Σάββατο, 23 Μαϊος 2020 17:14

Οικονομάκος για στάση πληρωμών στο Δήμο

Γράφτηκε από την
Οικονομάκος για στάση πληρωμών στο Δήμο

“Παρά τα εκατομμύρια που ανακοινώνει ο δήμαρχος σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, είναι φανερό από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ότι έχει γίνει παύση πληρωμών από την κεντρική κυβέρνηση.

Η κανονικότητα νόσησε νωρίς, πολύ πριν την πανδημία”. Αυτό αναφέρει σε σχόλιό του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δήμο Καλαμάτας Δημήτρης Οικονομάκος, με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.
Χαρακτηριστικά για τα οικονομικά σημειώνει:
“Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ήρθαν προς έγκριση τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2020. Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2020 προβλέπει έσοδα, χωρίς το ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρονιάς, 62.500.000 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα του δήμου, ίδια έσοδα και επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση, ανήλθαν στα 7.000.000 περίπου. Αν κάνουμε αναγωγή σε όλο το 2020 τα συνολικά έσοδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 60%, όταν τα ίδια έσοδα δηλαδή αυτά που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω των δημοτικών τελών, φόρων, προστίμων κλπ είναι μειωμένα μόλις κατά 15%. Οι εργαζόμενοι της πόλης και των χωριών παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων 10 ετών και την πανδημία από το υστέρημά τους στηρίζουν οικονομικά το δήμο.
Θα δώσουμε δύο στοιχεία: Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει για δημόσιες επενδύσεις 17.831.926 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο εκταμιεύθηκαν 460.559 ευρώ δηλαδή το 2,5%. Οπως είναι φανερό ανάλογα με τα έσοδα διαμορφώνονται και τα έξοδα. 7.000.000 ευρώ τα έσοδα, 6.222.000 ευρώ οι πληρωμές το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Για έργα στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται 23.534.242 ευρώ, το πρώτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν 31.586 ευρώ το 0,13%!”.
Ακόμα, ο Δ. Οικονομάκος σχολιάζει επικριτικά και τα όσα έγιναν με την αναβολή για την Ενεργειακή Κοινότητα, παρατηρώντας:
“Ενα θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας. Ενα θέμα για το οποίο συμφωνούσαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκτός από την «Λαϊκή Συσπείρωση». Αφού οι δημοτικές παρατάξεις που συμφωνούσαν διαβουλεύτηκαν επί δίωρο, δημιουργώντας ένα απίστευτο μπάχαλο στο Συμβούλιο, με κύρια ευθύνη του προέδρου του Δ.Σ, του δημάρχου, αλλά και των άλλων παρατάξεων, αποφάσισαν τελικά την αναβολή του θέματος. Και τι δεν άκουσαν τα αυτιά μας, για κατάργηση της ενεργειακής φτώχειας, για την ενεργειακή δημοκρατία, για την πράσινη οικονομία και για πράσινα άλογα...
H κακή αρχή είχε γίνει από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όταν το πολύ σοβαρό θέμα για τη τροποποίηση των χώρων διάθεσης των πάγκων στη λαϊκή αγορά εισήχθη για συζήτηση, αμέσως μετά αναβλήθηκε και μετά κουβεντιάστηκε στα πεταχτά! Αυτά τα κωμικοτραγικά συμβαίνουν σε κάθε συνεδρίαση αλλά η χτεσινή ξεπέρασε κάθε όριο”.


NEWSLETTER