Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 09:24

Δήμος Μεσσήνης: Τέλος Ιουνίου απόφαση για Καλαμάτα - Ριζόμυλος, προχωράει ο βιολογικός Πεταλιδίου - Επανακαθορισμός ΓΠΣ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Στα τέλη Ιουνίου πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, σε ανοιχτή συνεδρίαση, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας.

Εξετάζεται η δυνατότητα να γίνει η συνεδρίαση στο Φιλοσοφικό Κέντρο της πόλης, ώστε να μπορεί να συμμετέχει και κόσμος.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα καταθέσει άποψη για τη συγκεκριμένη μελέτη και “δεν θα καταθέσει ο καθένας εκθέσεις ιδεών, για το πού φαντάζεται ή το πού θα ήθελε” το δρόμο.

Ο κ. Αθανασόπουλος μίλησε, ακόμα, για το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Πεταλίδι και για τη μελέτη επανακαθορισμού 6.000 στρεμμάτων γης υψηλής παραγωγικότητας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης αδειών με τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης. Παρατήρησε ότι ο δήμος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά στη Μεσσηνία στην ελαιοπαραγωγή και πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δήλωσε πως έχει μηνύματα ότι προγραμματίζεται ενίσχυση που θα τονώσει την τσέπη των πατατοπαραγωγών.

Αναλυτικά, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης παρατήρησε: “Είναι σε εξέλιξη η ανοιχτή διαβούλευση με σημαντική τη συμμετοχή δημοτών. Στόχος είναι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων, όταν θα γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλη Ιουνίου προγραμματίζουμε να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, για να καταθέσουμε απόψεις προς την Περιφέρεια και το υπουργείο. Το θέμα του δρόμου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουμε ολοκληρωμένη άποψη, θα καταθέσουμε προτάσεις που θα βελτιώνουν πράγματα για τον τόπο μας. Δεν θα αφήσουμε καμία σκιά, θα τους ακούσουμε όλους. Γι’ αυτό ζητήσαμε την παράταση, για να υπάρχει κόσμος στο Συμβούλιο. Διερευνούμε να γίνει στο Φιλοσοφικό Κέντρο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ξεκαθαρίσουν όλα, θα πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις”.

Απαντώντας σε ερώτησή μας, επεσήμανε ότι “μιλάμε για συγκεκριμένο Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε για κάτι συγκεκριμένο. Δεν θα καταθέσει ο καθένας εκθέσεις ιδεών, για το πού φαντάζεται ή το πού θα ήθελε. Εχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε και να καταθέσουμε απόψεις για κάτι συγκεκριμένο και το συγκεκριμένο είναι η μελέτη που έρχεται προς συζήτηση. Οι προσωπικές μου απόψεις δεν έχουν καμία σημασία. Σημασία έχει ότι είμαστε ένα συλλογικό όργανο και έχει μία ευθύνη και μία υποχρέωση να εξετάσει, να μελετήσει και να αποφασίσει και να τα αποτυπώσει αυτά σ’ ένα χαρτί για το συγκεκριμένο που μας έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Για τις τυχόν αντιρρήσεις δημοτών είπε πως “για οτιδήποτε κινηθεί, και μια πέτρα αν θέλουμε να κουνήσουμε κατά 1 μέτρο, σίγουρα θα υπάρχει κάποια αντίρρηση από κάποιον” και πρόσθεσε: “Εδώ είμαστε να ακούσουμε όλους τους δημότες, σεβόμαστε την άποψη όλων των δημοτών. Αυτό δεν είναι υπόθεση του ενός, είναι υπόθεση του συνόλου και για το σύνολο παλεύουμε όλοι, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του συνόλου των δημοτών του τόπου μας”.

