Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 08:44

Καλαμάτα: Απόφαση για πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας

Γράφτηκε από την


Την εκκίνηση των διαδικασιών για την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας ανατολικά της Καρακούση, που περιλαμβάνει τη διάνοιξη της οδού Κρήτης και την ελπίδα της τουριστικής ανάπτυξης, ενέκρινε με ισχυρή πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το βράδυ της Πέμπτης.

Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι οι διαδικασίες πολεοδόμησης κρατούν 15 με 20 χρόνια τουλάχιστον, και ο σύμβουλος Δημήτρης Κουκούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι περισσότεροι από μας δεν θα δούμε τη διάνοιξη της Κρήτης”.
Οι μειοψηφίες (Κοσμόπουλος, Τζαμουράνης, Μάκαρης, Κουζή) άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή για την απουσία συνολικής μελέτης για όλο το παραλιακό μέτωπο, ευρύτερης αναθεώρησης του ΓΠΣ και μελέτης αναπτυξιακού χαρακτήρα της περιοχής.
Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος μίλησε για μία ιστορική ημέρα και ανέφερε πως ελπίζει να έρθει ο στρατηγικός σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο, που αφορά την πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής για την περιοχή του Κορδία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τα τεύχη φακέλου δημόσιας σύμβασης μελέτης για την αποτύπωση - κτηματογράφηση, πολεοδόμηση, πράξη εφαρμογής, γεωλογική μελέτη, οριοθέτηση ρεμάτων, περιβαλλοντική μελέτη περιοχής επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου Ανατολικής Παραλίας και επιλογής της ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων μελετών άνω των ορίων του Ν. 4412/2016 με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής.
Η περιοχή μελέτης οριοθετείται από τις οδούς: Ναυαρίνου στο νότιο τμήμα της, Λακωνικής στο βόρειο, Καρακούση στο δυτικό της τμήμα, ενώ στο ανατολικό της μέρος εφάπτεται με το όριο της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας. Οι προβλεπόμενες από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρήσεις γης είναι της γενικής κατοικίας και του τουρισμού αναψυχής.
Σύμφωνα με την εισήγηση, η συγκεκριμένη περιοχή, 440 στρεμμάτων, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Καλαμάτας, καθώς περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης που δεν έχει ακόμα οργανωθεί πολεοδομικά. Η ολοκλήρωση της χάραξης και διάνοιξης της οδού Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα της αποσυμφόρησης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και της ενίσχυσης και επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο.