Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020 10:10

Καλαμάτα: Στην τελική ευθεία για τον νέο αγωγό ύδρευσης από το Πήδημα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Στην τελική ευθεία για τον νέο αγωγό ύδρευσης από το Πήδημα (βίντεο)

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για το μεγάλο έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από το Πήδημα στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 11,1 εκ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το πέρασμα του αγωγού στην οδό Αθηνών, που προβλέπει η μελέτη κι εξετάζεται η διέλευσή του από τη Νέα Είσοδο.

Τα στοιχεία αυτά επεσήμανε στην “Ε” ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αναφορές του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.
“Το έργο έχει ολοκληρωθεί από πλευράς γραφειοκρατίας, έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και είναι θέμα ημερών να γίνει η υπογραφή του”, μας είπε ο κ. Βασιλειάδης και παρατήρησε πως “είναι ένα έργο που πιστεύω ότι θα κάνει 3 χρόνια τουλάχιστον. Είναι γύρω στα 15 - 16 χιλιόμετρα δίκτυο, το οποίο δεν είναι παντού εύκολο”.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθηνών και ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης μας εξήγησε: “Ηδη ψάχνουμε για κάποιους άλλους τρόπους να περάσουμε την Αθηνών, γιατί στην Αθηνών δεν είναι εύκολο να περάσει ένας τέτοιος μεγάλος αγωγός. Η ελάχιστη διατομή του σκάμματος που θα πρέπει να κάνουμε, θα είναι 1,5 μέτρο και βάθους γύρω στα 2 μέτρα. Ενα τέτοιο όρυγμα που θα γίνει μέσα στην Αθηνών, είναι δύσκολο να περάσει, γιατί η Αθηνών είναι πολύπαθη, έχουν περάσει διάφορα δίκτυα και από μας και από άλλες κοινωφελείς επιχειρήσεις”.


Επιβεβαίωσε ότι “εξετάζεται η λύση της Νέας Εισόδου, πιθανότατα, θεωρούμε ότι είναι η πιο βατή”, ενώ για τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο μας απάντησε: “Για τον περιφερειακό υπάρχει πρόβλημα με τον “Μορέα”. Μπαίνουμε στον περιφερειακό του “Μορέα” και είναι πολύ δύσκολο να τον προσεγγίσουμε. Είναι πολύ δύσκολο να περάσουμε από τα τεχνικά του έργα”.
Να υπενθυμίσουμε ότι για το έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” (δημοπρατήθηκε από το “Φιλόδημος”), ανάδοχος είναι η εταιρεία Θέμελη Α.Ε. με έκπτωση 36,51%.
Σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας, “ο νέος αγωγός Φ800 που θα υδροδοτεί την Καλαμάτα, θα πορεύεται επί της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης και όχι ανατολικά αυτής, όπως ο υπάρχων αγωγός Φ600. Το έργο προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχόντων αγωγών διατομής Φ600 και Φ300 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως την Καλαμάτα με νέο αγωγό διατομής Φ800 και του αγωγού διατομής Φ300 από την Τ.Κ. Ασπροχώματος με νέο αγωγό διατομής Φ400. Ο νέος κεντρικός αγωγός διατομής Φ800 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως την Καλαμάτα έχει σχεδιαστεί για μεταφορά νερού για 150.000 κατοίκους, ώστε να καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Μεσσήνης και των τοπικών κοινοτήτων της παραλιακής ζώνης του Δήμου Δυτικής Μάνης (από Αβία έως Τραχήλα)”.

ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ύδρευσης που υλοποιεί η ΔΕΥΑΚ στην πόλη και σε κοινότητες, ενώ για τα επόμενα χρόνια προγραμματίζει έργα για να αντικαταστήσει όλο το παλιό και προβληματικό δίκτυο στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Βασιλειάδη, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το έργο αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στην Κοινότητα Καλαμάτας - β’ φάση, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, που εντάχθηκε με χρηματοδότηση από το “Φιλόδημος” και πέρασε στο “Αντώνης Τρίτσης”.
Αναφέρεται κυρίως στο Ιστορικό Κέντρο και αφορά αντικατάσταση όλων των δικτύων και κάποια διάσπαρτα μικρά κομμάτια σε όλη την έκταση της πόλης, που παρουσιάζουν προβλήματα είτε από ζημιές είτε είναι από αμίαντο είτε από PVC.
Για την πόλη της Καλαμάτας ο γενικός διευθυντής μάς ενημέρωσε ότι “έχουμε μελέτες για όλα τα προβληματικά δίκτυα της πόλης. Υπάρχουν άλλες δύο μελέτες, η μία έχει ήδη υποβληθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, ύψους 3 εκ. ευρώ και αναφέρεται κυρίως στο Νησάκι και σε περιοχές στη Ράχη. Λήγει τέλος του μήνα η προθεσμία της πρόσκλησης και η ΔΕΥΑΚ περιμένει την αξιολόγηση. Εχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις, είναι πλήρης η μελέτη, ακόμα και τα οικονομοτεχνικά της και θα τα υποβάλουμε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, όταν θα ανοίξουν οι προσκλήσεις για τη δ’ φάση. Θα φτιάξουμε όλη την περιοχή της Παραλίας και της Ράχης και στην ουσία θα κλείσουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αστικό ιστό της Καλαμάτας. Θα αντικατασταθούν όλα, παλιά και αυτά που έχουν προβλήματα και φιλοδοξούμε στην επόμενη 4ετία να έχουμε ολοκληρώσει όλη αυτή την αλλαγή”.
Ακόμα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στις κοινότητες, στις περιοχές Βέργας, Μικρής Μαντίνειας, Αντικαλάμου, Σπερχογείας. Μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί το 40% με 45% του έργου.
Υλοποιούνται, επίσης, διάφορες μικροεπεκτάσεις σε περιοχές του δήμου που είτε ο κόσμος ζητάει επέκταση είτε υπάρχουν προβλήματα και γίνονται άμεσες αντικαταστάσεις.
Τέλος, ο κ. Βασιλειάδης παρατήρησε ότι “έργο τού “Φιλόδημος”, του “Αντώνης Τρίτσης” πλέον, είναι η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού που στέλνει το νερό από τις πηγές του Πηδήματος στην Κοινότητα Αρφαρών. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε βελτίωση της παροχέτευσης στην περιοχή που έχει μεγάλες καταναλώσεις και μεγάλη οικονομία. Εχουμε παράδοξο σύστημα υδροδότησης εκεί και πιστεύουμε με το έργο να το εξομαλύνουμε”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER