές καταχωρίσεις” - προσθέτοντας παράλληλα ότι “υπήρξε τηλεοπτικός σταθμός που δεν έδειξε τίποτα από την προεκλογική δραστηριότητα του συνδυασμού μας”.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ 5G

Καταλήγοντας ο Μ. Μάκαρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε προβληματισμό για την σπουδή, όπως είπε, του Δήμου Καλαμάτας να συμφωνήσει με ιδιωτική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για να λειτουργήσει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα πιλοτικά η τεχνολογία 5G:

Δεν υιοθετούμε θεωρίες συνωμοσίας, ούτε έχουμε κάτι εναντίον των νέων τεχνολογιών, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση. Οι ερωτήσεις μου για το αν υπάρχουν μελέτες για πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη βιολογία δεν έχουν απαντηθεί, ούτε διά ζώσης, ούτε στη βιβλιογραφία που αναζήτησα. Επιπλέον, η σύμβαση με τον δήμο είναι ασαφής, ούτε χρονοδιάγραμμα αναφέρεται, ούτε προκύπτει κάποιο όφελος για τον δήμο - αντίθετα βλέπουμε να έχει ξεκινήσει μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας” παρατήρησε ο Μ. Μάκαρης, λέγοντας ότι προωθείται συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να έλθει προς συζήτηση το εν λόγω θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER