Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012 08:51

Μαρίνα μέρος του λιμανιού της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Την μετατροπή ενός μέρους του λιμανιού της Καλαμάτας σε μαρίνα σχεδιάζει η κυβέρνηση: Αυτό είπε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ο οποίος, προχθές, συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Oπως ανέφερε, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου να εξαγγελθούν ρυθμίσεις για τα λιμάνια ανάλογες με τα αεροδρόμια - δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις κατά ομάδες με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Oσον αφορά την μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας σε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, είπε ότι τυπικά δεν υπάρχει πρόβλημα και η σχετική διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί εφόσον υπάρχουν τα Προεδρικά Διατάγματα. Τόνισε επίσης ότι το λιμάνι της Καλαμάτας έχει εξαιρετικά μειωμένη κίνηση και πως υπάρχει έντονος προβληματισμός κεντρικά για το ζωντάνεμά του. 

«Το λιμάνι μας δεν μπορεί παρά να έχει τουριστική κατεύθυνση και κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιβατηγών πλοίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αύξηση της κινητικότητας σε φορτηγά πλοία -λόγω και του δρόμου- δεν πρέπει να διασφαλιστεί», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο δήμαρχος. Και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση την κατεύθυνση ανάπτυξης του λιμανιού καθώς και τον τρόπο διοίκησής του. Μάλιστα είπε ότι από το υπουργείο του υποσχέθηκαν ότι θα κατέβουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής προκειμένου να συζητηθεί στην ουσία του το θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού. 

Πάντως, ο Παν. Νίκας τόνισε ότι ο δήμος είναι αποφασισμένος να θέσει κόκκινες γραμμές: «Η πρώτη είναι ότι για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η χερσαία ζώνη ανατολικά της Φαρών και μέχρι το "Βυθό". O,τι και να είναι το λιμάνι, δεν μπορεί η διαχείριση των τραπεζοκαθισμάτων και των δυνατοτήτων που προσφέρει η λεγόμενη χερσαία ζώνη να μη γίνεται από το δήμο», σημείωσε - ενώ πρόσθεσε πως σχετικά με το θέμα αυτό «δεν φαίνεται να υπάρχει αντίρρηση ή ισχυρή αντίρρηση». 

Το δεύτερο που η δημοτική αρχή θέτει ως κόκκινη γραμμή είναι ότι, «η πόλη μας είναι πόλη πλέον της κρουαζιέρας και οτιδήποτε γίνει στο λιμάνι πρέπει να λάβει υπόψη την ανεμπόδιστη είσοδο και έξοδο των κρουαζιερόπλοιων. Σε κάθε περίπτωση δεν δεχόμαστε επ' ουδενί ανακοίνωση σαν αυτή που έγινε για τις 23 μαρίνες», ανέφερε ο δήμαρχος. 

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Παν. Νίκας προανήγγειλε συνάντηση την προσεχή εβδομάδα με την υπουργό Τουρισμού Oλγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, για το ειδικό χωροταξικό της Καλαμάτας για τον τουρισμό.