Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 09:36

Η Καλαμάτα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Γράφτηκε από τον
Η Καλαμάτα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε χθες η Καλαμάτα. Στις 10 το πρωί εψάλη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Μεσσηνίας “Η Ρωμανία” Νίκος Σαββίδης ενημέρωσε ότι “το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916 -1923. Η αναγνώριση αυτή δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη”. Παρατήρησε ότι “τρεις γενοκτονίες συντελέστηκαν τον 20ό αιώνα, των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Εβραίων. Εξ αυτών οι δύο αναγνωρίστηκαν παγκοσμίως, άμεσα των Εβραίων και έμμεσα των Αρμενίων”.
Επεσήμανε ότι ο μισός πληθυσμός, 353.000, εξοντώθηκε και ο άλλος μισός εκτοπίστηκε, ξεριζώθηκε, από τους Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ.
Αφού ανέφερε πως “επιδίωξή μας δεν είναι ο ρεβανσισμός ούτε κάποιος νέος αλυτρωτισμός”, φανερά συγκινημένος ο Ν. Σαββίδης σημείωσε ότι “οι Ελληνες έχουν ως ύψιστη αμοιβή της αποστολής τους την ιστορική θύμηση και μεις ως Ελληνες του Πόντου δεν θα παραδώσουμε στη λησμοσύνη τις εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίων που διά πυρός και σιδήρου αφανίστηκαν από τα χώματα των πατέρων τους, χώματα δικά τους, πριν ακόμη και από την εποχή του Ομήρου. Τα θύματα της γενοκτονίας, όποια και αν ήταν, ό,τι και αν πίστευαν, τον αναστεναγμό που βγήκε από τα στήθη τους για τον άδικο θάνατό τους δεν τον άκουσε κανείς. Η θυσία τους δεν είναι δυνατόν να πάει χαμένη”.
Στη συνέχεια, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ποντίων Μεσσηνίας “Η Ρωμανία” Θανάσης Τσεντεμενίδης.
Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο Δήμος Καλαμάτας φωταγώγησε χθες το βράδυ τα δύο δημαρχεία και το Μέγαρο Χορού.


Ο Χρυσομάλλης εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Καλαμάτα, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Με αφορμή την εκδήλωση, ο Μίλτος Χρυσομάλλης τόνισε: “Τιμούμε σήμερα στην Καλαμάτα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα πριν από 101 χρόνια της πρωτοφανούς τουρκικής θηριωδίας. Δεν ξεχνάμε τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές εστίες, τα βασανιστήρια και τις σφαγές που υπέστησαν και συνεχίζουμε να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις τους. Κυρίως, όμως, τέτοια μέρα κάθε χρόνο ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας στον ποντιακό ελληνισμό ότι ενωμένοι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και για την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης από το τουρκικό κράτος. Πόντος, γη ελληνική!”.


NEWSLETTER