Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 19:12

Απολογισμός Τσώνη για το μεταναστευτικό στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

Προσπάθεια του τέως δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη να αποκατασταθεί στα μάτια των αιρετών και των δημοτών που τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε συμφωνήσει με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή, ήταν η συζήτηση για το μεταναστευτικό στο Δημοτικό Συμβούλιο, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Τσώνης, μάλιστα, που ζήτησε τη συζήτηση και εισηγήθηκε το θέμα, δήλωσε ευτυχής που με τον τρόπο που το χειρίστηκε, δεν ήρθαν μετανάστες στη Μεσσήνη, δείχνοντας πως είχε την ίδια ή και πιο σκληρή θέση με τους κατηγόρους του, που χαρακτηρίζονταν ρατσιστές. Και αφού προκάλεσε το δήμαρχο να πάρει θέση για το τι θα κάνει τώρα, ζήτησε να υπάρχει ετοιμότητα και αντιμετώπιση για την περίπτωση που μετανάστες - πρόσφυγες φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, αφού επέκρινε τον τέως δήμαρχο για τη μονομερή προσωπική πολιτική που άσκησε, παρατήρησε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει θέμα φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και ξεκαθάρισε πως όταν προκύψει τέτοιο ζήτημα, θα έρθει αμέσως στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά, ο τέως δήμαρχος - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Τσώνης ανέφερε ότι “ήταν υποχρέωσή μου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουμε θέση σ’ αυτό το μεγάλο θέμα” και στη συνέχεια διάβασε και παρουσίασε επίσημα έγγραφα της αλληλογραφίας το 2016 του ιδίου με υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι “η πλειοψηφία της παράταξής μου ήταν εναντίον των προσφύγων” κι εκτίμησε πως “είναι εθνικό μας καθήκον να προτείνουμε χώρο για τη φιλοξενία τους”. Υπενθύμισε ότι πρότεινε δύο χώρους, στη Μακαρία και στην Μπιρμπίτα (στα όρια του Δήμου Καλαμάτας αυτός), που ανήκουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ανέφερε χαρακτηριστικά “χλευάστηκα, λοιδορήθηκα, κατηγορήθηκα”. Ενημέρωσε ότι οι μηχανικοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είδαν ότι το νερό ήταν μισό μέτρο τον Αύγουστο και διαπίστωσαν πως οι χώροι θέλουν χρόνια εξυγίανση.

Προκαλώντας αυτούς που τον είχαν κατηγορήσει, αναρωτήθηκε “είχα συμφωνήσει εγώ με τον υπουργό να έρθουν οι μετανάστες;” και δήλωσε πως “είμαι ευτυχής γιατί με τον τρόπο που το χειρίστηκα, δεν ήρθαν μετανάστες στη Μεσσήνη”.

Συνεχίζοντας, ρώτησε το δήμαρχο: “Τι έχετε συζητήσει, τι έχετε αποφασίσει; Τι θέλει ο Δήμος Μεσσήνης; Θα δώσετε ξενοδοχεία, σπίτια;”. Και προχωρώντας παραπέρα, ρώτησε: “Τι θα γίνει με κάποιον επιχειρηματία που χρωστάει και θα του πουν να νοικιάσει δωμάτια για πρόσφυγες με 12 ευρώ το άτομο;”, υποστηρίζοντας πως “δεν θα έχω πολιτικό πρόσωπο, αν είχα ξενοδοχείο και το έδινα”.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος μίλησε για προσπάθεια του κ. Τσώνη “να εξιλεωθεί έναντι των ενεργειών που είχε κάνει” και τον κατηγόρησε πως άσκησε μονομερή πολιτική. Παρατήρησε ότι “τότε, όταν ήταν δήμαρχος δεν μας έδινε τα έγγραφα, δεν μας ενημέρωνε. Αυτό ήταν το ολίσθημα. Είχε κάνει απευθείας διαπραγμάτευση με τον υπουργό, ήταν θεσμική εκτροπή”. Κι εκτίμησε πως “είχαμε το δικαίωμα να πούμε όχι” στα έγγραφα των υπουργών.

Ο κ. Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι “σήμερα δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να εγείρει τέτοιο θέμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία, ούτε αίτημα. Δεν υπάρχει θέμα να συζητήσουμε, να κλείσει εδώ το θέμα”. Ξεκαθάρισε πως “αν υπάρξει θέμα, θα το φέρω την ίδια μέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο” και κατέληξε: “Ηταν μια προσωπική προσπάθεια του κ. Τσώνη για να αποκαταστήσει τη θέση του”.

Ο κ. Τσώνης επέμεινε, ρωτώντας, “τι θα κάνετε αν ο Τσώνης νοικιάσει το ξενοδοχείο για πρόσφυγες στην πόλη” και ο δήμαρχος απάντησε ότι “τότε θα κάνουμε Συμβούλιο”.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης δόθηκε ο λόγος στον τέως δημοτικό σύμβουλο - επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστα Αποστολόπουλο, που ανέφερε ότι θα έρθει σύντομα το θέμα στο Συμβούλιο, καθώς 80.000 πρόσφυγες - μετανάστες θα μοιραστούν στην ηπειρωτική χώρα. Κατηγόρησε Αμερικανούς και νατοϊκούς για τον πόλεμο και τη διάλυση της Συρίας και προέτρεψε “να σκεφθούμε το θέμα, τι θα κάνουμε, πριν μας έρθει”.

Πάντως, από το ακροατήριο υπήρξαν φωνές, αίτημα “να πείτε από τώρα όχι και οι δύο”, απευθυνόμενοι προς το δήμαρχο και τον τέως δήμαρχο.

Γ.Σ.