Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 18:51

Μάκαρης κατά αναθεώρησης του μάστερ πλαν για το λιμάνι

Μάκαρης κατά αναθεώρησης του μάστερ πλαν για το λιμάνι

Κατά της αναθεώρησης του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας, που προσθέτει 3.100 τ.μ. δόμησης επιπλέον των λιμενικών εγκαταστάσεων, τάσσεται η παράταξη “Ανοιχτός Δήμος”.

Αυτή τη θέση ξεκαθάρισε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Μάκαρης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιπλέον δόμηση, ενώ επέκρινε τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των Λιμενικών Ταμείων.

Στη συνέντευξη ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα επικαιρότητας του δήμου, όπως οι απολύσεις των εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων, το 5G, η ρύπανση από τα πυρηνελαιουργεία, η χάραξη στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος κ.λπ.

Ειδικότερα, είπε ότι η αναθεώρηση του μάστερ πλαν του λιμανιού αλλάζει τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης, προσθέτει 3.100 τ.μ. δόμησης επιπλέον των λιμενικών εγκαταστάσεων, και ανέφερε πως περιοχές που μπορούν να δομηθούν είναι το Πάρκο Λιμενικού, το πάρκινγκ στο ΝΟΚ και όλη η χερσαία ζώνη.

Παρατήρησε ότι “είναι απαράδεκτο, δεν αντέχει άλλη δόμηση το παραθαλάσσιο μέτωπο. Η επιπλέον δόμηση είναι σε βάρος του λιμανιού και της Καλαμάτας”. Ζήτησε η αναθεώρηση να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις, και εκτίμησε πως όλο αυτό συνδυάζεται με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των Λιμενικών Ταμείων.

Για τις απολύσεις των εργαζομένων - συνδικαλιστών στο Ασυλο Ανιάτων σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τις τοποθετήσεις που έκαναν στο Δ.Σ. του ιδρύματος οι δύο εκπρόσωποι του δήμου και να αναζητήσει ο δήμαρχος τα πρακτικά της συνεδρίασης. Επεσήμανε πως “θα επαναφέρουμε το ψήφισμα για την στήριξη των απολυμένων και όλες οι παρατάξεις να τοποθετηθούν”.

Για το 5G και την ενημερωτική εκδήλωση που έγινε χθες το βράδυ, επέκρινε τον δήμαρχο, γιατί δεν εκφράστηκαν και οι δύο απόψεις, δεν κλήθηκαν και επιστήμονες που εκφράζουν επιφυλάξεις κι αντιδράσεις και υποστηρίζουν πως υπάρχουν επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Για τη ρύπανση από τα πυρηνελαιουργεία ζήτησε να επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μην αφεθεί μόνο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να συζητηθεί άμεσα μαζί με το θέμα της ελιάς και του ελαιόλαδου που αναβλήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Προέτρεψε να ληφθεί απόφαση να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αστικές καινοτόμες δράσεις» η λήψη μέτρων, ενώ πρότεινε τη μετεγκατάσταση πυρηνελαιουργείων και την αξιοποίηση του πυρήνα με τη μέθοδο της κομποστοποίησης. Ανέφερε πως υπάρχει ρύπανση στον αποστραγγιστικό χάνδακα Μουτελάκη, λέγοντας ότι “συμπίπτει με την περίοδο του ελαιοπυρήνα, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει συσχέτιση”.

Για το τρένο ο κ. Μάκαρης παρατήρησε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, αν θέλει το τρένο και πώς το θέλει. Και πρότεινε “μαζί με τους όμορους Δήμους Μεσσήνης και Οιχαλίας να δούμε αν μπορούμε να φτιάξουμε προαστιακό και να τον εντάξουμε στο ΣΒΑΚ”.

Για το φετινό τεχνικό πρόγραμμα, την πρώτη μεγάλη τροποποίησή του, εξήγησε ότι “ψηφίσαμε λευκό, γιατί δεν είναι καινοτόμο, δεν εξελίσσει την Καλαμάτα”. Δήλωσε πως δεν περιλαμβάνει την απορρύπανση της Μαραθόλακκας, αντιπλημμυρικά έργα, το παραλιακό μέτωπο, το περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα, τις συνοικίες και τα χωριά, και ζήτησε την επαναλειτουργία των Συνοικιακών Συμβουλίων.

Για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος και την παραλιακή χάραξη που κάποιοι θέλουν, είπε ότι δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε η μία ούτε η άλλη χάραξη. Τάχθηκε κατά της παραλιακής χάραξης για περιβαλλοντικούς και λόγους κόστους και ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτησή μας έδειξε θετική διάθεση για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο με τις μελέτες του Μορέα, αλλά αναρωτήθηκε “υπάρχει η μελέτη του Μορέα; Πού είναι η μελέτη αυτή;” και ζήτησε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γ.Σ.