Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 20:44

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης Οιχαλίας

Γράφτηκε από την
Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης Οιχαλίας

 

Συνδημότισσες και συνδημότες, η δημοτική αρχή του δήμου Οιχαλίας συναντήθηκε με τους Προέδρους των κοινοτήτων στις 18 Ιουνίου 2020 και το θέμα που κυριάρχησε στην επακολουθούμενη συζήτηση ήταν της διαχείρισης των απορριμμάτων από το δήμο.

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή δια του τύπου για τα συζητηθέντα στη συνάντηση αυτή έχω να σας ενημερώσω για τα εξής:

Επειδή, οι Αντιδήμαρχοι Ηλίας Ντονάς και Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, υπονοούν στην ανακοίνωση ότι συγκαταλέγομαι μεταξύ των κάποιων που επιδιώκουν να μείνουν τα απορρίμματα στους δρόμους και τα σχολεία όπως πριν από ένα χρόνο, σας ενημερώνω ότι, αυτή η κατηγορία για το πρόσωπό μου είναι συκοφαντική, ανυπόστατη και αναληθής.

Στο σημείο αυτό, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ξεκαθαρίζω ότι, η πολιτική μου φιλοσοφία είναι αντίθετη από μικροπολιτικά οφέλη και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ τα απορρίμματα να μένουν στους δρόμους στις πλατείες, τα σχολεία.

Ωστόσο, πρέπει να τονισθεί ότι, πριν από τρία χρόνια, οι όψιμοι επικριτές μου κα Γεωργακοπούλου (διοργανώτρια της συνάντησης και ηθική αυτουργός της ανακοίνωσης) και κ. Δημητρακόπουλος, διακατέχονταν από περιβαλλοντικές ευαισθησίες και για τον λόγο αυτό με την τότε τακτική τους δεν επέτρεψαν στον πρώην δήμαρχο κ. Σταθόπουλο να κατασκευάσει μονάδα προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων σε συνεργασία με το δήμο Μεσσήνης στις τοποθεσίες Προφήτη Ηλία Δωρίου ή Καλύβια Οιχαλίας. Φυσικά, ούτε πρότειναν στον κ. Σταθόπουλο, την περίοδο που βρισκόταν σε αδιέξοδο με τα σκουπίδια στους δρόμους, τη σημερινή τους πρακτική, δηλαδή, το θάψιμο των απορριμμάτων στις αποκαταστημένες χωματερές.

Επειδή δε, ως υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος, πρέπει να προτείνω και λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπό τις παρούσες συνθήκες, την λύση θα την αναζητήσω στην πρόσφατη δήλωση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αφορμή την απόφασή του να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ο δήμος Καλαμάτας. Ο κ. Νίκας επισήμανε ότι:

« Υπέγραψα την κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη για να μπορεί να κάνει μεταφορά των σκουπιδιών. Ως Περιφερειάρχης είμαι ο κυρίως υπεύθυνος για τη διαχείριση, όχι οι δήμαρχοι, υποχρέωση των οποίων είναι να τα μαζεύουν. Κάποιος όμως πρέπει να τους πει που θα τα πάνε. Στάθηκα δίπλα στο δήμο Κρανιδίου, στο δήμο Δυτικής Μάνης και τώρα στο δήμο Καλαμάτας. Διαβεβαιώνω ότι θα είμαι δίπλα στους δημάρχους».

Ωστόσο, η δημοτική αρχή του δήμου Οιχαλίας, εξ όσον γνωρίζω, δεν αναζητά λύση μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όμως, δεν μπορώ να ανεχθώ την παράνομη πρακτική της δημοτικής αρχής να θάβει τα σκουπίδια δίπλα από τις αποκαταστημένες χωματερές στο Μοναστηράκι Ανδανίας και τον Προφήτη Ηλία Δωρίου κατόπιν έγγραφης εντολής της Δημάρχου προς τους οδηγούς. Γνωρίζει η κυρία Γεωργακοπούλου ότι για να μετακινείται ένα απορριμματοφόρο απαιτείται να έχει διαταγή πορείας από το γραφείο κίνησης και ότι η δική της εντολή προς τους οδηγούς είναι παράνομη; Την παράνομη αυτή πρακτική της δημοτικής αρχής που αποτελεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος περιγράφει σε έκθεση αυτοψίας του το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας. Επιπροσθέτως, φημολογείται ότι στο χώρο των πρώην σφαγείων του Μελιγαλά και σε χωράφι πλησίον του παρακείμενου ποταμού έχουν θαφτεί απορρίμματα.

