Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 15:16

Η πρόταση αναδασμού του Δήμου Οιχαλίας

Γράφτηκε από την
Η πρόταση αναδασμού του Δήμου Οιχαλίας

 

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για την οριοθέτηση της περιοχής αναδασμού στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδανίας, Μελιγαλά και Οιχαλίας, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στον Μελιγαλά, σε συνάντηση εργασίας.

Η παρουσίαση έγινε παρουσία των προέδρων των Κοινοτήτων Στενυκλάρου, Ζευγολατιού, Λουτρού, Μελιγαλά, Ανθούσας, Δεσύλλα, Μάλτας Ανδανίας, Ηλέκτρας και Κωνσταντίνων, τηρώντας τα μέτρα για την αποφυγή του κορονοϊού.

Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων για την πρόταση του σχεδίου του αναδασμού, οι οποίοι, σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Οιχαλίας, ομόφωνα συμφώνησαν για την ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής, παρόλη τη δυσκολία και του χρονοβόρου της διαδικασίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν για την ενημέρωση οι αντιδήμαρχοι Κώστας Δημητρακόπουλος και Ηλίας Ντονάς, ο γενικός γραμματέας Σοφιανός Γυπατίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Μαλαπέρδας.

Επισημάνθηκε το γεγονός ότι ο Δήμος Οιχαλίας στερείται παραλιακού τόξου, μεγάλων επενδύσεων και ότι ένα τέτοιο σχέδιο όπως αυτό του αναδασμού θα δώσει ώθηση για νέες καλλιέργειες και οικονομική ανάπτυξη στους κατοίκους της περιοχής. Σημειώθηκε ότι τα προγράμματα αναδασμού, όπου έχουν εφαρμοστεί έως τώρα, έχουν αποδείξει ότι αποτελούν σημαντικό μέτρο της πολιτικής της γης, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη, η οποία συμπεριλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Η περιοχή του σχεδίου του αναδασμού που παρουσιάστηκε εκτείνεται νότια του οικισμού Διαβολιτσίου, δυτικά έως τα όρια του οικισμού Στενύκλαρος, ανατολικά έως τα όρια της Κοινότητας Μερόπης και φτάνει έως βόρεια της περιοχής του σταθμού Σκάλας. Εχει συνολικό εμβαδόν περίπου 30.405 στρέμματα. Από αυτά, το 72,32% είναι ακάλυπτες (χέρσες) εκτάσεις και το 27,68% ελαιοκαλλιέργειες. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει καταρχάς τη δήλωση από τουλάχιστον 20 ιδιοκτήτες ότι θέλουν να γίνει αναδασμός εντός της περιοχής.

Η δημοτική αρχή ζήτησε από τους προέδρους να ενημερώσουν τους κατοίκους των κοινοτήτων τους για το σχέδιο του αναδασμού και να πάρουν αποφάσεις τα τοπικά συμβούλια, ώστε να γνωμοδοτήσουν λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση των ιδιοκτητών, αλλά και τις έγγραφες δηλώσεις αυτών.

Με τον αναδασμό επιτυγχάνεται να κατασκευαστούν έργα στην περιοχή (αποστραγγιστικά, δρόμοι κ.λπ.), αλλά και πλέον οι ιδιοκτησίες δεν θα είναι μικρής έκτασης και διάσπαρτες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι οικονομικά αποδοτικές οι καλλιέργειες και γενικά επέρχεται η οικονομική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.


NEWSLETTER