Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 22:30

Μαζεύουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Μαζεύουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

 

Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους της Καλαμάτας και ο δήμος κάνει προσπάθεια να τα μαζέψει, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, για να διατηρήσει την καθαριότητα και να αντιμετωπίσει την εικόνα υποβάθμισης και ρύπανσης στην πόλη.

Αυτό σημείωσε η διευθύντρια Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας Κοκκωνία Γιαννοπούλου, στην οποία απευθυνθήκαμε για εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα που συναντάμε στην Καλαμάτα.

Η προσπάθεια γίνεται είτε μετά από καταγγελίες πολιτών, είτε μετά από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας.

“Υπάρχουν εταιρείες οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ) που ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους, να δώσει το παλιό αυτοκίνητό του και να πάρει και χρήματα”, παρατήρησε αρχικά η κ. Γιαννοπούλου, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Επεσήμανε πως “υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, αλλά και με πινακίδες και με πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας. Ομως, εκείνο που μας ενδιαφέρει κι ελέγχουμε, είναι ότι ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να παραμένει στο ίδιο σημείο παρατημένο, πέρα από τους 3 μήνες”.

Εξήγησε ότι όταν βρουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο, πηγαίνει υπάλληλος της υπηρεσίας, το επισημαίνει και το φωτογραφίζει. Αν υπάρχουν στοιχεία από την πινακίδα ή και με άλλον τρόπο αναζητούν τον ιδιοκτήτη και τον ενημερώνουν πως πρέπει να αποσύρει το αυτοκίνητό του από το συγκεκριμένο σημείο.

Η διευθύντρια διευκρίνισε πως “μπορεί να το βεβαιώνει ο καταγγέλλων πολίτης ότι είναι πάνω από 3 μήνες, διαφορετικά ο υπάλληλος περνάει μετά από 3 μήνες και κολλάει στο παρμπρίζ το πορτοκαλί σήμα για 40 μέρες. Αν περάσει και αυτό το διάστημα και δεν το έχει απομακρύνει ο ιδιοκτήτης, το μαζεύει ο δήμος”.

Σύμφωνα με τις καταστάσεις που έχει ζήσει, μας είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που θέλουν και δεν έχουν χρήματα να το επισκευάσουν, ιδιαίτερα τα χρόνια αυτά της κρίσης και ζητούν μια ανοχή. “Ανοχή υπάρχει, αλλά όχι για πολύ”, πληροφόρησε σχετικά.

Ακόμα, ανέφερε πως “οι περισσότεροι μετά το πορτοκαλί σήμα το παραδίδουν οι ίδιοι. Υπάρχουν, όμως, και ιδιοκτήτες που έχουν πεθάνει ή έχουν συναισθηματικό δέσιμο με το παλιό αυτοκίνητό τους. Σε αυτούς ζητάμε να το βάλουν σε ιδιωτικό χώρο, αφού βγάλει μπαταρίες και άλλα υλικά που μπορούν να ρυπάνουν”.

Κλείνοντας, η Κ. Γιαννοπούλου παρατήρησε ότι “η εταιρεία που πηγαίνουμε τα αυτοκίνητα, τα κρατάει μέχρι 10 ημέρες. Αν κάποιος θέλει να το πάρει πίσω, την τελευταία αυτή ώρα, πρέπει να πληρώσει στην εταιρεία το κόστος μεταφοράς”.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής Μεσσήνης, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, με τη διαδικασία αυτή αποφορτίζεται το περιβάλλον από εστίες μόλυνσης, αυξάνονται οι θέσεις πάρκινγκ και επιπλέον βελτιώνεται αισθητικά η εικόνα του δήμου.

Ο δήμος ενημερώνει ότι έχει ήδη γίνει εντοπισμός και καταγραφή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η περισυλλογή τους.

Για το σκοπό αυτό, υπογράφηκε προχθές Δευτέρα η σύμβαση για την εκποίηση Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΚΤΖ) μεταξύ του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και του εκπροσώπου της εταιρείας “Χαϊδός Group Μονοπρόσωπη ΕΠΕ”, Παναγιώτη Χαϊδού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διαδικασίες ανάθεσης σε εγκεκριμένο σύστημα της συλλογής των ΟΚΤΖ ολοκληρώθηκαν άμεσα, καθώς η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος επιδιώκουν την άμεση περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών από οχήματα που αποτελούν εστίες μόλυνσης, λόγω μακράς ακινησίας, την απελευθέρωση θέσεων πάρκινγκ, την προστασία των δημόσιων χώρων και τη βελτίωση της εικόνας του Δήμου Μεσσηνίας.   

Οι δημότες που εντοπίζουν εγκαταλελειμμένα οχήματα μπορούν να ενημερώνουν σχετικά τις υπηρεσίες του δήμου στα τηλέφωνα: 27220 23790, 27223 60167.

Γ.Σ.


NEWSLETTER