Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 18:50

Προτάσεις Χριστόπουλου για προστασία ρομά από κορονοϊό

Γράφτηκε από την
Προτάσεις Χριστόπουλου για προστασία ρομά από κορονοϊό

Προτάσεις για την προστασία και μη διασπορά του κορονοϊού στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ρομά και για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην εκπαίδευσή τους κατέθεσε με ερωτήσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου, εκπαιδευτικός Γιάννης Χριστόπουλος.

Ειδικότερα, για την προστασία των ρομά, αφού αναφέρει ότι στην πόλη και σε κοινότητες του δήμου υπάρχουν άτυποι οικισμοί και καταυλισμοί, ενώ σημαντικός αριθμός παιδιών ρομά φοιτούν σε δημοτικά σχολεία (16ο, Ασπροχώματος, Αριος, Πλατέος, Θουρίας) παρατηρεί ότι παρά το γεγονός «πως με την 20210/27/3/2020 απόφαση του γενικού διευθυντή Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής κατανεμήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας το ποσό των 30.000 ευρώ, για προμήθειες υλικού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε οικισμούς και καταυλισμούς ρομά, ο δήμος δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία».

Ο Γ. Χριστόπουλος προτείνει: «Ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τους διευθυντές των παραπάνω σχολικών μονάδων, τους υπευθύνους δομών υγείας: 1) Να δημιουργεί μια τσάντα που θα περιέχει: Οδηγίες πρόληψης κορονοϊού σε σκίτσα, πλαστικοποιημένες. Καθαριστικά (χλωρίνη, σαπούνι, κρεμοσάπουνο, αντισηπτικό, χαρτί και ό,τι άλλο κρίνουν οι ειδικοί). 2) Και δεύτερη τσάντα με τρόφιμα. Οι τσάντες να παραδοθούν ονομαστικά στα παιδιά-μαθητές ρομά (καταστάσεις σχολείων) από υπηρεσίες του δήμου και δομών υγείας. 3) Να μεταδίδεται ηχογραφημένο ενημερωτικό μήνυμα, αν είναι δυνατόν και στη γλώσσα τους, που θα επιμεληθούν ειδικοί της υγείας, από κινητή μονάδα. 4) Συνεργεία καθαριότητας να προχωρήσουν σε ενδελεχή καθαρισμό των καταυλισμών, σκουπίδια - παρατημένα υλικά κλπ. και να ακολουθήσει λεπτομερής απολύμανση.

Επίσης, ρωτά τη δημοτική αρχή αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης - πρόληψης - προστασίας και μη διασποράς κορονοϊού στην ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα.

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που έχουν ξεκινήσει οι εκπαιδευτικοί, ο Γ. Χριστόπουλος αναφέρει ότι “αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια και τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας”.

Για το έλλειμα υποδομών (τάμπλετ ή λαπ - τοπ)    σε πολλούς μαθητές στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επικρίνει το υπουργείο Παιδείας που “με συνεχείς αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους αντί να επιλύσει το πρόβλημα, το επιδείνωσε και στο τέλος ανακοίνωσε πως δεν θα αποσταλούν τάμπλετ ή λαπ- τοπ σε μαθητές, παρά    του χρόνου!, θα δοθούν σε σχολεία 1 ανά 50 μαθητές!”.

Προτείνει ο “Δήμος Καλαμάτας να προβεί σε    προμήθεια και διάθεση τάμπλετ σε μαθητές που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη, σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα”, ενώ σημειώνει πως “άλλοι    δήμοι, όπως της Μεσσήνης έχουν προχωρήσει    έγκαιρα σε προμήθεια και διάθεση τάμπλετ στους μαθητές”.

Τέλος, ρωτά τη δημοτική αρχή αν προτίθεται άμεσα  να προχωρήσει σε σχετική πρωτοβουλία.


NEWSLETTER