Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 10:51

625.000 ευρώ για διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στους Χριστιάνους

625.000 ευρώ για διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στους Χριστιάνους

Ποσό 625.000 ευρώ εξασφαλίστηκε για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ιστορικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους, καθώς και για σωστικές παρεμβάσεις στον δεύτερο ναό που βρίσκεται δίπλα του.

Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη, ο οποίος ευχαριστεί τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική και πολύτιμη βοήθειά του, όπως αναφέρει, αλλά και αυτήν της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου που ολοκλήρωσε τη μελέτη.
Ο κ. Λεβεντάκης σημειώνει επίσης:
«Ο ναός, κατά τους αρχαιολόγους, ανεγέρθηκε την εποχή της δυναστείας των Κομνηνών, προς το τέλος του τρίτου τετάρτου του 11ου αιώνα. Αποτελεί κόσμημα, μείζονος ιστορικής σημασίας, για την περιοχή μας, μιας και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα, που η τοπική παράδοση το έχει συγκρίνει με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και από τη λαϊκή ρήση “Αγια-Σωτήρα στο Μοριά και Αγια-Σοφιά στην Πόλη”.
Τη μελέτη επέδωσε, στις 25-05-2020, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χριστιανουπόλεως κ. Χαράλαμπος Αλεξόπουλος. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, αποτελούσε κοινό στόχο, με τον πρόεδρο κ. Αλεξόπουλο, να φτάσουμε -το συντομότερο δυνατόν- στο επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα.
Ενα όνειρο λοιπόν, που θα γίνει -επιτέλους- πραγματικότητα, σε συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, έτσι ώστε το μνημείο αυτό να αποτελέσει, στο άμεσο μέλλον, έναν ολοκληρωμένο πολιτιστικό χώρο».