Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 19:30

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Οι παθογένειες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Οι παθογένειες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ

Συμβούλιο του “παραλόγου” που ξεπέρασε την παθογένεια των προηγούμενων ζωντανών συνεδριάσεων στο ιστορικό Δημαρχείο, ήταν το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με φυσική παρουσία μετά από 3 μήνες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, το βράδυ της Τετάρτης, στη νέα του στέγη στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου Μεσσηνίας. 

Η διαδικασία του ελέγχου της δημοτικής αρχής, των ερωτήσεων των συμβούλων των μειοψηφιών και των απαντήσεων από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, διήρκεσε κοντά 3 ώρες. Και αυτό γιατί υποβλήθηκαν 58 ερωτήσεις(!) με την ανοχή του προέδρου. Ετσι όταν ξεκίνησαν τα θέματα, με το εκτός ημερήσιας διάταξης που περιλαμβανόταν, στις 11.15 το βράδυ, ο πρόεδρος θέλοντας να τιμωρήσει τις μειοψηφίες, δήλωσε ότι η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 2.20 το πρωί, ύστερα από 6 ώρες, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις των μειοψηφιών.
Οταν ολοκληρώθηκαν τα πρώτα 3 θέματα (1 εκτός και 2 της ημερήσιας διάταξης), το ρολόι είχε φθάσει λίγο πριν τη 1 το πρωί. Οι μειοψηφίες ζήτησαν διακοπή με αποκαμωμένους τους συμβούλους τους, πρόεδρος και δήμαρχος επέμειναν για συνέχιση και στη 1 οι μειοψηφίες αποχώρησαν. Στη συνέχεια οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής συζήτησαν μόνες τους, χωρίς αντίλογο, κι ενέκριναν όλα τα υπόλοιπα θέματα, υπηρεσιακού κυρίως χαρακτήρα τα περισσότερα, αναβάλλοντας το σημαντικό θέμα της πολεοδόμησης της Ανατολικής Παραλίας και της ολοκλήρωσης της διάνοιξης της οδού Κρήτης. Αναμένεται να συζητηθεί σε εμβόλιμη ειδική συνεδρίαση, το πιθανότερο την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι ελεύθερες ημερομηνίες είναι περιορισμένες.
Το παρήγορο είναι ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο του νέου κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου και ο πρόεδρος Δημήτρης Πολίτης είπε ότι “αύριο (χθες δηλαδή) θα κοινοποιηθεί σε όλους, θα γίνει Διαπαραταξιακή Επιτροπή και μετά θα εγκριθεί στο Συμβούλιο”.
Ο αντιπρόεδρος Στάθης Σταματόπουλος αποκάλυψε ότι στο νέο κανονισμό προβλέπεται ειδική ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον έλεγχο της δημοτικής αρχής (ερωτήσεις - απαντήσεις).
Κατά την είσοδό τους στο αμφιθέατρο τα μέλη του Συμβουλίου και οι πρόεδροι των κοινοτήτων θερμομετρήθηκαν από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας κι έβαλαν αντισηπτικό υγρό, ενώ αντισηπτικό υπήρχε και σε σημεία της αίθουσας. Για τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη χωροταξία και τις θέσεις των συμβούλων (δεν χωρούσαν όλοι στα έδρανα, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας), υπήρξε δέσμευση ότι θα λυθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Σε ανακοίνωση - σχόλιό του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος σημειώνει: “Από το Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε αντιδρώντας στην καινοφανή ερμηνεία του κανονισμού του τόσο από τον κ. πρόεδρο του Σώματος όσο και από τον κ. δήμαρχο. Την ορθή ερμηνεία του κανονισμού κατέθεσε ο αντιπρόεδρος κ. Σταματόπουλος, ο μόνος νομικός του προεδρείου, και αποσαφήνισε ότι η κάθε συνεδρίαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4.30 ώρες. Η απόφαση της δημοτικής αρχής για συνέχιση της συνεδρίασης μετά την πρώτη πρωινή για να συζητηθούν ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, δείχνει αφ’ ενός την περιφρόνησή της προς την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και των δημοτικών παρατάξεων και αφ’ ετέρου το άγχος η συζήτηση να γίνει επιδερμικά, σύμφωνα με παλιές ξεπερασμένες πρακτικές, σε ένα ήδη κουρασμένο βουλευόμενο σώμα. «Εξεστι Kλαζομενίοις ασχημονείν».
Υ.Γ. Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου βλέποντας την πληθώρα των ερωτήσεων, είχα προτείνει να υπάρχει κάθε μήνα ειδική συνεδρίαση στην οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν την ευκαιρία να θέτουν στη δημοτική αρχή όσες ερωτήσεις επιθυμούν. Η πρότασή μου αυτή απερρίφθη από τον κ. δήμαρχο. Χαίρομαι που έστω και τώρα η αναγκαιότητα της ειδικής αυτής συνεδρίασης γίνεται κατανοητή και θα προβλέπεται στο νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου”.
Γ.Σ.