Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 19:29

Ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας για τις δηλώσεις Λεβεντάκη

Γράφτηκε από την
Ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας για τις δηλώσεις Λεβεντάκη

Η διατύπωση δημόσια απαράδεκτων χαρακτηρισμών που μειώνουν τους διπλωματούχους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας όπως και κάθε έναν που έχει την ιδιότητα του μηχανικού, δεν αποτελούν τη λύση στα προβλήματα, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας σε επιστολή του προς το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη.

Επίσης σημειώνει πως δεν αποτελεί λύση για τα έργα και τις μελέτες του δήμου η αποκλειστική ανάθεση αυτών σε εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους, όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αφού οι υπηρεσίες τους θα στοιχίσουν ακριβά στο δήμο και εμπεριέχουν την πιθανότητα της αστοχίας για τα έργα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει: «Κύριε δήμαρχε, θέλουμε δημόσια να εκθέσουμε τις απόψεις του Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας σχετικά με το θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα το δήμο μας και αφορά την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή μετακινήσεις μηχανικών και αρνητικών εξελίξεων σε διάφορα έργα. Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στην αρχή του έτους, σας τονίσαμε ότι η Τεχνική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Δόμησης είναι δύο απαραίτητες και κρίσιμες υπηρεσίες για τον δημότη που στερούνται του απαραίτητου προσωπικού λόγω των περικοπών των προηγούμενων χρόνων και γι’ αυτό χρειάζεται η ενίσχυση και η ενδυνάμωσή τους ώστε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Ως μηχανικοί που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε έργα στον ιδιωτικό τομέα σας επισημαίνουμε ότι κανένα σημαντικό έργο δημόσιας υποδομής που έχει ανάγκη ο δήμος μας για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών του, δεν μπορεί να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί χωρίς τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μηχανικών είτε στη μελέτη είτε στην κατασκευή. Προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής των έργων στο δημόσιο τομέα όπως και στον ιδιωτικό τομέα σαφώς και δημιουργούνται, όμως υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση, την υπέρβαση των δυσκολιών, όπως και της απόδοσης των ευθυνών γι’ αυτούς που εμπλέκονται. Η διατύπωση όμως δημόσια απαράδεκτων χαρακτηρισμών που μειώνουν τους συναδέλφους διπλωματούχους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας όπως και κάθε ένα που έχει την ιδιότητα του μηχανικού, όσο και αν πιστεύετε ότι ευθύνονται για λάθη ή παραλείψεις, δεν αποτελούν τη λύση στα προβλήματα και αποδυναμώνουν μια σημαντική και απαραίτητη υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα αυτές οι δηλώσεις αποθαρρύνουν συνολικά τις προσπάθειες του προσωπικού του δήμου μας. Επίσης δεν αποτελεί λύση για τα έργα και τις μελέτες του δήμου μας η αποκλειστική ανάθεση αυτών σε εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους, όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες αποφάσεις της Οικονομικής σας Επιτροπής, αφού οι υπηρεσίες τους θα στοιχίσουν ακριβά στο δήμο και εμπεριέχουν την πιθανότητα της αστοχίας για τα έργα.
Δυστυχώς οι δημοτικές αρχές του Δήμου Τριφυλίας, η Τεχνική Υπηρεσία και οι εκάστοτε αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, εκτός από τη συμμετοχή του συλλόγου μας για ένα περιορισμένο διάστημα στην επιτροπή διαβούλευσης, ποτέ έως σήμερα δεν ζήτησαν τη γνώμη μας για κανένα έργο ή σχεδιασμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι κυκλοφοριακές μελέτες και οι ρυθμίσεις σήμανσης που αφορούν τις πόλεις Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι, όπως και οι αστικές παρεμβάσεις και οι αναπλάσεις στο δημόσιο χώρο του δήμου μας σε όποια δημοτική ή τοπική κοινότητα έγιναν, ουδέποτε τέθηκαν σε δημόσιο διάλογο ώστε να εξασφαλίζεται η γνώμη και η αποδοχή των χρηστών, με αποτέλεσμα αυτό να αποβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις σε βάρος των έργων.
Επειδή βιώνουμε ως επαγγελματίες, όπως και όλοι οι πολίτες, τις συνέπειες από τις υπηρεσίες του δήμου μας αν τελούν υπό διάλυση σας καλούμε να αποκαταστήσετε το κύρος και την εμπιστοσύνη στην Τεχνική Υπηρεσία φροντίζοντας για την αναδιοργάνωση, τη στελέχωσή της και την αποδοτική της λειτουργία».


NEWSLETTER