Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 15:08

Απαλλοτριώσεις των οικιών Μητροπέτροβα και Γκρίτζαλη

Γράφτηκε από τον
Απαλλοτριώσεις των οικιών Μητροπέτροβα και Γκρίτζαλη

 

Πρόταση για την απαλλοτρίωση των οικιών του Μητροπέτροβα και του Γιαννάκη Γκρίτζαλη από το Δήμο Οιχαλίας, κατέθεσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούριος Απόλλων» στο δήμο.

Πρόκειται για σημαντικούς αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 και πρωταγωνιστές αργότερα της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834. Η απαλλοτρίωση προτείνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας, που συνίσταται στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, λόγω της σημαντικής συμμετοχής τους, αλλά και των κατοίκων της περιοχής της Βόρειας Μεσσηνίας, στην Επανάσταση του 1821. Σημειώνεται δε πως στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση η απαλλοτρίωση της οικίας τους εκτός από την αναγνώρισή τους ως σημαντικών αγωνιστών της Επανάστασης, θα σημάνει και την αναγνώριση της συμμετοχής της περιοχής στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται για τους δύο αγωνιστές: «Ο Μήτρος Πέτροβας, γνωστότερος ως Μητροπέτροβας, ήταν από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε το 1745 στη Μεσσηνία, στη Γαράντζα, σημερινή Ανω Μέλπεια. Παλιός συμπολεμιστής του Ζαχαριά, συντάχθηκε με τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου και τον Κολοκοτρώνη, πολύ πριν την Επανάσταση του 1821. Στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρά την προχωρημένη ηλικία του, έλαβε ενεργό συμμετοχή, με δικό του στρατιωτικό σώμα συμβάλλοντας τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ηταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία οπλαρχηγός. Τον έλεγαν όλοι «παππούλη» και ο Κολοκοτρώνης «μπάρμπα». Ο Κολοκοτρώνης που τον θεωρούσε μια κοντινή, σχεδόν πατρική φιγούρα άκουγε τις συμβουλές του πριν από κάθε επιχείρηση στην οποία λάμβανε μέρος. Στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλές μάχες, με καθοριστική συμβολή στην ιστορική Μάχη του Βαλτετσίου, στην οποία διακρίθηκε για την απόκρουση των επιθέσεων του οθωμανικού ιππικού και για τις ικανότητές του και στη συνέχεια έλαβε μέρος στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Ελαβε μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του Δράμαλη. Στις εμφύλιες συγκρούσεις του 1823-1825, τάχθηκε με την πλευρά των οπλαρχηγών της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακισθεί. Μετά την αποφυλάκισή του το 1825, με τον βαθμό του στρατηγού, συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατά του Ιμπραήμ. Με την απελευθέρωση της Ελλάδας και την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια ο

Μητροπέτροβας τάχθηκε στο πλευρό των Κυβερνητικών, όμως μετά την καταδίκη σε θάνατο Κολοκοτρώνη - Πλαπούτα πρωτοστάτησε στην εξέγερση κατά της βαυαρικής αντιβασιλείας, στην πρώτη κοινωνική επανάσταση από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Μετά την καταστολή της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή δεν εκτελέστηκε λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του και της προσφοράς του στην Επανάσταση. Παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στη φυλακή και αργότερα του δόθηκε αμνηστία. Απεβίωσε στη Γαράντζα το 1838.

O Iωάννης ή Γιαννάκης Γκρίτζαλης (1791 - 1834) ήταν από τους σημαντικούς αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Ηταν ο επιφανέστερος της ομώνυμης οικογένειας από το Ψάρι Τριφυλίας, στη Μεσσηνία. Οταν ξέσπασε η Επανάσταση, ο Γκρίτζαλης πήγε μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη από τη Κωνσταντινούπολη όπου διέμεναν και δραστηριοποιούνταν ως έμποροι, στα Μαγούλιανα της Γορτυνίας, όπου έμεινε πολεμώντας με τους Καρυτινούς στην πολιορκία της Τρίπολης. Στη συνέχεια μετά την άλωση της Τριπολιτσάς, συμμετείχε σε πολλές μάχες κατά των Τούρκων και το 1823 έγινε χιλίαρχος. Ηταν ο νεότερος χιλίαρχος του Αγώνα. Το Δεκέμβριο του 1824 φυλακίστηκε μαζί με τον Κολοκοτρώνη. Την επόμενη χρονιά, μετά την αποφυλάκισή του, ο Γκρίτζαλης πολέμησε ενάντια στην επιδρομή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Το 1834, μαζί με τον Μητροπέτροβα, τους Πλαπουταίους και άλλους παλιούς οπλαρχηγούς, σε αντίδραση για την καταδίκη σε θάνατο του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, συμμετείχε στη λεγόμενη Μεσσηνιακή Επανάσταση. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των αιτημάτων, πέραν της αποφυλάκισης των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η εκχώρηση Συντάγματος. Ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης, ο σημαντικότερος αρχηγός της Μεσσηνιακής Επανάστασης, φέρεται να αρνείται την ανάμειξη των φυλακισμένων στρατηγών Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα στην εξέγερση και επικαλείται ως λόγο για τον ξεσηκωμό των χωρικών την αβάσταχτη φορολογία. Μετά την καταστολή της Μεσσηνιακής Επανάστασης, ο Γκρίτζαλης παραδόθηκε στις Αρχές, δικάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1834, καταδικάστηκε σε θάνατο στις 17 Σεπτεμβρίου ως αρχηγός και εκτελέστηκε διά τυφεκισμού άμεσα».

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER