Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 08:46

Βασιλόπουλος: “Ξεκινά το καλοκαίρι η διαχείριση απορριμμάτων από ΤΕΡΝΑ” (βίντεο)

Βασιλόπουλος: “Ξεκινά το καλοκαίρι η διαχείριση απορριμμάτων από ΤΕΡΝΑ” (βίντεο)

Το φετινό καλοκαίρι η ΤΕΡΝΑ, η ανάδοχος εταιρεία της ΣΔΙΤ για την οριστική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα ξεκινήσει τη διαχείριση με κινητές αποκεντρωμένες μονάδες.

Αυτό σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ενημερώνοντας προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο για τα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη, στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ από τον γενικό διευθυντή της ΤΕΡΝΑ Γιώργο Αγραφιώτη. Και τόνισε ότι μετά από 2 χρόνια, το 2022, θα ξεκινήσει κανονικά η διαχείριση, ενώ υπάρχει και η προθεσμία του 10μηνου, στις αρχές 2021 για προσωρινή διαχείριση από την εταιρεία. Το κόστος διαχείρισης είναι 70 ευρώ συν ΦΠΑ ο τόνος και άλλα 7 ευρώ για τη μεταφορά.

Αναλυτικά, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι η εταιρεία έδωσε σαφέστατες απαντήσεις που δεν είχε δώσει κι ενημέρωσε πως η τιμή της διαχείρισης για 200.000 τόνους απορριμμάτων, για τους δήμους, είναι 70 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ. Προσδιόρισε ότι η μεταφορά στην πόρτα της μονάδας θα είναι 7 ευρώ ο τόνος, απ’ όπου και αν μεταφέρονται τα σκουπίδια και διευκρίνισε πως “αν τα μεταφέρουμε μόνοι μας με τα πρες κοντέινερ, κάποιοι δήμοι μακρινοί, όπως ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα πληρώνει 35 ευρώ τον τόνο”. Ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι μπορούν να κάνουν διαλογή στην πηγή με τους 4 κάδους ανακύκλωσης και κομποστοποίηση και να πηγαίνουν στη διαχείριση μόνο τον 5ο κάδο με τα υπολείμματα.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι καταργήθηκαν οι Διαχειριστικές Ενότητες και οι δήμοι μπορούν να πηγαίνουν τα σκουπίδια όπου τους συμφέρει. Παρατήρησε πως θα γίνει το σύνολο των έργων που προβλέπονται, οι 3 μονάδες επεξεργασίας (σε Αρκαδία, Μεσσηνία - Καλλιρρόη και Λακωνία) και οι σταθμοί μεταφόρτωσης και ανέφερε πως δημιουργούνται 600 θέσεις κατά την κατασκευή του έργου και 200 μόνιμες κατά τη λειτουργία του.

Οσον αφορά τα χιλιάδες δέματα σκουπιδιών που βρίσκονται στη Μαραθόλακκα, είπε ότι η απάντηση του κ. Αγραφιώτη ήταν πως “θα το συζητήσουμε” και στην επιμονή του απάντησε θετικά, “να μεταφέρουμε εκεί τα δέματα, στους ΧΥΤΥ των μονάδων”.

Ο κ. Βασιλόπουλος εκτίμησε ότι “τα σκουπίδια δεν είναι χρυσός” και πρόσθεσε: “Αφού παράγουμε σκουπίδια, οφείλουμε να τα διαχειριστούμε και να τα πληρώνουμε. Οι όροι θα πρέπει να ήταν καλύτεροι για τους δήμους, αλλά τότε, όταν εγκρίνονταν, δεν κληθήκαμε. Η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση είναι η μόνιμη διαχείριση”.

Τέλος, πληροφόρησε ότι στις 30 Απριλίου αναμένεται η απόφαση του Εφετείου για τις απαλλοτριώσεις των χώρων, όπου θα κατασκευαστούν οι μονάδες της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

Γ.Σ.