Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 20:22

Παρουσιάστηκε η δομή του Καλαματιανού Καρναβαλιού (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Η δομή και το γενικό πλάνο του Καλαματιανού Καρναβαλιού για το 2020 παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Νέο Δημαρχείo.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας ο οποίος ανέφερε πως μετά από συμβούλιο που έγινε στη “Φάρις” τροποποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του καρναβαλιού και προέκυψε ένας νέος. Η διοικητική δομή αυτού θα αποτελείται ως πυραμίδα από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου "Φάρις" (επικεφαλής), την οργανωτική επιτροπή, την καρναβαλική σύγκλητο, τους εθελοντές και τέλος ως βάση τους καρναβαλιστές.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Καρναβαλικής Επιτροπής για το 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι Γιάννης Δούζης μίλησε για τον σχεδιασμό αλλά και για την φιλοσοφία που θέλει να περάσει στο καρναβάλι. “Οι αλλαγές που θα δείτε φέτος έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με τη δομή και το οργανόγραμμα και αυτό γίνεται γιατί θέλουμε να δώσουμε τον λόγο στους ίδιους τους καρναβαλιστές. Θέλουμε η πόλη να έχει λόγο στο σχεδιασμό του καρναβαλιού, αποτελώντας μέρος της. Από την πλευρά μας δεν ήρθαμε εδώ να κρίνουμε καμία προηγούμενη επιτροπή, εμάς μας ενδιαφέρει τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα ώστε να δώσουμε το καρναβάλι στην πόλη και να δώσουμε στο δήμο την εξωστρέφεια που ζητούσαμε τόσα χρόνια. Για μένα είναι σημαντικό το θεσμό αυτό να τον στηρίξουν όλοι, οι πολίτες αλλά και οι φορείς.

Αυτό που πρέπει να μάθουν οι φορείς είναι πως αν δεν βοηθήσουν κάποια στιγμή το καρναβάλι θα πάψει να υπάρχει. Αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί γι’ αυτό, είτε λέγεται κανείς δημόσιος φορέας, είτε ιδιωτικός είτε επιχείρηση, δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε”, σημείωσε ο κ. Δούζης αφήνοντας αιχμές για φορείς και συλλόγους οι οποίοι στο παρελθόν άφηναν την Καλαμάτα πηγαίνοντας εκδρομές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για να δουν τα εκεί καρναβάλια. “Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι η Καλαμάτα να γίνει τουριστικός προορισμός κατά την περίοδο της αποκριάς” συμπλήρωσε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την καρναβαλική σύγκλητο, η οποία θα αποτελείται από 15 άτομα, ο επικεφαλής της Καρναβαλικής Επιτροπής τόνισε πως θα είναι μια ομάδα εθελοντών που θα επιλεγούν από τη βάση, δηλαδή από τον επιχειρηματικό κόσμο, από διάφορους φορείς και από ομάδες καρναβαλιστών. Το όργανο αυτό θα συγκροτηθεί την επόμενη εβδομάδα μετά από ψηφοφορία. Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνθηκε δημόσιο κάλεσμα σε όποιον νομίζει πως είτε μέσω εμπειρίας είτε από αγάπη για το Καλαματιανό Καρναβάλι μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό αυτού του θεσμού και να γίνει μέλος της συγκλήτου, να δηλώσει συμμετοχή μέχρι την επόμενη Τρίτη το βράδυ στο email: kalamatianokarnavali2020@gmail.com.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το Καρναβάλι 2020, η Καρναβαλική Επιτροπή αναζητεί το νέο μόνιμο λογότυπο του Καρναβαλιού της Καλαμάτας. “Πρέπει να φτιάξουμε ένα λογότυπο το οποίο όταν θα το βλέπει κάποιος οπουδήποτε αλλού να αναγνωρίζει αμέσως πως πρόκειται για το Καλαματιανό Καρναβάλι” επισήμανε ο Γιάννης Δούζης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν, μέχρι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στις 12 μ.μ., τον σχεδιασμό (logo σε υψηλή ανάλυση) και αναλυτική επεξήγηση για την ιδέα τους, στο email: grafaris@otenet.gr.

Οι προτάσεις είναι απαραίτητο να συνδέονται με στοιχεία της Καλαμάτας.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Οπως ανακοινώθηκε από τον κ. Δούζη θα γίνει πρόταση να υιοθετηθεί και να ξεκινήσει για πρώτη φορά ένα παιδικό καρναβάλι στην Καλαμάτα. “Παράλληλα με τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, πρέπει να δώσουμε το καρναβάλι και στα μικρά παιδιά. Τα παιδιά είναι αυτά που θα συνεχίσουν αυτό το θεσμό. Πρέπει να τα κάνουμε να καταλάβουν πως είναι δικός τους. Αυτή είναι η αλλαγή που μπορώ να σας πω πως θα προταθεί” κατέληξε.