Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 20:10

Δριμής: “Καταψηφίστηκε η αλλαγής έδρας της ΔΕΥΑ Τριφυλίας”

Δριμής: “Καταψηφίστηκε η αλλαγής έδρας της ΔΕΥΑ Τριφυλίας”

Καταψηφίστηκε η πρόταση αλλαγής έδρας της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, καθώς απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 14, σημειώνει ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» Δημήτρης Δριμής.

Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: «Με 13 ψήφους υπέρ, με 12 κατά και 2 λευκά, καταψηφίστηκε η πρόταση αλλαγής της έδρας της ΔΕΥΑΤ. Οι ΔΕΥΑ είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) της παρ. 4 του άρθρου 252 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Εχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Η σύστασή τους γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 253 του Κώδικα. Προηγείται οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας και ακολουθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που «λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Στην απόφαση αυτή καθορίζονται η επωνυμία, η κατηγορία, ο σκοπός, η διάρκεια, η έδρα της επιχείρησης…». Για την τροποποίηση της πράξης σύστασης, όπως είναι η αλλαγή έδρας, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. Απαιτούνται δηλαδή 14 ψήφοι στο σύνολο των 27 του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Η πρόταση μεταφοράς της έδρας από την Κυπαρισσία στα Φιλιατρά, δεν πήρε την απαιτούμενη εκ του νόμου πλειοψηφία των 14 ψήφων, όπως διαβάσαμε στα τοπικά μέσα και ενημερωθήκαμε αρμοδίως. Ως εκ τούτου καταψηφίστηκε και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Παρατηρήσεις
1. Δεν υπήρξε επεξεργασμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση. Τονίσαμε και στη χθεσινή συνεδρίαση πως πρέπει «…να υπάρχουν σαφείς εισηγήσεις στα θέματα. Το Δ.Σ. αποφασίζει με βάση τον Κώδικα και τους νόμους».
2. Οπως, ακόμα, γραπτά καταθέσαμε «η ΔΕΥΑΚΥ - ΔΕΥΑΤ είναι ο μεγάλος ασθενής και οικονομική πληγή του δήμου. Οφείλει 2 εκ. περίπου ευρώ στο δήμο, ζήτησε επιπρόσθετα δάνειο 400 χιλ. ευρώ περίπου από το δήμο, εισπράττει και δεν αποδίδει το πολιτιστικό τέλος, κ.ά. Η έδρα μάς μάρανε; Και μάλιστα αλλάζοντας αυθαίρετα τη χρήση της αίθουσας συνεδριάσεων των Φιλιατρών σε γραφεία; Η λειτουργία της ΔΕΥΑΤ κρίνεται αποτυχημένη και αυτό που προτείνουμε και πρέπει να γίνει είναι μια σοβαρή συζήτηση για την εκ νέου οργάνωση ή κατάργησή της».
3. Η εισαγωγή τέτοιου θέματος σε έκτακτη(!) και διά περιφοράς συνεδρίαση, σε περίοδο κορονοϊού, χωρίς εισήγηση, χωρίς δημόσιο διάλογο, με αποκλεισμό των δημοτών, χωρίς καν διάλογο μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, είναι έξω από τα πλαίσια της αυτοδιοίκησης.
4. Η πρόταση δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο σε Βόρειους και Νότιους. Και αυτό δεν είναι καλό.
5. Η ψηφοφορία κατέδειξε την αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας της ετερόκλητης διοίκησης.

Τι πρέπει να γίνει
1. Επιβάλλεται να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για το τι ΔΕΥΑΤ θέλουμε. Η σημερινή είναι κινούμενη άμμος.
2. Να γίνει τροποποίηση της συστατικής πράξης σε ό,τι αφορά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την κατανομή τους, σε συμμόρφωση με το νόμο Θεοδωρικάκου, όπως έχουμε ζητήσει και το έχουν κάνει όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας.
3. Να συγκροτηθεί το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο.
4. Η χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών στις δημοτικές ενότητες είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν λύνεται με γιουρούσια και τυχαίες πλειοψηφίες. Απαιτείται σχεδιασμός και αναζήτηση συναινέσεων.
5. Το να επενδύουμε στις αντιθέσεις των πόλεων δεν είναι πολιτική. Ας δούμε στο φως τον πολυκεντρικό μας δήμο και τι μπορούμε να αναπτύξουμε σε κάθε χώρο.
6. "Οση αξία έχει για το κεντρικό πολιτικό σύστημα το Σύνταγμα, τόση αξία έχουν για την πόλη και για την αυτοδιοίκηση ο σχεδιασμός της και οι οργανωμένες παρεμβάσεις στην πόλη", Στ. Μπένος».