Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 09:00

Mεταξύ ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας: Συντονιστικό κατά της παραβατικότητας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη λειτουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΥΚ), στο Ιστορικό Δημαρχείο, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας.

Στο Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης η συνεδρίαση έφθασε αργά, μετά τα μεσάνυχτα και αποφασίστηκε το σημαντικό αυτό θέμα, λόγω της σοβαρότητάς του, να αναβληθεί.
Εκτιμάται ότι το ΕΣΥΚ μπορεί να λειτουργήσει μέσα στον Ιούλιο.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο, έχουμε αποφασίσει τα περισσότερα” κι εξέφρασε την πίστη του πως η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα.
Στο σχέδιο του υπό έγκριση μνημονίου για τη συνεργασία δήμου και υπουργείου καθορίστηκε ότι για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος:
- Θα συσταθεί Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας. Το κέντρο θα στελεχώνεται από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης και από προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό. Σκοπός του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου θα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών. Επιπλέον, θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Θα οριστούν δύο υπηρεσιακοί σύνδεσμοι μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας (αξιωματικός Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας) και Διεύθυνσης (Τμήματος) Δημοτικής Αστυνομίας, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τη δρομολόγηση λύσεων επί των πάσης φύσεως προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος και αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών.
- Οι υπηρεσιακοί σύνδεσμοι της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας θα μεταφέρουν, θα συντονίζουν και θα υλοποιούν τα αιτήματα για κοινές δράσεις των δύο υπηρεσιών. Το ΕΣΥΚ θα δέχεται παράπονα - καταγγελίες πολιτών, τα οποία και θα μεταφέρει στους έχοντες την αρμοδιότητα να ενεργήσουν.
- Με κοινή απόφαση του προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας και του διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, το ΕΣΥΚ εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, θα λειτουργεί όλες τις ημέρες πλην Κυριακής και αργιών, κατά το χρονικό διάστημα για τις μεν καθημερινές, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ για το Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι.
Η οργάνωση και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του ΕΣΥΚ θα πραγματοποιηθεί με δαπάνες του Δήμου Καλαμάτας σε χώρο που θα επιλέξει ο δήμος (στο Ιστορικό Δημαρχείο).
- Υπό τις οδηγίες του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης με τη συνδρομή της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας και την εποπτεία του ΕΣΥΚ θα διενεργούν καθημερινά ελέγχους για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου γενικά, αλλά και ειδικά σε χώρους λαϊκών αγορών, παζαριών κ.λπ.
- Θα λειτουργήσει απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του ΕΣΥΚ και των Κέντρων Επιχειρήσεων Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας.
- Θα υπάρχει μεταξύ Δημοτικής Αστυνομίας και του Τμήματος Τροχαίας κοινός προγραμματισμός στόχων - δράσεων και διάθεσης πόρων. Σκοπός της ανωτέρω συνεργασίας είναι η μείωση της παράνομης στάθμευσης (ιδιαίτερα σε θέσεις ΑμεΑ, διαβάσεις ΑμεΑ) προς διευκόλυνση της διέλευσης των πεζών, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, καθώς επίσης και η εξάλειψη της αντικοινωνικής στάθμευσης.
- Θα υπάρχει κοινή δράση σε θέματα, όπως: Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές - αντιμετώπιση παρεμπορίου. Πολιτική προστασία. Ελεγχος παράνομων σταθμεύσεων. Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Περιπολίες σε περιοχές του δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Εγκαταλελειμμένα οχήματα.
- Θα υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μικροεγκληματικότητα σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας, η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η παροχή συνδρομής σε άτομα που χρήζουν άμεσης βοήθειας (άστεγοι, ηλικιωμένοι, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λπ.), η επιτήρηση κοινόχρηστων χώρων, η επισήμανση ανθυγιεινών εστιών κ.ά., με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Γ.Σ.