Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 08:57

Κοσμόπουλος για το μάστερ πλαν λιμανιού της Καλαμάτας

Κοσμόπουλος για το μάστερ πλαν λιμανιού της Καλαμάτας


“Τελικά αποδεχθήκαμε την αύξηση της δόμησης κατά 3.760 τ.μ. με το μεγαλύτερο μέρος αυτής (360 τ.μ.) να αφορά το Σταθμό Εξυπηρέτησης μετά τη διαβεβαίωση ότι για τις ανάγκες της συνθήκης Σέγκεν απαιτούνται 400-500 τ.μ.”.

Αυτό τονίζει ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά”, παρουσιάζοντας τις απόψεις του για τη μελέτη επικαιροποίησης του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας.
Επισημαίνει την επαναφορά της πρότασης του δήμου για αποδέσμευση του Πάρκου του Λιμενικού και των οδών Αναλήψεως και Ψαρών από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού, καθώς και την ανάγκη της ανακύκλωσης των νερών μέσα στο λιμάνι, και χαρακτηρίζει τον προλιμένα ιδανικό σημείο ανάπτυξης των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων.
Παρουσιάζοντας τις απόψεις του για το μάστερ πλαν, ο Β. Κοσμόπουλος ενημερώνει για τη μέχρι τώρα πορεία και σημειώνει:
“Ως μάστερ πλαν χαρακτηρίζεται το συνολικό σχέδιο αναβάθμισης και αναμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής του λιμένα Καλαμάτας που ξεκινά από το δυτικό όριο της οδού Ψαρών και καταλήγει στον ανατολικό λιμενοβραχίονα λίγο μετά την οδό Ηρώων.
Ηδη από το 2005 το Δημοτικό μας Συμβούλιο (Δ.Σ. 18/2005 στις 6/10/2005) με την 475/2005 ομόφωνη απόφασή του είχε αποφανθεί ότι θα πρέπει στο λιμάνι να δρομολογηθούν έργα και υποδομές, με διαχωρισμό των χρήσεων, οδηγώντας τις εμπορικές χρήσεις στη δυτική πλευρά του λιμένα, τις επιβατικές στο κέντρο και τις τουριστικές και αθλητικές στην ανατολική πλευρά και στον προλιμένα. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού πρότεινε μεταξύ άλλων: α) Την επέκταση του κρηπιδώματος στο εσωτερικό μέρος του κυματοθραύστη (προσήνεμου μόλου), στη νοτιοδυτική του πλευρά, με σκοπό την αύξηση του χερσαίου χώρου και των θέσεων ελλιμενισμού, β) Την επέκταση του προβόλου του προλιμένα (ανατολικού υπήνεμου μώλου) μέχρι το τετράγωνο (φανάρι) και γ) Την κατασκευή υποδομών ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των αθλητικών συλλόγων.
Η διαδικασία για την εκπόνηση του μάστερ πλαν του λιμένα Καλαμάτας ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2012 με την έκδοση του ΦΕΚ 386/ΑΑΠ/10-12-12. Η μελέτη επικαιροποίησης του μάστερ πλαν προκηρύχθηκε από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών το 2016 και στη συνέχεια ακολούθησε ευρεία διαβούλευση, με τους αρμόδιους φορείς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπ’ αριθμόν 101/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Η παραπάνω απόφαση περιέχει μια σειρά απόψεων και προτάσεων που είναι στο πνεύμα της απόφασης του 2005, με τις αναγκαίες προσαρμογές λόγω της αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης και τις οποίες έλαβαν υπόψη οι μελετητές, προκειμένου να συνταχθεί η μελέτη της επικαιροποίησης. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η μετάθεση του χώρου ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων στον προσήνεμο μόλο, όπου προβλέπεται και το υδατοδρόμιο, ώστε το τμήμα του λιμανιού επί των οδών Τσαμαδού και Φαρών να διατεθεί για τον ελλιμενισμό MegaYachts.

 

ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ


Στο μάστερ πλαν αναφέρεται και περιγράφεται η παρουσία κτηριακών εγκαταστάσεων, απαραίτητων για την λειτουργία ορισμένων δομών και χρήσεων του λιμένα. Για τους όρους δόμησης και χρήσης γης, ταυτόχρονα με την διαδικασία της επικαιροποίησης, θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, από το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα καθορίζει πλήρως τα επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η πρόταση των μελετητών του υπουργείου που ορίζει τέσσερα ΛΟΤ (λιμενικά οικοδομικά τετράγωνα).
Το ΛΟΤ 1 αφορά περιοχή στο δυτικό τμήμα του λιμένα και τμήμα της προκυμαίας, που συνηθίζεται να αποκαλείται ως “χιλιόμετρο”, στην οποία πρόκειται ναι δημιουργηθούν δομές ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, επιβατικών και εμπορικών πλοίων. Οι προτεινόμενες, επιτρεπόμενες, χρήσεις γης αφορούν λιμενική εμπορική και επιβατική δραστηριότητα, καθώς και βοηθητικές χρήσεις με μέγιστη δόμηση τα 1.000 τ.μ.
Το Λ.Ο.Τ. 2 περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το κτήριο του Λιμεναρχείου και το Πάρκο του Λιμενικού. Οι χρήσεις γης παραμένουν ίδιες με αυτές που ορίζονται για το ΛΟΤ 1 με μέγιστη προτεινόμενη από τους μελετητές δόμηση τα 6.000 τ.μ.
Το ΛΟΤ 3 απαντάται στην περιοχή του λιμένα, όπου βρίσκονται σήμερα οι αποθήκες του λιμανιού και στο τμήμα του λιμένα που προβλέπεται να φιλοξενήσει τα μεγάλα γιοτ αναψυχής. Οι χρήσεις γης αφορούν θαλάσσιο τουρισμό και βοηθητικές χρήσης με την επιτρεπόμενη δόμηση να ανέρχεται σε 1.300 τ.μ.
Τέλος, το ΛΟΤ 4 καλύπτει μια μεγάλη, σε εύρος περιοχή, που ξεκινά δυτικά από το τμήμα του λιμένα που συνορεύει με το τρίτο λιμενικό οικοδομικό τετράγωνο, περιλαμβάνει τον προλιμένα που θα λειτουργούν οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και καταλήγει στο ανατολικότερο τμήμα του λιμανιού, στον υπήνεμο μόλο. Οι προτεινόμενες επιτρεπόμενες χρήσεις γης είναι τουρισμός, αναψυχή, ναυταθλητισμός, αλιευτική δραστηριότητα και βοηθητικές χρήσεις με επιτρεπόμενη, σύμφωνα με τους μελετητές, δόμηση 2.200 τ.μ.

 

ΟΛΟΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ  ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ


Η μέγιστη προτεινόμενη επιτρεπόμενη δόμηση επομένως είναι 10.500 τ.μ. δηλαδή μεγαλύτερη κατά 6.280 τ.μ. από τα υφιστάμενα σήμερα 4.220 τ.μ. μετά την κατεδάφιση των αποθηκών. Ολες οι δημοτικές παρατάξεις αντέδρασαν στη μεγάλη αυτή αύξηση της δόμησης και εμείς καταθέσαμε πρόταση με αύξηση μόνο κατά 3.200 τ.μ. ( 640 τμ στο ΛΟΤ 1 για το σταθμό εξυπηρέτησης, 700 τμ στο ΛΟΤ 2 για κατασκευή αποθήκης, 300 τμ στο ΛΟΤ 3 για κτήριο εξυπηρέτησης μαρίνας και 1.560 τμ στο ΛΟΤ 4 για ναυταθλητικές εγκαταστάσεις) με παράλληλη απαγόρευση δόμησης στο Πάρκο του Λιμενικού και νότια της οδού Ναυαρίνου από την οδό Τσαμαδού μέχρι την οδό Ακρίτα και από τη Μ. Αλεξάνδρου μέχρι τον ανατολικό υπήνεμο μόλο του προλιμένα.
Τελικά αποδεχθήκαμε την αύξηση της δόμησης κατά 3.760 τ.μ. με το μεγαλύτερο μέρος αυτής (360 τ.μ.) να αφορά το Σταθμό Εξυπηρέτησης μετά τη διαβεβαίωση ότι για τις ανάγκες της συνθήκης Σέγκεν απαιτούνται 400-500 τμ. Η τελική πρόταση, όπως διαμορφώθηκε μετά τη συνεννόηση των δημοτικών παρατάξεων, συγκέντρωσε τελικά μια πολλή μεγάλη πλειοψηφία.
Επιπρόσθετα οφείλουμε να επαναφέρουμε την πρόταση του δήμου για αποδέσμευση του Πάρκου του Λιμενικού και των οδών Αναλήψεως και Ψαρών από τη χερσαία ζώνη του λιμένος (ΛΟΤ 2). Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, να επιμείνουμε για την ρύθμιση της κυκλοφορίας στις πιο πάνω αναφερθείσες οδούς, σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου.
Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί, με μικρούς διαύλους επικοινωνίας με την ανοικτή θάλασσα, η ανακύκλωση των υδάτων στη δεξαμενή του λιμένα προς αποφυγή έντονης ρύπανσης, γεγονός το οποίο σήμερα εξυπηρετείται λόγω του εκτεταμένα ανοιχτού νοτιοανατολικού μετώπου στην είσοδο του.
Θεωρούμε τον προλιμένα ιδανικό σημείο ανάπτυξης των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, γιατί επιτρέπει την εκμάθηση της ιστιοπλοΐας σε προφυλαγμένο χώρο η πλησίον αυτού και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό στίβο έξω από το λιμάνι μπορεί να αναδείξει την πόλη μας σε σημαντικό Ναυταθλητικό Κέντρο. Η λειτουργία, τέλος, Ναυτικού Μουσείου μπορεί να γίνει είτε στο χώρο των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, είτε με κατάλληλη διαμόρφωση, στο κτήριο του πρώην Γυμνασίου Παραλίας, μετά προφανώς τη μετεγκατάσταση σε λειτουργικότερο χώρο των εικαστικών δραστηριοτήτων”.