Παρατήρησε πως “ένας δρόμος είναι εργαλείο ανάπτυξης. Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο για τον τόπο που διέρχεται ο δρόμος. Δίνονται καλύτερες δυνατότητες ή υπάρχουν και οι κατάλληλες διασυνδέσεις  για να εξυπηρετηθεί και η ενδοχώρα. Εχει σημασία για όλη την περιοχή του δήμου μας και για τη Βουφράδα και για τη Δ.Ε. Αριστομένους και μάλιστα προωθούμε, είμαστε σε αναμονή λήψης απόφασης για την παράκαμψη του Νεοχωρίου, πολύ σημαντικού δημοτικού έργου, το οποίο έχει αυτή την κατεύθυνση, να μπορέσουμε να διασυνδέσουμε καλύτερα με δρόμους ασφαλείς την ενδοχώρα με το παραλιακό μέτωπο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα”.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

Ο δήμαρχος Μεσσήνης ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση περιβαλλοντικών η μελέτη για τη μονάδα και τα δίκτυα του βιολογικού καθαρισμού Πεταλιδίου. Και πρόσθεσε πως είναι έτοιμα η οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης. Εκανε λόγο για προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδοτικού προγράμματος, ώστε να υποβληθεί και να υλοποιηθεί το έργο γρήγορα.

Ακόμα, πληροφόρησε ότι “έχουμε καταθέσει μελέτη τεκμηρίωσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε το Πεταλίδι να αναγνωριστεί κατ’ εξαίρεση ως οικισμός γ’ προτεραιότητας. Και αυτό γιατί το Πεταλίδι δεν καλύπτει το πληθυσμιακό κριτήριο που θέλει η Κοινοτική Οδηγία για την επεξεργασία αστικών λυμάτων. Αν επιτευχθεί αυτό, θα διασφαλιστεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα”. Επεσήμανε ότι πρόκειται για αναπτυξιακό έργο που θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση ολόκληρου του Μεσσηνιακού Κόλπου.

 

ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΓΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο κ. Αθανασόπουλος πληροφόρησε ότι ξεκίνησε συνεργασία με εξειδικευμένο μελετητή για την πολύ απαιτητική μελέτη επανακαθορισμού της ΛΠ3 περιοχής του ΓΠΣ Μεσσήνης. Αφορά μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων, από τα νότια της πόλης μέχρι τα όρια των τουριστικών ζωνών Mεσσήνης, Ανάληψης, Βελίκας και τα όρια της β’ κατοικίας στην Μπούκα.

“Παρότι δεν έχει τον χαρακτήρα της γης υψηλής παραγωγικότητας, αντιμετωπίζεται στο σύνολό της ως τέτοια, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να μην εκδίδει άδειες δόμησης”, είπε ο δήμαρχος. Σημείωσε ότι με τη μελέτη “θα αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας και η χρήση της γης στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης αδειών με τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης. Είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης μιας πολύ μεγάλης περιοχής”.

 

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Για τη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από τον καύσωνα ενημέρωσε ότι “έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια για τη σύνταξη φακέλου που θα υποβάλουμε στα αρμόδια υπουργεία για να δοθεί αποζημίωση”. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος με τα στελέχη του ΕΛΓΑ, υπενθύμισε ότι “ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά στο στάδιο της ανθοφορίας - δεσίματος” και σημείωσε: “Μπορεί να γίνει μέσω κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και οι διαδικασίες μπορούν να επισπευστούν, με ταχύτητα να λειτουργήσει το υπουργείο και να δοθούν οι αποζημιώσεις. Τέλη Ιουνίου θα έχει καταγραφεί και θα μπορούμε να προσεγγίσουμε το πραγματικό ποσοστό ζημιάς”.

Επίσης, παρατήρησε ότι “σε επισκέψεις μας έχουμε διαπιστώσει το ποσοστό της ζημιάς. Είναι αρκετά μεγάλη η ζημιά στην περιοχή του δήμου που είχε τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα ποσοστά ζημιάς είναι μεγάλα στο δήμο μας. Ο δήμος μας στη Μεσσηνία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά”. Και αφού έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς, ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι στην Αθήνα και θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Για τους πατατοπαραγωγούς είπε ότι διεκδικούν αποζημίωση, αναφέρθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησε έκτακτη ενίσχυσή τους, λόγω Covid.

“Τα μηνύματα που έχω, είναι ότι προγραμματίζεται ενίσχυση που θα τονώσει την τσέπη των πατατοπαραγωγών”, ανέφερε ο δήμαρχος κι επεσήμανε: “Είναι συνολικά 30.000 στρέμματα για Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα, 2 - 3 εκ. ευρώ θα ήταν ικανά για να τονώσουν τους πατατοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιά”.

Γ.Σ.