Επιπλέον, δεν μπορώ να ανεχθώ, τις επιλήψιμες και αδιαφανείς διαδικασίες που μεθοδεύει η δημοτική αρχή, ώστε με ελεγχόμενες ως προς την νομιμότητά τους απευθείας αναθέσεις και χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη να πληρώνονται από το δήμο 84.037,28 ευρώ για τη διαχείριση απορριμματικού όγκου στις δημοτικές ενότητες από το Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι τεχνικές περιγραφές των εργασιών που αφορούν τις αναθέσεις εργασιών για τη διαχείριση απορριμματικού όγκου στις δημοτικές ενότητες και συνοδεύουν τα εντάλματα πληρωμής πρέπει να συγκριθούν με αυτές τις εργασίες που έγιναν πραγματικά ώστε να εξακριβωθεί αν υπάρχει ζήτημα έκδοσης αναληθών βεβαιώσεων παραλαβής εργασιών.

Ακόμη, χρήζει έρευνας η τεχνική περιγραφή που αφορά τη διαχείριση απορριμματικού όγκου στη Δ.Ε. Ανδανίας, διότι, η αρχική που μου εστάλη ηλεκτρονικά από την κυρία Δήμαρχο στις αρχές Μαΐου 2020 είναι αλλοιωμένη ως προς το περιεχόμενό της σε σχέση με αυτή που μου δόθηκε ως αντίγραφο από το ένταλμα. Δεν είναι δυνατόν για την ίδια εργασία να έχουμε δύο τεχνικές περιγραφές που να τις χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ίσχυε η πρώτη τεχνική περιγραφή θα είχαμε προφανή παράνομη απευθείας ανάθεση εργασιών λόγω κατάτμησης.

Αξιοσημείωτο και ελέγξιμο, ως προς τη νομιμότητα, είναι το γεγονός ότι το φύλλο εκτέλεσης των εργασιών που καταγράφει τις ώρες εργασίες των μηχανημάτων καθώς και τον τύπο αυτών υπογράφεται από τους Αντιδημάρχους Δημητρακόπουλο και Ντονά. Απορίας άξιον είναι αν οι Αντιδήμαρχοι παρευρίσκοντο εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού επί τόπου τις 18 ημέρες του Μαρτίου 2020 στα σφαγεία Μελιγαλά και τις 15 ημέρες του Απριλίου 2020 στο Μοναστηράκι Ανδανίας ώστε να καταγράφουν τις ώρες που δούλευαν τα μηχανήματα όπως αυτό βεβαίωσαν στο φύλλο εκτέλεσης των εργασιών. Επιπλέον ο κ. Ντονάς επιβάλλεται να μας δώσει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ερπυστριοφόρου μηχανήματος που δούλευε χωρίς πινακίδες στο Μοναστηράκι Ανδανίας και τον Προφήτη Ηλία Δωρίου.

Επίσης, προς τους Προέδρους των Κοινοτήτων, μια φιλική εκ μέρους μου παρότρυνση είναι να επιδιώκουν την πολύπλευρη ενημέρωση για να μην καταλήγουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Τέλος, επ΄ ευκαρία της σημερινής ανακοίνωσής μου, ενημερώνω τους δημότες ότι, η σημερινή δημοτική αρχή, παρόλα τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει (δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το ρεύμα στα αντλιοστάσια και για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας στα χωριά μας), εντούτοις, προχώρησε στην πρόσληψη Γενικού Γραμματέα που θα επιβαρύνει ετησίως το δήμο κατά 40.000 ευρώ περίπου. Κατά την άποψή μου, η πρόσληψη αυτή δεν ήταν αναγκαία, εφόσον, ο δήμος μας έχει περίπου 50 υπαλλήλους εκ των οποίων 12 είναι ήδη Προϊστάμενοι και η επιπλέον μηνιαία επιβάρυνση εκάστου λόγω της θέσης που κατέχει είναι 250 ευρώ.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω επισημάνσεων και παρατηρήσεων, προκύπτει ότι, οι λόγοι που έχω απευθυνθεί στις αρμόδιες δημόσιες αρχές είναι για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά επιζήμια ταφή των απορριμμάτων καθώς και για να μπει ένας φραγμός στη αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών πόρων του δήμου.

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού

 Δημήτριος Κόνιαρης

Δημοτικός Σύμβουλος Οιχαλίας


NEWSLETTER