Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 21:30

Καλαμάτα: Μεταφορά απορριμμάτων από την Μαραθόλακκα αν χρειαστεί με απόφαση υπουργείου Περιβάλλοντος

Καλαμάτα: Μεταφορά απορριμμάτων από την Μαραθόλακκα αν χρειαστεί με απόφαση υπουργείου Περιβάλλοντος

Τη συνδρομή του υπουργού Περιβάλλοντος έχει ζητήσει ο Δήμος Καλαμάτας για λύση στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου από τα χιλιάδες δέματα σκουπιδιών.

Αυτό αποκάλυψε χθες, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι επισημαίνοντας ότι ο υπουργός μπορεί να λάβει απόφαση για τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Για τη μίσθωση των χώρων στη Μαραθόλακκα, όπου έχουν εναποτεθεί τα χιλιάδες δέματα, παρατήρησε ότι ή θα μισθώναμε ή τα σκουπίδια θα έμεναν στους δρόμους.
Κάνοντας μια αναλυτική παρουσίαση της διαχείρισης στη Μαραθόλακκα όλα αυτά τα χρόνια κι επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες που έχει δεχθεί, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων που ανήκε στον ΦΟΔΣΑ, μεταβιβάστηκε το 2010 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας κηρύχθηκε 6 φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν είχε ούτε τον σκουπιδότοπο στα Γιαννιτσάνικα, ούτε τη ΜΟΛΑΚ.
Για τη Μαραθόλακκα υπενθύμισε ότι αρχικά λειτούργησε ως ΧΑΔΑ και το 2008 παραχωρήθηκαν 31 στρέμματα για εγκατάσταση δεματοποιητή για τα σύμμικτα, που δεν προχώρησε. Αναφέρθηκε στα μηχανήματα που κάηκαν το Πάσχα του 2011 και αποφασίστηκε η μεταφορά των σκουπιδιών.
Στη συνέχεια, όπως ενημέρωσε, εγκρίθηκε η προσωρινή διαχείριση και σταμάτησε η μεταφορά απορριμμάτων και υπολείμματος, ενώ το 2017 έγινε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ από την Περιφέρεια.
Ανέφερε ότι αναζητήθηκαν ιδιώτες εκτός Περιφέρειας, για τη μεταφορά κι επεξεργασία των σκουπιδιών, αλλά δεν βρέθηκαν κι επεσήμανε πως δεν έχει βρεθεί λύση πουθενά στη χώρα, εκτός από τις περιοχές που εφαρμόζεται η κεντρική διαχείριση. Ακόμα, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα για εναπόθεση δεμάτων στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ ή και για μεταφορά. Κι επέμεινε ότι μόνο η κεντρική διαχείριση θα δώσει τη λύση για τα απορρίμματα.
Γ.Σ.