Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 09:22

Σε αδιέξοδο η Τριφυλία για τα σκουπίδια: Ενταση και μηνύσεις στη χωματερή στο Αλιμάκι

Γράφτηκε από τον
Σε αδιέξοδο η Τριφυλία για τα σκουπίδια: Ενταση και μηνύσεις στη χωματερή στο Αλιμάκι

 

 

Εξόργισε τους κατοίκους των Ραχών και της γύρω περιοχής η προσπάθεια του Δήμου Τριφυλίας να ρίξει και πάλι σκουπίδια στο χώρο της παράνομης χωματερής στο Αλιμάκι, που εξακολουθεί να καίγεται από την Παρασκευή το απόγευμα.

Ετσι όταν χθες στις 6.30 περίπου το πρωί δύο απορριμματοφόρα πήγαν και άδειασαν σκουπίδια στο χώρο, οι κάτοικοι έσπευσαν στο σημείο και ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία και επενέβη οδηγώντας τους οδηγούς στο ΑΤ Τριφυλίας. Εκεί έσπευσαν και κάτοικοι της περιοχής που υπέβαλαν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και κυρίως κατά όποιου έδωσε εντολή να πάνε τα απορριμματοφόρα να αδειάσουν στο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οδηγοί υποστήριξαν ότι είχαν προφορική εντολή από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, ενώ στο τμήμα έφτασε λίγο αργότερα και ο ίδιος ο δήμαρχος.

Οι οδηγοί με προφορική εντολή της εισαγγελέως Κυπαρισσίας αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ από την Αστυνομία σχηματίζεται δικογραφία και ξεκίνησε προανάκριση για το συμβάν.

Από τους κατοίκους της περιοχής ο Γιάννης Κατσαργύρης πρώην δημοτικός σύμβουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μας διαβεβαίωσαν ότι μέχρι αύριο δεν θα έφερναν πάλι σκουπίδια στο χώρο, όμως ξαφνικά στις 6 δύο φορτηγά ανέβηκαν γεμάτα σκουπίδια και εκεί κάποιος συγχωριανός μας, μας ειδοποίησε ότι έφεραν σκουπίδια. Αμέσως κινητοποιηθήκαμε, ειδοποιήσαμε την Αστυνομία, πήγε εκεί και βρήκε τα φορτηγά που άδειασαν στον παράνομο χώρο στο Αλιμάκι. Ρωτήσαμε τους οδηγούς ποιος τους διέταξε να φέρουν τα σκουπίδια, μας είπαν ότι με προφορική εντολή του κ. Λεβεντάκη. Η Αστυνομία συνοδεία τούς έφερε στο Αστυνομικό Τμήμα και τώρα είμαστε εδώ να υποβάλουμε μήνυση».

Σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τους κατοίκους έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, τους κάλεσε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, η οποία και έγινε λίγη ώρα αργότερα. Ο δήμαρχος ζήτησε την ανοχή τους ώστε να λειτουργήσει ο σκουπιδότοπος για περίπου 6 μήνες ακόμη μέχρι να πάνε τα σκουπίδια στην ΤΕΡΝΑ. Τόνισε ότι η διαχείριση των σκουπιδιών έχει μπει στην τελική ευθεία και είναι ζήτημα λίγου χρόνου όπως τους έχει διαβεβαιώσει και η Περιφέρεια για να αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Αναγνώρισε το μεγάλο βάρος που έχει υποστεί η συγκεκριμένη περιοχή και οι κάτοικοί της -“ούτε σας ζητάω περίοδο χάριτος για να σας κοροϊδέψω, όμως έχουν γίνει προσπάθειες και το πρόβλημα θα λυθεί, δεν πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους” τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι προσπάθησε να πάνε τα σκουπίδια δίπλα από τη χωματερή στα Φιλιατρά, αλλά βρέθηκαν κάποιοι εκεί για να κάνουν αντιπολίτευση. 

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι τόνισαν ότι πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν πρόκειται να δεχθούν να αδειάσει κανένα φορτηγό στην περιοχή τους, ενώ δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος των σκουπιδιών όλης της Τριφυλίας. Σημείωσαν επίσης ότι δεν αντιδρούν για αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλά επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μάλιστα οι ίδιοι πρότειναν και οι άλλες πόλεις να κρατήσουν τα σκουπίδια τους σε δικούς τους χώρους. Η πρόταση αυτή κέρδισε έδαφος και την υποστήριξε και ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, λέγοντας πως κάθε ΔΕ θα πρέπει να δεχθεί τα δικά της σκουπίδια αν αυτό είναι εφικτό, ζητώντας και την ανοχή των κατοίκων. Αυτό ζήτησε και η αντιδήμαρχος Χάιδω Παναγιωτοπούλου, καθώς και να δεσμευτεί η Περιφέρεια με χρονοδιάγραμμα για τη διαχείρισή τους.

Ο αντιδήμαρχος Αλέκος Κουτρουμπής που είναι και αρμόδιος Καθαριότητας τόνισε πως η ΤΕΡΝΑ μόλις ξεκινήσει θα πάρει αμέσως τα σκουπίδια, μέχρι τότε όμως πρέπει να γίνει κάτι και τα σκουπίδια να μην μείνουν στους δρόμους εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου και θα πρέπει ο καθένας να δεχθεί τα δικά του.

Με το να πάρει κάθε δημοτική ενότητα τα δικά της σκουπίδια συμφώνησε και ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, τονίζοντας πως αυτό είναι το πιο δίκαιο και το πιο δημοκρατικό και συμπληρώνοντας πως άμεσα θα επικοινωνήσει με την Περιφέρεια ώστε να πει αυτή πού να πάνε τα σκουπίδια. 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER