Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 16:17

Περιβαλλοντική - Πολιτιστική Ενωση Μεσσηνίας για Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από την


Την ελπίδα ότι οι δεσμεύσεις και οι καλές προθέσεις του δημάρχου Καλαμάτας για τη Μαραθόλακκα θα επαληθευτούν μεσοπρόθεσμα εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή της Περιβαλλοντικής - Πολιτιστικής Ενωσης Μεσσηνίας, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του.

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση υπενθυμίζει ότι επισκέφτηκε την περιοχή της Μαραθόλακκας, “διαπιστώνοντας και αναδεικνύοντας με τη δημόσια παρέμβασή της το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια”. Αφού ενημερώνει ότι προχώρησε σε συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων με τον δήμαρχο και με δημοτικές παρατάξεις, παρατηρεί:
“Από τη συνάντησή μας με τη δημοτική αρχή και μετά από έναν παραγωγικό διάλογο αποκομίσαμε τα ακόλουθα: Τη διαβεβαίωση του κ. δημάρχου ότι επέκταση της εναπό - ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των όρων της εν ενεργεία σύμβασης διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς έως σήμερα η τήρησή τους είναι πλημμελής. Την ουσιαστική και άμεση υποστήριξη, ενίσχυση και εντατικοποίηση προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, καθώς και τη δέσμευση ότι στην ολοκληρωμένη κεντρική διαχείριση θα αποστέλλεται μόνο το υπόλειμμα μετά από αποτελεσματική διαλογή στην πηγή. Ευελπιστούμε ότι οι δεσμεύσεις και οι καλές προθέσεις θα επαληθευτούν μεσοπρόθεσμα”.
Ωστόσο, αναφέρει ότι “τα εύλογα ερωτήματα που βέβαια προκύπτουν είναι: Θα γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η διαλογή στην πηγή ή θα επαναπαυτούμε σε μια κεντρική διαχείριση, της οποίας η βιωσιμότητα είναι δεδομένο ότι εξαρτάται από τον όγκο, δηλαδή την ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων και όχι το υπόλειμμα; Οι δήμοι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα ή θα δεσμεύονται ολοσχερώς, σε τι ποσοστό και με ποιο αντίτιμο; Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα απορρίμματα κατά κύριο λόγο αποτελούνται από υλικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά, μόνο αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σε επίπεδο δήμου και όχι σε κεντρικό επίπεδο, όπως αναλύουμε ξεχωριστά σε άρθρο μας, όπου κατατίθενται τεκμηριωμένα οι προτάσεις μας”.